Balkonkert Tervezés – 3. Rész: A balkonkert optimális berendezése

Balkonkert Tudásanyag, Blog

Az időjárás egyre barátságosabb, egyre több időt tölthetünk balkonunkon. A tervezés időszaka lassan befejeződik, elkezdődhet az álmok megvalósítása, ehhez nyújtunk most az alábbi bejegyzésben segítséget. Lássunk neki!

A városokban rengeteg társasház, lakótelep található, különböző méretű és típusú erkélyekkel. Bár használatát tekintve sokszor hasonló méretű és funkciójú lehet, még sincs két egyforma erkély. Már a kerttervünk is különböző lesz és természetesen az is teljesen egyedi, hogyan kívánjuk majd berendezni ezt a termesztésre szánt balkont.

Növénytermesztéshez szükséges bútorok, berendezések

El kell benne helyeznünk magukat a növényeket, melyek különböző méretű, alakú edényben teremnek majd. Szükség lehet tárolásra szolgáló polcra, szekrénykére, ahol a szerszámokat, üres edényeket, virágföldet, jeltáblákat, magokat stb. tároljuk (amennyiben ez nem megoldott lakáson belül). Szükség lehet magasításra is, ha az erkély nem drótüveges vagy rácsos, hanem árnyékolva van, akkor érdemes emelni a növények szintjét, hogy az alacsonyabbakat is érje a nap. Esetleg pihenő sarkot is ki szeretnénk alakítani, vagy egy munkafelületet, ahol az átültetéseket és egyéb feladatokat szeretnénk végezni. Sőt, az is előfordulhat, hogy esővizet is tudunk gyűjteni, amihez egy kis helyet foglaló edénynek is helyet akarunk szorítani.

Ha nagy balkonunk van, mint ahogyan a Kreatív Farmer egyik mintakertjén is látszik, van terünk mindent kényelmesen elhelyezni. Ezek a berendezések a kisebb erkélyeken okozhatnak fejtörést. Itt főként azt kell megfontolnunk, hogy lakáson belül mit tudunk megoldani, mit célszerű megoldani. Nézzük sorjában:

Szekrény

Zárható szekrényre főként a kisebb eszközök, szerszámok, jeltáblák, kis karók, támasztékok, cserepek, vetőmagok, virágföldek, tápoldatok stb. szárazon tartására lehet szükség. Ezeket beltérben is megoldhatjuk, ha van rá lehetőség, különítsünk el nekik egy helyet, ahol csak ezeket tárolhatjuk, így könnyedén és gyorsan hozzájuk férhetünk.

Munkafelület

Ha nem szeretnénk az erkély kövén térdepelve végezni különböző helyigényes feladatokat, akkor egyszerűbb egy akár keskeny, hosszúkás felületet biztosítani az erkély egy árnyékosabb, növények tartására kevésbé alkalmas részén. Itt végezhetünk átültetéseket, alakító metszéseket, de akár már a tavaszi tűzdeléseket is. Tárolhatjuk itt azokat a palántákat, amelyeket még csak most edzünk a kinti környezeti viszonyokra. Ez a felület mindig üres kell, hogy legyen, hogy a hirtelen felmerülő feladatokat késlekedés nélkül, gyorsan és hatékonyabban tudjuk elvégezni.

Lehet ez beltéren is, de készüljünk fel, hogy kosszal jár, könnyen tisztítható asztalon dolgozzunk. Valójában kényelmesebb kint végezni ezeket a feladatokat, mint hurcolni a cserepeket ki és be, de ezt is valójában a rendelkezésre álló helyünk határozza meg.

Lehetünk azonban praktikusak, egy olyan berendezéssel, amelynek alján zárható szekrény van, derékmagasságban egy munkafelület, felette pedig polcok, ahol akár növényeket is termeszthetünk. Ez a vertikális helykihasználás egy jó módja.

Magasítás

Sok helyen az erkélyek alsó része árnyékolva van a kinti tekintetek elől. A fény itt kevesebb, tehát ha a földre helyezett cserepekben alacsony de fényigényes növényeket tartunk, azok nem fogják jól érezni magukat (pl. fűszernövények). Itt is célszerű valamilyen vertikális megoldásban gondolkodni, akár 2-3 emeletes polcrendszerben, vagy egy asztalban, amelynek felületén a növények lesznek, az alatta levő rész pedig tárolóként szolgál.

Korlát

Az erkélyek korlátját is érdemes kihasználni, kifelé, befelé, vagy akár mindkét irányba nevelhetünk különböző fényigényes növényeket. Ha ide illatos fűszereket telepítünk, az jó védvonal a káros rovarok ellen, a hasznos beporzó rovarokat viszont becsalogatja hozzánk, így néhány beporzást igénylő zöldség esetén ez nagy segítség lesz nekünk.

Vízgyűjtés

Aki teheti, a balkonon is fogjon esővizet. Sok helyen ez nem megoldott, de ahol vannak olyan pontok, ahol egy nagyobb esőnél intenzívebben csepeg le a víz, már megéri valamilyen vízfogó edényt elhelyezni. Ezek akár dekoratívak is lehetnek, sőt, hasznosak is, ha nem a tetején vezetjük be a vizet, akár növényeket is helyezhetünk rá.

Ültetőedények

A balkonokon egy fontos szempont a teherbírás. Lehet, hogy nagy erkélyünk van, de számolnunk kell azzal, hogy nagy méretű vagy túl sok edény föld jelentős terheléssel jár. Ha eleve dzsungelben gondolkodunk, érdemes utána érdeklődni ennek.

A kezdő kertész hajlamos bizonyos hibák elkövetésére: telezsúfolja az erkélyt sok edénnyel, ráadásul többnyire olyan méretűekkel, amelyek nem felelnek meg a zöldségek számára. Egy kis gondolkodással ezeket a hibákat kiküszöbölhetjük. Például egy adott felületre lehet, hogy elfér 3 db kb. 1 literes edény, de ha helyette egy kisebb virágládát használunk, akár több növényt is nevelhetünk vele, nagyobb lesz a gyökerek számára rendelkezésre álló talajmennyiség. De legjobb, hogy a különböző méretű cserepekben és ládákban a megfelelő növényeket termesztjük.

Kisebb gyökérzettel rendelkező, ezáltal kisebb edényben is termeszthető zöldségek, gyümölcsök például a tépősaláták, a spenót, az újhagymák, metélőhagymák, egynyári fűszernövények: bazsalikom, koriander. Epret is termeszthetünk akár plafonra függeszthető edényben. A kis edényeknél fokozottan oda kell figyelnünk a tápanyag utánpótlásra, ezt különböző házi erjesztett levekkel, bokashi lével vagy gilisztateával, de akár bolti természetes bio szerekkel is megoldhatjuk.

A nagyobb lombú, magasabbra, robusztusabbra növő zöldségek esetén általánosságban azt lehet mondani, hogy minimum 20 literes edény az, amiben már termeszthetőek. Nekik nagyobb a gyökerük, nagyobb felületen veszik fel a tápanyagot, így nagyobb mennyiségű földben tudnak csak kielégítően fejlődni. A tápanyag utánpótlás itt is elengedhetetlen, de ha erkélyen termesztünk, ez bizony az egyik legfontosabb szabály, amit egész évben szem előtt kell tartanunk.

Bizonyos növényeknek jobb, ha speciális edényben termesztjük őket: ilyenek a burgonya vagy a karós növények, mint például a paradicsom, uborka, bab.

Ha nagy balkon áll rendelkezésre, óriás ládákban is gondolkodhatunk. Ebben az esetben lehetőségünk van a vegyesgazdálkodásra, azaz többféle növényt ültethetünk össze a növénytársítás szabályainak megfelelően. Itt a föld mennyisége már bőven elegendő, persze mivel zárt rendszerről van szó, itt is kell tápoldatoznunk.

Támasztékok

A karós növények támasztékot fognak igényelni. Egy erkélyen nem tudunk hosszú, soros támrendszert kialakítani, azonban kihasználhatjuk a függőleges felületeket, felfuttathatunk rájuk magasra növő zöldségeket, akár folytonnövő paradicsomot is. A falon persze sok esélyük nincs megkapaszkodni, és ha az ingatlant csak béreljük, jobban is tesszük, ha inkább valamilyen falra rögzített apácarácsot, futtatórácsot használunk, ami szép dekoratív is egyben, kellemes hangulatot ad a kis haszon balkonkertünknek. Beszéltünk már a speciális támrendszeres edényekről, de használhatunk egyszerű bambuszkarót is. Ha pedig használaton kívüli ruhaszárító kötelünk van a fejünk felett, azokra erős kötözőanyagot rögzítve és lelógatva szintén felvezethetjük a magasba akár a paprikát, paradicsomot, babot is.

Számtalan megoldás merülhet még fel, arra bíztatunk mindenkit, hogy ötleteljen, ne féljen a házi készítésű dolgoktól. Ha pedig igényes és kész megoldásokra vágysz, nézz körül webáruházunkban is. Sok sikert a kezdetekhez! Legközelebb már a palántanevelésről beszélünk, tehát elkezdődik a termesztés. Kövessetek bennünket!

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása