Uborka terméshozama. Mennyi lehet a termésátlag otthon?

Tudástár, Uborka

Kovászos uborka, fokhagymás tejfölös uborkasaláta, csemegeuborka… magyar háztartásokban elengedhetetlen vendégek a szezon során. Ahogy már korábban írtuk, termesztése nem túl bonyolult feladat. Ebben a cikkben viszont azt számoljuk ki, hány tövet érdemes ültetnünk, mitől függ az uborka terméshozam és hogy kalkuláljunk a család létszámának megfelelően. Tarts velünk!

Mitől függ az uborka terméshozama?

Az uborka növény egy gyorsan és elágazóan terjedő, folytonnövő indás növény. Elburjánzásra hajlamos, így nekünk kell kordában tartanunk, hogy jól érezze magát és sokáig biztosítva legyen az uborka terméshozam. Vethetjük vagy ültethetjük az uborkát sorba és fészkekbe is. A sorba ültetés előtt felkupacolhatjuk a földet a növény körül, használhatunk a talajra fekete fóliát, ami nem engedi elpárologni a vizet a talajból, ezzel megkönnyítve az öntözést. Majd növekedés közben segítsük, hogy az indáival megfelelő irányba növekedhessen, mert ha lekonyulnak a hosszúra nőtt hajtásai, eltörhetnek. Mikor besűrűsödött a felfuttatott növényünk, kezdődhet a metszés. Ha hagyjuk nőni, egyszerre sokat fog teremni, de azután elpusztulhat a túlterheltség, a magas uborka terméshozam miatt. Ezért rendszeresen, egész nyár alatt újra és újra vissza kell csípnünk a hajtásait. A növény minden elágazódásnál, a hajlatokban hoz egy-egy uborkát.

uborka termeshozam

A folytonos növekedés miatt hamar átláthatatlan növényrengeteggé, dzsungellé válhat az uborka. Az egészséges fejlődéshez azonban szellősnek, levegősnek kell maradnia a növénynek, hogy a kórokozók ne telepedhessenek meg a zsúfoltan nőtt levelet között. A folyamatos metszéssel, azaz visszacsípéssel úgy akadályozhatjuk meg a növény túlzott terjedését, hogy minden elágazódott hajtást a második növekedni készülő apró uborka után visszacsípjük. Ha még így is nagyon sűrű, csípjük le a nagy leveleket is! A levelek és hajtások nem érhetnek a földre, mert azon a kártevők könnyen megtelepedhetnek és a növényünkön elterjedhetnek.

Terméshozam biztosítása megfelelő gondozással

Az uborka a semleges kémhatású talajokat kedveli, ami nem túl meszes, és nem túl savanyú. Tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban, ezért rendszeresen érdemes tápoldatot keverni az öntözővízhez az optimális uborka terméshozam elérése miatt. Az időjárás igen fontos tényező az érzékeny uborkánál. Szereti a meleg napokat, akkor fejlődik igazán jól. A hidegben lelassul, 10 °C alatt pedig leáll a növény növekedése. Sok öntözést igényel, de nem szereti ha állandóan párás környezetben van. A napsütés is fontos a számára, de a tűző napon igen hamar kiszáradhat a növényünk. Ezért érdemes sok helyen fóliát fektetni a talajra, azon egy nyílást vágni, amibe beültethetjük az uborkát.

A leveleket folyamatosan figyeljük! Ha foltosodást látunk rajta, szedjük le a beteg levelet! A levél fonákát is érdemes megnéznünk, mert kártevőket, kártevők tojásait, petéit is felfedezhetünk rajta.

uborka fajtak

Mennyi az uborka termésátlag egy tő esetében?

Az uborka termésátlaga kikalkulálásában abból induljunk ki, hogy az egy főre jutó uborka fogyasztást átlagosan évi 10 kg-ban határozhatjuk meg. Természetesen ez a mennyiség függhet étvágyunktól, ízlésünktől és a választott uborka fajtáktól is. Ez 10 m2-en megtermeszthető. Ha sorba szeretnénk ültetni, akkor 30 cm-ként ültessünk egy növényt, egy méteres sortávolsággal. Ha fészkekbe szeretnénk, akkor egy négyzetméterre csak 1-2 max. 3 tövet ültessünk.

uborka ultetese magrol, uborka termesatlag

Hány uborka palánta szolgálja ki a családi fogyasztást?

A család létszáma tekintetében is tervezhetünk uborkát. De mekkora a család? Ha négy fős, természetesen négyszeres mennyiséget ültessünk. Azonban a kisgyermekek kisebb mennyiséggel is beérik. Idősebbek tekintetében lehet, hogy szintén kevesebbel kell terveznünk és ha valaki nem szereti annyira az uborkát, az is csökkenti az ültetendő mennyiséget. Azonban ne csak palántában gondolkodjunk, hiszen az uborka ültetése magról is lehetséges, de a magvetés során, már más darabszámot vessünk egy fészekbe!

Összességében elmondható, hogy ha van elég területünk, érdemes 10-15 tövet is nevelni, az uborka terméshozama ezt követően könnyen kiszámítható, akár 10-15kg terméssel lát el bennünket.

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása