Uborka vetése egyszerűen (vetési ideje és másodvetése)

Tudástár, Uborka

Uborka vetése – ezekre kiemelten ügyelj

Az uborka magvetése mellett az uborka palánta ültetése is egy lehetőség arra, hogy saját uborkánk legyen. Nagyobb lesz a sikerélményünk, ha az első pillanattól nyomon követhetjük a növénykék kibújását és növekedését.

A magvetést korábban kell kezdeni néhány héttel, mint a palánta ültetést. Az uborka mag csíráztatása számára az optimális hőmérséklet 30 °C, a csírázási hőmérsékletünk viszont semmiképp se legyen 12 °C-nál alacsonyabb. 9 cm széles cserepet vagy akár műanyag edénykét is választhatunk az uborka vetéshez, amelynél általános virágföldben sikeresen elvethetjük az uborkát. Amennyiben lakásban szeretnénk csíráztatni, mindenképp ablakba tegyük! Fontos, hogy minél több fényt kapjanak a növénykéink, különben megnyúlnak, elvékonyodnak és elpusztulhatnak. Az uborka csíra legideálisabb helye egy déli fekvésű ablakpárkány.

Uborka csíráztatás lépésről lépésre

Ha vetni szeretnénk az uborkát, legkorábban április közepén tegyük ezt. Vegyünk egy zacskó általános virágföldet! Töltsük majdnem tele a kiválasztott edényeinket, cserepeinket földdel, majd tegyünk bele 2-3 magot. Takarjuk be a magokat vékonyan földdel és enyhén locsoljuk meg! Ha cserepet választottunk, aminek lukacsos az alja, szükség van cserépalátétre is. Különben a vízpótlásnál kifolyik a víz a cserépből. Ha készen vagyunk, tegyük napos ablakba! Jót teszünk vele, ha üveglappal le tudjuk takarni, mert így nem engedjük elpárologni a nedvességet a vízigényes uborka talajából. Ezután nincs más dolgunk, mint várni. Minél melegebb hőmérsékleten tartjuk cserepeinket, annál hamarabban indul meg az uborka csíráztatása. Az uborka kelési ideje: leghamarabb néhány nap múlva láthatjuk a kibújó növénykéket. Először két sziklevélke fog kibújni, ami teljesen más formájú, mint az uborka levelei. 

Uborka vetése szabadföldbe

Ha nem szeretnénk a magvetéssel bajlódni, elvethetjük az uborkát a kertben is. Az uborka vetése szabadföldbe olcsóbb megoldás, mint palántát vásárolni. Fontos, hogy akkor vessük el a magokat, ha már három napon keresztül a déli órák hőmérséklete meghaladja a 12°C-ot. Ilyenkor gyors és egyenletes lesz a kelés. Uborka vetése esetén a vetési mélység kb. 2-3 cm mély legyen. Ennél mélyebbre vetett uborka vetőmagok nehezebben kelnek, a sekélyebben vetett magok pedig kiszáradhatnak. 

Uborka palánta ültetése szabadföldbe: Az uborka a semleges pH-jú talajokat kedveli a legjobban. Ne legyen túl meszes, se savanyú a föld, amibe a vetni tervezzük, mert ez mind mind oka lehet annak, hogy miért nem kel ki az uborka.

Uborka mag vetése magaságyásba

Magaságyásban való uborka mag vetés, uborka ültetés, gyomlálás vagy talajlazítás, kapálás sokkal kényelmesebb munkát ad számunkra. Amennyiben magaságyásban termesztünk, az uborka gondozása során egy dologra kell nagyon odafigyelnünk, a locsolásra. Mivel a talajunknak három oldalát is érheti a nap,az uborka magaságyásban könnyebben ki tud száradni. Az amúgy is vízigényes uborkánkra így fokozottabban kell figyelnünk.

Uborka vetési ideje
(uborka ültetése magról)

Az uborka mag ültetése, azaz az uborka vetési ideje április közepe, amikor már 12 °C fölött van a nappali maximum hőmérséklet.

Uborka másodvetési ideje

Az uborka mag vetése április közepétől kezdve folyamatosan végezhető, egészen július közepéig, amikor is elérkezik az uborka másodvetési ideje. Az uborka másodvetés a korábban termesztett növény felszámolása utáni újravetés. 

Mi az uborka palánta kiültetési ideje?

Az uborka ültetése magról áprilisban, a már palánta állapotban lévő uborka ültetési ideje május közepe felé történjen!

Uborka ültetése szabadföldbe: Az uborka palánta kiültetése esetén, figyeljünk arra, hogy a később vetett palántát, kb. egy hónappal a vetés után kétleveles állapotban, vastag, erőteljes szárral és egészséges, nagyobb méretű levelekkel ültessük ki.

Az igen népszerű kígyóuborka ültetése magról is hasonló elven működik.

Azzal, hogy hogyan biztosítható a megfelelő uborka terméshozam, ebben a cikkben foglalkozunk részletesen.

Minőségi uborka vetőmagok a Kreatív Farmertől

Hasznos és nélkülözhetetlen eszközök a palántázáshoz

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása