Zeller nevelése otthon – előnyök és hátrányok őszintén

Tudástár, Zeller

A zellerről úgy tartják, nagyon egészséges élelmiszer, ennek ellenére viszonylag kicsi a zellerfogyasztás Magyarországon. Egy főre 0,8 kg jut éves szinten. Ez a gumós zellerre értendő, mert nálunk az ismertebb. A leveléért termesztett halványító zeller (vagy szárzeller), illetve a metélő zeller nem annyira elterjedt, pedig a zeller levelében több az értékes tápanyag, mint a gumóban, bár az is gazdag beltartalmi értékekben.

A szárzeller egészségügyi előnyei közé tartozik még, hogy segíti a sejtek hidratációját, a magas tápanyag-tartalma alacsony kalóriatartalommal párosul, emiatt fogyókúrázók számára ideális, májvédő hatással bír, méregtelenítő hatású, vegyületei (például az apigenin) csökkentik a daganatos megbetegedések kialakulásának esélyét.

A zeller allergén élelmiszernek számít, ezért akik érzékenyek rá, nem fogyaszthatják.

Mi van a zellerben?

100g zellergumó 5-7g szénhidrátot, 1,6g fehérjét és 0,3g zsírt tartalmaz. Kalóriatartalma különböző források szerint eltérő, 14-42 kcal. Vitaminokban (B1, B2, K) gazdagnak tekinthető. Ásványi sók közül kiemelkedő a kálium és a foszfor tartalma, de van benne említésre méltó mennyiségben nátrium, kalcium, vas és magnézium is. A nátrium és a kálium a szív- és érrendszerre van jótékony hatással, a foszfor a csontok egészségéhez járul hozzá.

Továbbá az egészségre gyakorolt hatásai közé tartozik, hogy serkentőleg hat a veseműködésre, pusztítja a baktériumokat és gombákat a szervezetből, erős vízhajtó, ami a vérnyomásra van jó hatással, a vér salaktalanítója, segíti az emésztést, védi a gyomor nyálkahártyát, a B vitaminok pedig az idegrendszerre vannak nyugtató hatással.

A leveléért termesztett halványító zellerben sok az antioxidáns (főleg flavonoidok, melyek védik a szervezetet az oxidatív stressz és a szabadgyökök káros hatásaitól, illetve vérnyomásszabályzók és gyulladáscsökkentők) és a vitamin (K, C, B6 és A vitamin). Kiemelkedő a molibdén, folsav és kálium tartalma, de tartalmaz kalciumot és magnéziumot is. Alacsony kalóriatartalmú (16kcal) és élelmi rostban gazdag. 100g szárzeller 3,3g szénhidrátot, 0,7g fehérjét és 0,2g zsírt tartalmaz.

Egyszerű a zeller nevelése otthon

A zeller házikerti nevelése nem bonyolult, viszont termeszthetőségét a talaj típusa meghatározza, ezért kedvezőtlen termőterület esetén érdemes magaságyásba tenni. Ezen kívül a hűvösebb, párásabb klíma növénye – nagy fényigénye mellett -, de Magyarországon a legnagyobb zellertermesztő körzet Bugyi, Solt és Szabadszállás környékén van, így feltételezhető, hogy alkalmazkodó képessége jó, ha elég vizet kap.

A zellertermesztéshez – ellentétben a többi gyökérzöldséggel -, először palántát kell nevelni mind a gumójáért, mind a leveléért termesztett zellerek esetében is.

Mit igényel a zeller?

Elsősorban szabadföldön termesztett növény, nálunk öntözni szükséges, mert kevés számára a természetes csapadék. Hőigénye a különböző fejlődési fázisokban eltérő. Csírázáskor magasabb hőmérsékletet, míg szikleveles korban alacsonyabbat igényel. A tenyészidő végefelé a hűvösebb időjárás kedvez a gumófejlődésnek, ez már augusztus-szeptemberre esik, a nyári kánikula időszak után.

A zeller fényigényes növény, árnyékban a növények megnyúlnak, gyökerük elvékonyodik és a gumófejlődésük nem lesz kielégítő.

A laza, humuszos, középkötött, jó vízáteresztő képességű talaj az ideális számára, mert bár sok vizet igényel, azt egyenletesen, pangó vízben rothadásnak indul. Olyan helyre célszerű ültetni, ahol az ősszel, vagy az ültetés évében tavasz elején történt szerves trágyázás. Tápanyagigénye nagy, különösen káliumot igényel (ezt részben fahamuval is pótolhatjuk), foszfort és nátriumot csak kisebb arányban. Tápanyagfelvételére jellemző, hogy az összes nitrogén felét, míg a foszfor és a kálium harmadát a gumófejlődés utolsó hónapjában veszi fel.

Kertben és magaságyásban is termeszthető, sőt, konténerben is, ami még alkalmasabb abból a szempontból is, hogy szükség szerint a terasz vagy a kert megfelelőbb részeire helyezhető át. Elég mély ládában akár a balkonon is nevelhető, de ebben az esetben az öntözésre még inkább oda kell figyelni, hiszen a kis edényben lévő föld hamarabb kiszárad.

A halványító zeller termesztése hasonló a gumóséhoz, ugyanúgy jó vízáteresztő talajt igényel, és fontos, hogy kapjon elég vizet. Fényigénye nem nagy, sőt, a levélnyelét takarnunk is kell a halványítás miatt, ami a föld töltögetésével történik, de már vannak olyan fajták is, melyek enélkül is kivilágosodnak. 

A metélőzeller magokat közvetlenül abba a cserépbe is vethetjük, amiben a továbbiakban nevelni szeretnénk.

A zeller gondozása nem akadály

A zellert magról szaporítjuk, s mivel lassan kelnek melegben is, palántaneveléssel kezdjük a zeller termesztését február végén, március elején a lakásban. Sekélyen, fél centiméter mélyre vetjük a zellermagokat a szaporítóládába, ehhez fontos, hogy egyenletes, ülepedett, sima felszínű legyen a föld.

Kelés után lehet tűzdelni, vagyis egyenként szétültetni őket, így erősebb palántákat kapunk, mint tűzdelés nélkül. Ha nem tűzdeljük, egyelni szükséges a palántaállományt.

Május végén, a késő tavaszi fagyok elmúltával szabad csak kiültetni a kertbe, miután szoktattuk őket a kinti körülményekhez úgy, hogy nappalra kitesszük, éjszakára bevisszük a palántákat. Végleges helyükön egymástól 33-40 cm-re (fajtától függ) és 40-50 cm-es sortávolságra kerülnek a palánták, ültetéskor beiszapoló öntözést alkalmazunk. Kiültetésnél arra kell figyelni, hogy ne ássuk mélyen a talajba, csak a gyökérnyakig, a levelek eredési zónája nem kerülhet a talaj alá. Később is a gumó (ami módosult szár, vagyis szárgumó) egy része kilóg a földből.

A tenyészidő során a zeller vízigénye egyébként keléskor és a gumófejlesztéskor a legnagyobb, de csapadékpótló öntözésre a nyár folyamán is szüksége van.

Ápolási munkái közé tartozik még az öntözésen kívül a talajlazítás (kapálás) és gyomirtás, a fejtrágyázás és ha szükséges, a növényvédelem, bár a zeller legtöbb betegsége a mag fertőzöttségéből alakul ki és a tárolás során okoz kárt, illetve vírusos eredetű, aminek csak a terjedését lehet akadályozni a levéltetvek elpusztításával. A gondozás része lehet, ha a külső zellerszárakat rendszeresen leszedegetjük, mert ezzel a gumóképződést segítjük elő.

Ha leveles gumóként szeretnénk felhasználni, július végétől lehet szedni. A gumó fő növekedési szakasza azonban augusztustól októberig tart, ha a termés mérete is szempont, a betakarítás őszre esik. Az érést egyébként az alsó levelek sárgulása is jelzi. A szárzeller levelei augusztustól folyamatosan szedhetők.

Zeller nevelés – előnyök

Mivel a gumós zellernek a raktározó szervét, a szárgumóját fogyasztjuk, nem mindegy, milyen anyagokat (esetleg mérgeket) halmoz fel. Saját nevelésű állomány esetében azonban ezeknek az anyagoknak a kijuttatását magunk irányítjuk, így mindig tudjuk, mire számítsunk a zellergumót illetően.

Sokoldalú egészségvédő hatása jobban kiteljesedhet, ha a földből kikerülve a lehető leghamarabb fogyasztásra kerül, ezért praktikus, ha a saját kiskertünkben vagy balkonládánkban termesztjük.

Házikertben a zeller védőnövényként is funkcionál, például védi a káposztát a levéltetvektől és a káposztalepkéktől. 

Zeller nevelés – hátrányok

A zeller termesztése a palántanevelés miatt kissé macerás, később is figyelni kell rá, hogy elegendő vizet kapjon.

A zeller számára egyáltalán nem megfelelőek az erősen kötött, illetve köves talajok, mert azok akadályozzák karógyökerének növekedését. A többi szélsőséges talajtípuson, futóhomokon, szikes talajokon sem termeszthető. Ásványi- és szerves anyagban gazdag területeket kell választani a zeller számára vagy a magaságyást feltölteni humuszban gazdag földdel.

Milyen zellert ültessek?

Bár a zellerről elsősorban a gumós zeller jut eszünkbe, mert Magyarországon azt termesztik nagyüzemben, és annak ismerete terjedt el széles körben, létezik „szárzeller” is, amelyet nem a gumójáért, hanem levélnyeléért termesztenek Nyugat-Európában és halványító zellernek hívják. Ezen kívül létezik még metélő zeller is, aminek a levele fűszernövényként használatos. Ezek ismeretében dönthetjük el, mire szeretnénk felhasználni, s valójában melyik zöldséget szeretnénk termeszteni. Ezt vesszük sorjában a következő zeller bejegyzésünkben.

További Leckék a Zeller Termesztéséről

Zeller terméshozam

Zeller terméshozam

Beszéljük ebben a cikkben arról, mekkora a zeller terméshozam, és hogy mennyi zellert ültessünk a kertben éves szükségleteink fedezésére!

Zeller fajták bemutatása

Zeller fajták bemutatása

A zeller fajták gumóját, szárát és levelét is felhasználhatjuk, mivel a szervezetre több szempontból is jótékony hatással bíró zöldségfélék.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása