Uborka növényvédelem (megelőzés és védekezés szakszerűen)

Egyéb kategória, Uborka

Az uborka az érzékeny növények közé tartozik. Szubtrópusi-trópusi származású, meleg- és vízigényes, ráadásul tápanyagszükséglete is magas. Ahhoz, hogy erős, jó kondíciójú, a betegségeknek jobban ellenálló legyen, ki kell elégíteni igényeit, így ez már az uborka növényvédelem része.

Uborka növényvédelme

Mint a tökfélék családjába tartozó növény, különösen hajlamos a lisztharmatra, a peronoszpórára és a vírusfertőződésekre.

Ezeket a betegségeket megelőzni kell, utólag nehezen vagy egyáltalán nem lehet (vírus) leküzdeni őket. 

A vírusok terjesztésében nagy szerepe van a szúró-szívó szájszervű károkozóknak, a levéltetveknek, poloskáknak, tripszeknek, atkáknak. Emiatt, valamint a levelek és a termés tönkretétele miatt kell védekezni ellenük.

Az uborka növényvédelmének bio módszerei: agrotechnikai és mechanikai védekezés, környezetbarát permetszerek, valamint élő szervezetek, melyek a károsítók ellenségei és természetes módon pusztítják azokat.

Uborka növényvédelem első lépése: a megelőzés 

Ún. agrotechnikai módszerekkel elkerülhetők az uborka egyes betegségei, illetve megteremthetők a legkedvezőbb feltételek ahhoz, hogy a lehető legjobban ellenállhasson a betegségeknek. A megelőzés az uborka növényvédelem első és legfontosabb lépése.

 • A növényültetési terv megalkotásában figyelembe vesszük az uborka talajigényét, más kabakost nem szándékozunk a közelébe ültetni és fajtaválasztáskor a leginkább valószínűsíthető betegséggel szemben ellenálló fajtát részesítjük előnyben.
 • A növénytársítással egyes kártevők távol tarthatók, ilyenek a védőnövények, például a sarkantyúka, a büdöske, de az oregánó is.
 • A vetésforgó betartása is fontos, vagyis 4-5 évig ne ültessünk ugyanoda uborkát.
 • A vizet és tápanyagot elszipkázó gyomok ellen (amelyen a kártevők is szívesen megtelepszenek – áttelelnek!), mulcsozással védekezhetünk. A mulcs akadályozza a víz elpárolgását is a talajból, ritkábban kell öntözni, vagyis kisebb esélyt adunk a fröcskölődésnek, ami a gombáknak kedvez.
 • Rovarhotelekkel, virágokkal kertünkbe csalogathatjuk a hasznos rovarokat is, illetve a madarakat, amelyek segítenek nekünk a károsítók ritkításában.
 • Ősszel az elpusztult növénymaradványokat érdemes eltüntetni, összeszedni és megsemmisíteni vagy a talajba forgatni.

Uborka mechanikai növényvédelme 

Mechanikai növényvédelem alatt olyan fizikai védekezési módok szerepelnek, amelyek megakadályozzák a betegségek vagy a fertőzés kialakulását, valamint amelyekkel a beteg és fertőzött részeket eltávolítjuk. 

 • Gombás betegségek ellen a lombozat ritkítása, hogy a levegő jobban átjárja, alsó levelek eltávolítása.
 • Erősen fertőzött (például lisztharmatos) levél letépése és megsemmisítése.
 • Levéltetű ellen sárga csapda alkalmazása.
 • Poloskák ellen növényvédő háló, akár egyedenként beborítva a növényt. A poloskákat le lehet csalogatni az uborkáról, mert vannak olyan növények, amelyeket jobban kedvelnek, például a tejesérésben lévő gabona vagy a lóbab. Az uborkáról is és ezekről is rendszeresen össze kell gyűjteni őket, tulajdonképpen ez a leghatékonyabb módszer ellenük, illetve az, ha a növényápolási munkák során, a levelek fonákoldalán felfedezett petekupacokat megsemmisítjük.

Uborka permetezése 

Permetezni kórokozók és kártevők ellen szoktunk. Kórokozónak számít a vírus, baktérium, gomba, kártevőnek pedig a rovarok, puhatestűek stb. Az uborka permetezése saját készítésű vagy bolti ökológiai szemléletű szerekkel is lehet hatékony és megbízható. 

Permetezés kórokozók ellen

Leggyakrabban az uborka permetezése gomba ellen történik. Peronoszpóra és lisztharmat ellen megelőzés céljából kontakt szintetikus szereket lehet használni (ezt mi nem ajánljuk) vagy bio permetszert. Lisztharmat ellen szódabikarbóna tartalmút, peronoszpóra ellen réztartalmú szereket. Ha már megjelentek a látványos tünetek, felszívódó kémiai permettel lehet esetleg legyőzni a betegségeket, de ez legtöbbször durva, drasztikus és környezetre káros megoldás, és a kimenetele sem 100%-ig biztos.

Permetezés kártevők ellen

Az időben észrevett kisebb levéltetű, poloska kártevő populáció ellen az uborka védelme eredményes a felszínen ható szerekkel, akár tejes, olajos szerekkel is, de a dohánytripsz ellen, ami a növény szövetébe fúródva károsít, illetve a takácsatka ellen, ami a szövedéke védelmében, a levelek hátoldalán vannak a felszívódó permetszerek hatásosak, mert szúró-szívó szájszervükkel a növénynedvet szívogatják. 

A bagolylepkék hernyói ellen Bacillus thuringiensis kurstaki permetszer kijuttatásával is felvehetjük a harcot (illetve a bacilus toxinjával), ha nem akarunk erősebb, a vizekre és a méhekre veszélyes piretroidokat kijuttatni.

Különböző technikák alkalmazásával tehát általában megelőzhetők a kórokozók és kártevők kártétele, illetve rendszeres ellenőrzéssel minél hamarabb észrevesszük, hogy mégis megtámadta valami az uborkát, annál valószínűbb, hogy a környezetre ártalmatlan bio megoldásokkal úrrá tudunk lenni a problémán. 

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása