Zeller fajták bemutatása

Tudástár, Zeller

A zeller sokoldalúan felhasználható, az emberi szervezetre több szempontból is jótékony hatással bíró zöldség, amelynek fogyaszthatjuk a gumóját, a szárát és a levelét is. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a termesztett típusokat és fajtákat. Tartsatok velünk!

A zellernek több változata ismert. Magyarországon a gumós zeller terjedt el széles körben az évszázadok során, melynek szárgumóját fogyasztjuk, de az utóbbi években kezdett teret hódítani a levélnyeléért termesztett szárzeller, azaz a halványító zeller is, s különösen a fogyókúrázók körében lett népszerű. A metélőzeller jelentősége kisebb, mert a gumós vagy a halványító zeller levelével helyettesíthető.

A zeller változatainak ismeretében eldönthető, hogy a többféle zellerből mit válasszunk, s azon belül melyik fajtát termesszük. Döntésünket befolyásolhatja a fajták eltérő hozama, érésideje, minősége, de betegség-ellenálló képessége is. Gumós zeller esetében például szempont lehet a gumó mérete, alakja, felszínének dudorossága, a gyökérzet elhelyezkedése, a gumóhús belső színe, minősége (hajlamos-e üregesedésre), a zelleríz intenzitása.

A levelükért termesztendő változatok esetében a lombozat erőssége lehet fajtánként változó, illetve ez gumós zellernél is figyelembe vehető, ha a zöldjét is szeretnénk felhasználni.

Halványító zeller választásakor a levélnyél színe alapján lehet választani, illetve eldöntendő, hogy eleve halvány fajta legyen, vagy olyan, amelyet töltögetni vagy takarni kell. 

Zeller fajták csoportosítása

A zellernek, mint növényfajnak, különböző változatai vannak, melyek külalakjukban is eltérnek egymástól. 

 • Metélő zeller (levélzeller): Karógyökere jól látszik, gumót nem fejleszt. Leveléért termesztik. Belülről kifelé növeszti a leveleit, melyek folyamatosan szedhetők.
 • Halványító zeller (szárzeller vagy angolzeller): Gumója kicsi és sok gyökeret növeszt. Levele 30-40 cm hosszú és 3-4 cm széles. A levélnyelét és leveleit fogyasztjuk, melyek ropogósak, lédúsak és enyhén borsos ízűek.
 • Gumós zeller: Gumóját és leveleit is felhasználjuk.

A zeller, mint védőnövény a biokertek fontos szereplője, de bármelyik kiskerti veteményesben hasznos lehet. Erős illatával főleg a káposztákat védi a káposztalepke lárvájának károsításától. Jó szomszédja a káposztaféléken kívül a bab, borsó, cékla, édeskömény, hagyma, paradicsom, spenót, azaz ezekkel a növényekkel társítva egymásra pozitív hatással vannak.

Metélőzeller

A metélőzeller ételek ízesítésére való, a petrezselyemzöldhöz hasonlóan. Friss salátákhoz, fűszervajak és levesek ízesítésére használják. Gumót nem is fejleszt. A külső leveleit tépkedve folyamatosan szedhető nyár elejétől késő őszig. Külseje eltér a többi változat levelétől, inkább a petrezselyemre hasonlít, de zellerízű.

A metélőzeller vetőmagokat általában levélzeller elnevezéssel árulják a vetőmag forgalmazók. Két típust különböztetnek meg, fodros levelű és simalevelű levélzellert.

Fajták: Afina, Jemny, Pikant (fodros), Safir.

Szárzeller

A szárzeller, vagyis a halványító zeller elsősorban saláták alkotóeleme, vagy egészséges rágcsálnivaló mártogatóssal, de fogyasztható párolva is köretként, illetve készülhet belőle zellerkrém leves vagy csőben sült egytálétel.

A zöld fajták íze erőteljesebb, kesernyés. A világosak enyhén zellerízűek. 

Alapvetően két típusa van a levél színét tekintve, zöld és halványított sárgás-fehér színű. A Malachit elnevezésű egy zöld fajta (levelei sötétzöldek), a Tall Utah halványításra való.

Gumós zeller

A gumós zellert sokáig csak levesek ízesítésére használták, olyannyira, hogy főzés után kihalászták a fazékból és kidobták. Az utóbbi évtizedek alatt azonban már nagyobb megbecsülést szerzett magának a gumós zeller és konyhai felhasználása széleskörűvé vált. Nyersen salátákba, főzve levesekben, sütve köretnek, sokféleképpen felhasználható.

Fajták: Alabástrom, Alicia, Apollo, Brilliant, Diamant, Góliát, Hegykői, Ibis, Ilona, Monostorapályi, Neon, Prágai óriás, Rowena.

Zeller terméshozam

A gumós zeller terméshozamát a gumóméret határozza meg, mely függ a zeller fajtájától és a termesztés módjától, azaz hogy a gondozás milyen mértékben elégíti ki a zeller igényeit. Ezt vizsgáljuk meg a következő bejegyzésünkben.

További Leckék a Zeller Termesztéséről

Zeller terméshozam

Zeller terméshozam

Beszéljük ebben a cikkben arról, mekkora a zeller terméshozam, és hogy mennyi zellert ültessünk a kertben éves szükségleteink fedezésére!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása