Uborka permetezése (házi vegyszermentes megoldással is)

Egyéb kategória, Uborka

Az uborka permetezése sokszor megkerülhetetlen, hiszen sok esetben a kórokozók és kártevők elpusztítása szükséges ahhoz, hogy a termesztett növény életben maradjon, illetve egészséges termést neveljen. Ezek a kórokozók és kártevők a növény bármely részén előfordulhatnak, de általában a leveleken találkozunk velük vagy a kártételükkel. Ezt a nagy felületet leghatékonyabban permetezéssel tudjuk kezelni. 

Miért fontos az uborka permetezése?

Az uborka trópusi származása miatt meleg- és vízigényes növény, ráadásul nagy levelei, sűrű hajtásai miatt meg is teremti magának a párás mikroklímát. Emiatt különösen hajlamos például a gombás fertőzésekre. Ritkítással, óvatos öntözéssel némileg megelőzhető a megbetegedés, de esőzés idején könnyen kialakulhat. Ugyanígy az uborka öntözése idején is résen kell lennünk.

Mikor permetezzük az uborkát?

Egyes esetekben már megelőzésképpen is szükség lehet rá, de ha már az első jeleit látjuk valamely fertőzésnek, kártevőnek, akkor minél hamarabb. Például esőzés után szinte biztosak lehetünk abban, hogy felüti a fejét az állományban a peronoszpóra.

A kártevők közül a levéltetvek jelenlétére felhívhatja figyelmünket a hangyainvázió, mely a mézharmatra beindul, illetve a sárga ragadós papír, ami a szárnyas egyedek megjelenését jelzi. A poloskák jellemzően júliusban jelennek meg és akkor kell védekezni is ellenük. A bagolylepkék petézési idejét viszont a lepkék rajzásából lehet kikövetkeztetni, amihez feromon- vagy fénycsapdát használhatunk. A takácsatka felbukkanását a levelek fonákoldalának rendszeres vizsgálatával (kézi nagyítóval) figyelhetjük.

Az uborka kártevői

Levéltetvek, mint a vírusok fő terjesztői.

Poloskák, melyek szívogatására a hajtások elhalnak.

A dohánytripsz, ami a növény bőrszövetében kiszívja a sejtek tartalmát.

Takácsatkák, melyek szövedékeik védelmében szívogatnak a levelek fonákoldalán.

Bagolylepkék hernyói, amelyek elrágják a növényt a földfelszín magasságában.

Uborka permetezés szódabikarbónával

Az uborka permetezése szódabikarbónával kártevők és kórokozók ellen is hatásos lehet.

Kórokozók ellen

Szódabikarbónás permetlével egyes tapasztalatok szerint eredményesen küzdhetünk a lisztharmat és egyéb gombás betegség ellen, mert lúgos kémhatását nem bírják.

Lisztharmat ellen négy liter vízben keverjünk jól össze egy evőkanál szódabikarbónát, egy evőkanál étolajat és egy evőkanál folyékony mosogatószert (az olaj vízzel való keveredését segíti elő), majd töltsük kézi permetezőbe. Használjuk hetente, de a kijuttatásnál kerüljük a napos, meleg órákat.

Más forrás szerint egy liter vízbe 2-3 teáskanálnyi szódabikarbóna és 1-1 teáskanálnyi növényi olaj és mosogatószer kell.

Bár a mosogatószer és az olajos magvakból hidrogénezéssel kinyert olaj nem környezetbarát anyagok, azonban lényegesen környezetkímélőbbek, mint a szintetikus gombaölő szerek.

Felhasználási feltételeiről a Nébih honlapján is lehet olvasni. Eszerint a szódabikarbóna oldatban történő alkalmazása zöldségfélékben, bogyósokban, dísznövényekben, szabadföldi és hajtatott körülmények között lisztharmatok ellen a következő: 

„A szódabikarbóna 0,33-1%-os oldatából (33-100 g/10 liter víz) hektáronként 300-600 l-t szükséges kijuttatni. A kezeléseket 1-8 alkalommal, minimum 10 napos permetezési időközök beiktatásával a növények kétleveles fejlettségi állapotától a teljes érésig lehet elvégezni. A 0,9%-os illetve 1%-os oldatból hektáronként legfeljebb 500 liter juttatható ki. A különböző kultúrák eltérő érzékenységet mutatnak a szódabikarbónára. A káros hatás elkerülése érdekében a felhasználás előtt próbapermetezés elvégzése javasolt.”

A tejes permetlé azzal, hogy megváltoztatja a növény felületének kémhatását, a baktériumok ellen is hatékony lehet. Megelőzésre a tej és a víz keverékének aránya 1:6.

Kártevők ellen

Uborka permetezése levéltetvek ellen: keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát és 1/3 csésze olíva olajat. Egy csésze vízbe tegyünk ebből a keverékből két teáskanálnyit és alaposan keverjük össze az elegyet, majd permetezzük a levéltetves növényekre. Hátránya, hogy az olaj a növény sztómáit is tartós záródásra kényszeríti, nem csak a levéltetvek légzőnyílásait tömíti el. 

Más forrás azt javasolja, hogy keverjünk el 0,5 liter vízben 2 evőkanál ecetet, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál szappant vagy mosogatószert.

Előnye, hogy nincs egészségügyi várakozási idő az így permetezett uborkánál, ami a gyakori szedés miatt előnyös.

Hernyók ellen hatásos lehet, ha egyenlő arányban összekeverünk szódabikarbónát és lisztet, majd ezzel a keverékkel meghintjük az uborka töve körül a talajt. Ha a kártevők megeszik ezt a keveréket, 1-2 nap alatt elpusztulnak.

Néhány fontos jótanács a szódabikarbóna használatához:

 • Minden esetben kerüljük el, hogy közvetlenül a virágszárra és a virágrügyekre permetezzük a szódabikarbónás oldatot.
 • Használat előtt mindig próbáljuk ki egy kis adagban, mert különböző növények más-más mértékben viselhetik el.
 • Ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget, túl sok szódabikarbóna kiégetheti a növények levelét.

Uborka permetezése rézgáliccal

A baktériumos és gombás betegségek ellen réztartalmú szerek használhatók (kivéve a lisztharmatot). A rézgálic vizes oldata önmagában túl savas kémhatású, ezért meszet szoktak hozzákeverni, ami egyébként a tapadást is elősegíti.

A bordói lé készítése

100 liter 2%-os bordói léhez 50 liter vízben 2 kg rézgálicot (vászonzacskóban) kell feloldani (fa vagy műanyag hordóban). Egy másik hordóban 50 liter vízben oldott égetett meszet (amit előzőleg egy kevés vízben feloldunk) kell elkeverni csomómentesen. A rézgálic oldatot adjuk a mésztejhez, folyamatos keverés mellett (és nem fordítva, a kicsapódás elkerülésére. Ahogy a népnyelv mondja: „A rezesbanda megy a meszes gödörbe!”).

Máshol 1%-os bordói levet alkalmaznak, és ez a gyakoribb, de persze ez több dologtól függ, például a növényfajtól, a gomba típusától. 10 liter 1 %-os bordói lé elkészítéséhez 100 g rézgálicot 5 liter vízben kell feloldani, másik 5 litert pedig 75-100 g mészhidráthoz kell kisebb adagokban hozzákeverni.

Hátránya, hogy a rézzel való kezelés megelőzésre alkalmas, csak a felszínen fejti ki hatását. Előnye azonban, hogy kevésbé káros a környezetre.

Uborka permetezés tejjel

Az uborka permetezése tejjel is történhet, főként lisztharmat ellen, de hatásos lehet egyes kártevők esetén is.

Kórokozók ellen

Egy, Amerikában készült tanulmány szerint 4 liter tej és 6 liter víz keveréke hatásos permetszer kabakos növények lisztharmat fertőzésének gyógyítására.

Más forrás szerint a lisztharmat megelőzéséhez a tejes permetezés egyharmad tej/kétharmad esővíz arányú tejes oldattal való permetezés – heti rendszerességgel – hatásos a lisztharmat gomba ellen.

Van olyan tapasztalat is, ami szerint minden gombás betegség megelőzésére jó a jódos-tejes permetezés. A jód önmagában is fertőtlenít, de a tejben lévő tejsavbaktériumok is.

Kártevők ellen

Apróbb szívogató rovarok (levéltetvek, tripszek) és takácsatkák ellen a magas zsírtartalmú tej használata hatásosabb, mert eltömíti légzőnyílásukat.

Megelőzhetőek a uborka betegségei?

A növények körültekintő és alapos megfigyelésével, a kórokozók élettanának ismeretében, a betegségeket kiváltó környezeti tényezők hatásait ismerve és azokra reagálva az uborka legtöbb betegsége megelőzhető. Mindezt ötvözve a megfelelő előkészületekkel már a növény kiültetése előtt – például vetésforgó betartása, előző évi növénymaradványok megsemmisítése, helyes fajtaválasztás, megfelelő ültetési sűrűség, de még a szélirány figyelembe vétele is – minimálisra csökkenthető a fertőzés lehetősége. 

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása