Veteményezés kertben és erkélyen

Balkonkert Tudásanyag, Konyhakert Tudásanyag

Az idei április hónap teljes mértékben kiérdemli a ‘bolondos’ jelzőt. Egy héten belül akár négy évszak is lezajlik, sőt, van, hogy egy napon belül is elképesztő időjárás változásnak lehetünk tanúi. 

A kertészkedés szépsége abban rejlik, hogy elfogadjuk, nem mi irányítunk, hanem a természet, és hozzá igazodva igyekszünk megtervezni a teenőinket. Vannak persze szomorú események, amikor például szeretett barackfánk virága egy röpke éjszaka alatt elfagy, pláne, ha ez bevételkiesést vagy anyagi vonzatot jelent majd nekünk az év során. 

De ha idén vágtunk bele először (vagy komolyabban) a kertészkedésbe és még nem gondolkodunk nagyban, csupán néhány ágyásban, balkonládában való zöldségtermesztésben, a legfontosabb, amit tehetünk, hogy megfogadjuk nagyszüleink és a szakemberek tanácsát és mindent a maga idejében végzünk el. Ezzel sok bosszúságtól, szomorúságtól tudjuk magunkat megóvni. 

Az április erre nagyon alkalmas, főként a jelenlegi időjárási viszonyok között. Számíthatunk ebben a hónapban havazásra, fagyra, jeges szélre, túl sok vagy túl kevés csapadékra, esetleg akár magasabb uv sugárzásra is. Azokat a növényeket, amelyeknek magasabb a hőigénye, ne vessük el, ne ültessük még ki, várjuk meg vele a megfelelő időpontot! Ilyenek például a melegigényesebb magok, melyek 10 fok feletti talajhőmérsékleten csíráznak megfelelően, mint például a cékla, vagy ilyen a burgonyagumó, amely a fagyokra érzékeny. 

Mindazonáltal elmondhatjuk, hogy az április a főszezonunk kezdete, ekkor már nem csupán a hidegtűrő magok kerülhetnek ki szabadföldbe, hanem megkezdődik a többi növény magvetése, folytatódik a palánták nevelése, újabb palántának való magot csíráztathatunk és a gumókat is előkészíthetjük az ültetésre. Még beszerezhetjük a szükséges eszközöket, szerszámokat, építhetünk magaságyást, rakhatunk nagyobb dézsáka, edényeket a kert szűkebb vagy művelésre alkalmatlan pontjaira, kialakíthatunk komposztálót és gondolkodhatunk az öntözési rendszerek/módszerek kialakításán. Megvizsgálhatjuk palántáinkat, melyek azok, melyek nem jól sikerültek, készíthetünk listát, milyen kész palántákat kell majd beszereznünk. Ebben a hónapban van itt az ideje a balkonunkat is teljesen berendezni, hogy amint beáll a jó idő, készen álljon a palánták fogadására. 

Attól függően, hogy szabadföldben, emelt- vagy magaságyásban vagy balkonládában szeretnénk zöldségeket termeszteni, vizsgáljuk meg, mit mikor vethetünk/palántázhatunk. A szabadföldi termesztés esetén figyelembe kell vennünk, mikor melegszik fel kellően a talaj a magok fogadására, palántázásra. A magaságyásnál tudnunk kell, hogy ha jól benapozott helyre kerül, akár 1-2 héttel korábban tudjunk kezdeni a munkákat, mint szabadföldön. Balkonon való termesztés esetén pedig a tájolás és benapozottság határozza meg, mikor, mit és hogyan ültessünk. 

Mit vethetünk, palántázhatunk? 

Ebben az időszakban összecsúsznak a teendők a kertben: a magvetéstől a palántanevelésen át a kiültetésig szinte mindent végezhetünk. Nézzük ezeket a teendőket részletesebben:

Helyrevetés

Folytatódhat még a korai magok vetése, mint például a sárgarépa, petrezselyem, hagymák, spenót, saláta. Ezeknél azonban fontos, hogy már kései fajtát (spenótnál és salátánál nyári fajtát) válasszunk és ne felejtsük el, a sárgarépalégy és a hagymalégy is okozhat károkat, ezek ellen leghatékonyabban a növénytársítás módszerével védekezhetünk (pl. sárgarépa és hagyma kölcsönösen védik egymást). A maradék dughagymát is el lehet duggatni, de ezeket inkább csak friss felhasználás céljával tegyük, mivel nem biztos, hogy kellően alkalmasak lesznek az őszi felszedésnél a hosszabb tárolásra. 

Vethető még a retek is. Ezt szakaszosan egészen a nagyobb melegek beálltáig tudjuk termeszteni. 4-6 hét a tenyészidejük, azaz vetéstől szedésig ennyi idő telik el, így számolnunk kell vele, hogy hamarosan vége a szezonjuknak. Ha marad még magunk, ne aggódjunk, mert ősszel is elvethetjük őket. Érdemes egy “őszi vetés” dobozt készíteni és abba tenni a még idén felhasználható magokat (retek, spenót, saláta). 

Elkezdhetjük a kissé melegigényesebb magok helyrevetését is. Lehet, hogy ezt a március végi jó idő hatására már meg is tettük, például a cékla esetében. A cékla is vethető szakaszosan, sőt, vethetünk több fajtát is, így nem egyszerre szedjük majd fel őket, hanem folyamatosan kerülhet a szezon során friss cékla az asztalra. A cékla egy különleges rokonát is vethetjük már, a mángoldot, és ha sikerül színes fajtát beszereznünk, az ágyásunk szivárványként fog pompázni akár a téli hónapokig. Vethetünk még ezen kívül új-zélandi spenótot, ami egészen a fagyokig talajtakaróként is funkcionál. 

Ha április végétől már beáll a jó idő, elkezdődhet a kabakosok helyrevetése is, de ezeknél a növényeknél menjünk inkább biztosra és várjuk meg, míg kellően felmelegszik az idő. Kezdhetjük a cukkinivel és az uborkával. A többi tökfélének csak magaságyásban vagy nagyobb balkon esetén dézsában álljunk neki, vagy ha szabadföldön tesszük, a májusi fagyok alatt gondoskodjunk a védelmükről takarással, mulcsozással, egyéb megoldásokkal. 

A korábbi cikkjeinkben és ingyenes e-bookunkban többször említettük már a növénytársítást. Itt az idő a tanultakat alkalmazni, vegyük elő a már elkészült kerttervet és a növények tápanyag- és helyigénye, valamint a kártevők szempontjából megalkotott növénytársítási tervünk szerint veteményezzünk. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ne aggódjunk, a kártevők ellen bevethetünk az ágyásszegélyeken vagy az ágyás belsejében védőnövényeket, mint a fokhagyma, büdöske, sarkantyúka vagy a kapor, tápanyaghiány esetén pedig bolti vagy házi készítésű bio levekkel, tápoldatokkal korrigálhatjuk a tévedéseinket. 

Magvetés palántának

Bármilyen furcsa, de még április közepén-végén is vethetünk palántának való magokat. A gyorsan fejlődő, melegigényes kabakosokkal tudjuk ezt megtenni, ha valamiért a helyrevetés nem megoldott (például nálunk, a mintakertünkben úgy alakítottuk ki az ásás nélküli ágyásainkat, hogy a mulcs alatt közvetlenül gyomfojtó kartont tettünk, így ide csak palántát tudunk majd ültetni). Ilyenek a különböző spárgatökök, sütőtökök, a sárgadinnye, görögdinnye és a különféle uborkák. 

Most kezdhetjük vetni a bimbóskel magját is. A bimbóskel bimbóit késő ősszel és télen tudjuk szedni, a palántája is későn, másodveteményként kerül ki majd a kertbe. 

Szintén vethetünk még palántának egyéb káposztaféléket, brokkolit, kései fejeskáposztát, vöröskáposztát és karalábét is.

Gumók ültetése

Amint vége az áprilisi hideg időjárásnak, ültethető az előcsíráztatott burgonya. Akár többfélét is termeszthetünk. Ha nincs előcsíráztatva, akkor se aggódjunk, anélkül is termeszthető, csak lassabban indul be a folyamat. 

Kezdhetjük előcsíráztatni a májusi-júniusi vetéshez az édesburgonyát is, vagy ha erre nincs lehetőségünk vagy kedvünk, elkezdhetünk édesburgonya palántákra vadászni a helyi piacokon. De ne feledjük: a kiültetés ideje még nem jött el, hiszen egy igen melegigényes növényről van szó. 

A csicsóka ültetése is megkezdődhet, ez egy hihetetlenül izgalmas növény, melynek a gumóját fogyasztjuk, de valójában az egész növény felhasználható különböző módokon: a szára kiváló karó, valamint takarmány, a virágát pedig dekorációs céllal használhatjuk. 

Fűszerek magvetése

Megkezdődhet a legtöbb fűszer magvetése, ezeket többnyire cserépben vagy virágládában neveljük, de a szabadföldi vetés is elkezdődhet, amint elmúlik a fagyos idő. 

Vethetjük a kakukkfű, borsikafű, koriander, menta, citromfű, oregánó, tárkony és lestyán magját is. Ezeknek a növényeknek azonban a többségét meg is vásárolhatjuk, ezek csupán egy átültetést igényelnek és már szüretelhetjük is őket. 

Érdemes megfontolni egy fűszerspirál építését a kertben, helyet takaríthatunk meg vele, funkcionális és látványnak is nagyon szép. 

Palánta kiültetés

Elkezdődhet néhány palánta kiültetése is szabadföldbe, magaságyásba és balkonládába is. Ilyenek a korai káposztafélék palántái: fejeskáposzta, vöröskáposzta, karfiol, karalábé. Káposztafélék esetén meg kell említenünk a káposztalégy kártevőt, amely főként a karfiolt részesíti előnyben. A gyökérnyakba helyezi el petéit (az a rész, ahol a gyökér és a szár találkozik). Ellene házilag készített káposzta gallérral védekezhetünk (kartonnal vagy valamilyen természetes anyaggal körbevesszük a talajszinten a szárat), így nem férkőzik hozzá a légy. Védekezhetünk még fátyolfóliával és sárga színcsapdával is, de itt is megtámogatja a védelmet a növénytársítás. Megjelenhetnek a földibolhák is, amelyek kilyuggatják a káposztafélék (és akár a retek) levelét is, ellenük vízzel való lemosással tudunk első körben védekezni. 

Kiültethetők a saláta palánták is, a tavasziak hidegtűrők, a nyáriak jobban szeretik a melegebb időjárást. 

A szamóca is telepíthető, úgynevezett frigó palánták segítségével. Ezek olyan gyökeres növények, amelyeket hűtve tároltak, hogy tavasszal is ültethető legyen a szamóca, ne csupán augusztus végén, az indákról leszedett fiatal növényekről. Palánta helyett vehetünk cserepes, már virágzó szamócát is, több fajta is létezik, balkonra például érdemes csüngő fajtát beszerezni. 

Amellett, hogy a magokkal és palántákkal foglalatoskodunk, egyéb teendőink is szaporodnak a kertben vagy a balkonon. 

Tápoldat és permetszer

Elindíthatjuk például a tápoldat és növényvédőszer készítést. Amennyiben házi módszereket szeretnénk bevetni, friss csalánlevelet áztassunk nagyobb edénybe, majd 1-2 hétig hagyjuk erjedni, naponta megkeverve. Amikor már beindult a folyamat, leszűrjük, a levet jól zárható üvegbe töltjük, a leszűrt levelet pedig komposztra tehetjük (beltéribe és kültéribe egyaránt).

Készíthetünk gombabetegségek ellen zsurlóteát és kamillateát is, mert a kártevők is hamarosan megjelennek.

Készen is vásárolhatunk tápoldatokat is, melyeket már a palántáink is meghálálják, ahogyan a termesztés során minden növényünk is, főleg balkonon a cserépben nevelt zöldségfélék. 

Komposztálás

Ha még nincs komposztálónk, kialakíthatjuk azt. Készíthetjük bármilyen természetes anyagból, újrahasznosítható műanyagból is, a fő szempont, hogy levegőzni tudjon benne a növényi hulladék. Ha nincs kedvünk, időnk vagy alapanyagunk, vásárolhatunk kész komposztálókat is. Illetve ha a lakásban szeretnénk komposztálni, próbáljuk ki bátran a bokashi vödröt vagy indítsunk gilisztakomposztálót. 

Mulcsozás

Amint az első palánták kikerülnek és a magok kibújtak a földből, érdemes a területet lemulcsozni, mivel a csupasz talaj a szél, víz és napfény káros hatásainak erősen ki van téve. Mulcsozhatunk friss fűnyesedékkel, szamával és egészséges, vegyszermentes, magmentes növények maradványaival is. A talajtakarást meghálálják a növények. 

Eszközök beszerzése

Ha hiányzik még valamilyen eszközünk, szép lassan kezdjük őket beszerezni. Még egy kis balkonon is szükségünk lehet egy metszőollóra, ültetőlapátra, kis gereblyére, a kertben pedig nagyobb szerszámokra, talicskára, szerszámtartóra is.

Láthatjuk, hogy számtalan teendőnk lesz a közeljövőben, így most még inkább fontos, hogy a már elkészített tervek alapján végezzük a feladatokat. Fókuszáljunk az aktuális teendőkre, magvetésre, palántanevelésre, kiültetésre. 

Kezdjük el a háttérmunkákat, amelyek megalapozzák a munkát, készítsünk tápoldatokat, növényvédőszereket, szerezzük be a hiányzó eszközöket, rendezzük be balkonunkat a megfelelő virágládákkal (akár önöntözős megoldással, gondolva a nyári kánikulára), és természetesen folyamatosan figyeljük a cseperedő palántákat, hogy mire a kiültetés ideje elérkezik, egészségesek és erősek legyenek.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása