Uborka fajták bemutatása (kígyó, fürtös, kovászolni való, stb.)

Tudástár, Uborka

Milyen jó, ha a fagyokig terem, egészséges, nem keserű vagy lyukacsos az uborkánk! Jogos a kérdés, milyen uborkát ültessünk? A válasz pedig igen sokrétű. A termeszteni kívánt uborka fajták kiválasztása során, elsősorban a felhasználási célt vegyük alapul. Tudtad, hogy a “kígyóuborka” néven elhíresült fajta becsületes neve “hosszú uborka”? Ebben a cikkben a különböző uborkafajtákat és sajátosságaikat vesszük sorba, illetve láthatóak lesznek a legnépszerűbb uborka fajták képekkel.

uborka fajták

Uborkafélék

Vannak önmegtermékenyítő és beporzást igénylő fajták. A termés felülete szerint is választhatunk uborkát, vannak aprótüskés vagy szemölcsös felületűek, fekete vagy fehér tüskések. Lehetőségünk van a termés alakja szerint is válogatnunk: lehet keskeny, hosszú, rövid, zömök, csúcsos vagy tompa. A héj színe is változatosságot mutat a világoszöld és a sötétzöld közötti árnyalatokban. Az íze lehet keseredésre hajlamos és keseredésmentes. Vannak lukacsosodásra is hajlamos fajták, amit megfelelő termesztéssel ki lehet küszöbölnünk. Vetési idő tekintetében találkozhatunk korai, középkorai és késői fajtákkal. Hajtásnövekedés szempontjából is tudunk válogatni erős, középerős és gyenge növekedésűek között. A korai fajták gyengébb növekedésűek és kevésbé újulnak meg. Az erős, középerős fajtáknak pedig biztosítani kell a felfuttatásra a támasztékot. A betegségre ellenálló, rezisztens uborkafajták is meghatározók lehetnek a választásban. Vannak bizonyos gombabetegségeknek ellenálló fajták is, pl.: mézgás varrasodás, peronoszpóra és lisztharmat ellen. A legkeresettebb uborkafélék azonban az aprótüskés, önmegtermékenyítő fajták.

uborka fajtái

Uborka fajták nevei – csoportokba szedve:

Az uborka fajtái leginkább hosszuk alapján különböztethetőek meg. Eldönthetjük, hogy fürtös, félhosszú vagy hosszú legyen. A fürtös uborkát, berakni való uborka vagy konzerv uborka néven is emlegetik. A háztartásokban leginkább ezt használják fel tartósításra. A nyári hónapok legkedveltebb fajtája. Szintén inkább nyáron találkozhatunk a közepes méretű, félhosszú salátauborkával. Ősztől tavaszig pedig a hosszú uborkafajtával találkozhatunk, amit mindenki kígyóuborkaként ismer. 

uborka vetőmag fajták

A különböző uborka vetőmag fajták már elárasztották az áruházakat, nézzük meg pontosan melyekkel találkozhatunk, mi a különbség közöttük, valamint melyek legjobb uborka vetőmagok.

Uborka vetőmag fajták:

Fürtös uborka fajták
(csemege uborka fajták, alias konzervuborka fajták és a kovászolni való uborka fajták)

A fürtös, csemege uborka fajták vagy konzervuborka fajták amit a köznyelvben berakó néven emlegetnek, sok méretben szedhető, attól függően, hogy milyen méretű uborkát szeretnénk szüretelni. 12 cm-ig bármekkora nagyságban leszedhető. 

Fürtös uborka fajták: Delikatess, Kecskeméti livmé, Mohikán F1, Perez, Ornello, Charlotte F1, Kolumbusz, Barbara F1, Rajnai fürtös uborka, Kecskeméti keseredésmentes uborka fajták.

Rajnai fürtös uborka

A fürtös uborka felhasználása sokrétű. Leggyakrabban savanyúságot készítenek belőle.
Nagyon jó kovászolni való uborka fajták pl. a Kecskeméti uborka, valamint kifejezetten ajánlott erre a célra a rajnai fürtös uborka termesztése.

Félhosszú uborka fajták vagy saláta uborka fajták

A félhosszú vagy saláta típusú uborka 14-16 cm hosszúságú. 

Saláta uborka fajták közül választhatunk Marketmore, Joker F1 vagy Szenzáció névre keresztelt uborkamagot.


Hosszú uborka, azaz a “kígyóuborka” fajták

Növekedése alapján a hosszú kategóriába sorolt uborka a kígyó uborka, ennek az uborkafajtának a hossza 30 cm fölötti.

A kígyó típusú uborkafajták jobbak, ízletesebbek a szabadföldön leginkább termesztett fajtáknál.

Idén kapható kígyóuborka fajták nevei: Kínai kígyó vagy Ritmo F1.

Uborka terméshozam

Az uborka terméshozam függ a kiválasztott fajtától, de alapvetően a termesztési körülmények és a gondozási mechanizmus befolyásolja leginkább, hogy milyen mennyiségű uborkát és mennyi ideig szüretelhetünk a növényeinkről. A fürtös, a saláta és a kígyó uborkánál a fajtától függ milyen méretű uborkát tudunk megtermelni. 

kovászolni való uborka fajták

A fürtös uborkánál azonban mi döntjük el, milyen méretű uborkát szeretnénk szüretelni, enni, vagy elrakni.

Az uborka nevelése során, befolyásolja a termésmennyiségünket a hőmérséklet, a napsütés, a vízmennyiség  és a gondozás gyakorisága is. A mellékhajtások karbantartása, visszametszése, az uborkanövényeink szellőssége, felkötözése, az uborka betegségei és kártevői elleni védekezés mind befolyásolja, hogy mennyit szüretelhetünk növényeinkről. Nézzük meg ezt részletesebben a következő cikkünkben. 

További Leckék az Uborka Termesztéséről

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Az uborka betegségei képekkel (és kezelésük)

Konyhakerti zöldségeinknek számtalan betegsége van, ezekkel hamar találkozhatunk az uborka gondozása során. A legtöbb közülük szinte bármelyik növényen megjelenhet, de vannak olyan betegségek, amelyek csak bizonyos növénycsaládra jellemzőek. Az uborka érzékeny...

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire tartósítószer nélkül

Uborka eltevése télire Az uborka eltevése történhet ecetesen, azaz savanyítva és fermentációs eljárással. Az ecetes uborka igazán savanyú, míg cukor hozzáadásával csemege uborkát készíthetünk. A különböző társ-zöldségek és fűszerek hozzáadásával a variációk száma...

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Mikor érik az uborka? Betakarítási útmutató

Hogy mikor érik az uborka? A növény az első terméskötődésektől kezdve folyamatosan érleli és hozza az új levélhónaljakban az újabb és újabb terméseket, melyeket gyakorlatilag éretlenül kell leszedni olyan méretben, ami éppen megfelel a feldolgozási célnak. ...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása