Törpe gyümölcsfák fajtái és nevelésük

Egyéb kategória, Gyümölcstermők

Ha kicsi a kertünk, vagy csak egy erkéllyel rendelkezünk, akkor sem kell lemondanunk a gyümölcsfa nevelés élményéről. Ehhez nyújtanak segítséget a törpe gyümölcsfák és egyéb kisméretű gyümölcsfák és bokrok.

Gyümölcsfa kisnövésű kivitelben

Ha egy gyümölcsfára gondolunk, rögtön egy magas, dús koronájú almafa, cseresznyefa, vagy barackfa jut eszünkbe. Képzeljük el, hogy ezek között már találhatunk olyan fajtákat is, amelyek elférnek akár egy balkonon, teraszon vagy szűk verandán is. 

Ezeknek a törpe fajtáknak az előállítása többféleképpen történik. 

Az oltott gyümölcsfák esetén a termesztő törpésítő alanyt használ. Ez azt jelenti, hogy az ilyen hatással rendelkező alanyra oltott nemes kisebb növekedésű lesz, hamarabb fordul termőre. Ilyen törpésítő hatású alany az almánál például az M27 (Malling27).

Vannak olyan gyümölcsfa fajták, melyek eredeti tulajdonságaik alapján kisnövésűek vagy törpék. Ezeket egy dézsában vagy nagyobb cserépben könnyedén nevelhetjük. 

A harmadik megoldás: metszéssel törpévé alakított fák. Ezek többsége alacsony törzsű gyümölcsfa, melynek lombját és gyökerét is úgy metszették, hogy kis mérete ellenére is teremjen. 

Vannak még ezenkívül az oszlopos gyümölcsfa fajták, amelyek rendkívül helytakarékosak, kis helyet foglalnak, ezért szorosabban is telepíthetők, de ezeket is megfelelő módon kell metszeni ahhoz, hogy teremjenek. 

TUDTAD? A törpe gyümölcsfa termése nem törpe, pont olyan, mint az eredeti méretű fáé. 

De nem csupán a gyümölcsfa kisnövésű verziója adhat megoldást a kis helyen kertészkedőknek. A kisméretű gyümölcsfa mellett szóba jöhetnek még a bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, vagy a mézbogyó, és akár a támasztékra felfuttatható gyümölcsök is, mint a szőlő vagy a kivi. Sőt, már málnából is kaphatóak kifejezetten törpe balkon fajták.

A mini gyümölcsfa előnye tehát, hogy helytakarékos, akár edényben is tartható, azonban meg kell tanulnunk megfelelően metszeni, egyrészt azért, hogy kordában tartsuk a növekedését, másrészt hogy kis mérete ellenére is megfelelő mennyiségű termést hozzon.

Kreatív Farmer Tipp: mielőtt megvásároljuk a törpe gyümölcsfát, nézzünk utána, hogy az adott fajta öntermékeny-e, mert ha nem öntermékeny (másik fa pollenje porozza be) és nincs helyünk porzópárt is ültetni, nem lesz termés a fán. 

Törpe gyümölcsfák nevelése, gondozása

A törpe gyümölcsfák csak méretükben különböznek normál méretű testvéreiktől, tehát pontosan ugyanannyi gondozást igényelnek, ha nem többet. 

Ha kertben, szabadföldben neveljük őket, akkor már ültetéskor gondoskodjunk megfelelő tápanyag utánpótlásról. Gondozásuk során tartsuk be a metszési időket, valamint a permetezések idejét. Koronaalakításkor és fenntartó metszés alkalmával fajra, fajtára vagy nevelés módjára jellemzően metsszünk. Fontos tudni, hogy a törpe fajták korábban fordulnak termőre, azonban hamarabb ki is merülnek. 

Egy cserepes gyümölcsfa különleges látványt nyújt. Amennyiben dézsában, edényben nevelünk törpe gyümölcsfát, ültetéskor megfelelő minőségű és szerkezetű, tápanyagban gazdag ültetőközeget használjunk. A fa nevelése során folyamatosan pótoljuk a tápanyagokat. Amennyiben kisebb méretű edényben tartjuk, 1-2 évente érdemes eggyel nagyobb méretű cserépbe átültetni. Az edény legyen fagynak ellenálló. Átültetéskor érdemes a gyökereket is metszeni, ezzel a fa növekedését is korlátozzuk. 

Balkon gyümölcsfa fajták

Kifejezetten balkon gyümölcsfák már sok faiskola kínálatában megtalálhatóak. Ezek általában oszlopos fajták, amelyek rendkívül helytakarékosak. Oszlopos fajta például a Pidi Merlin alma, Smaragd alma, Rondo alma, Alice Col nektarin, Lara meggy. 

Fontos tudni, hogy az almatermésűek (alma, körte, birs stb.) nagy része önmeddő, azonban a termesztők már kinemesítettek néhány öntermékeny fajtát, melyek így önmagukban is jól teremnek akár a balkonon. Ilyenek például a Delicado alma és a Sunrise körte. 

Balkon gyümölcsfa fajta a Crimson és Roter Pumucki őszibarack, vagy akár a Gold Dust sárga szilva is. 

A mini gyümölcsfák között meglepetésként még mandulát is találhatunk, ilyen például a Fiesta törpemandula. A mandula azonban fagyérzékeny, így védett helyen kell teleltetni. 

Nagy népszerűségnek örvendenek a citrusfélék és egyéb mediterrán haszonnövények. Dézsás törpe fajta például a Meyer citrom vagy a Calamondin, de vannak már törpe fügék, sőt, akár alacsony törzsű olajfát is tarthatunk teraszunkon. A babérbokor pedig olyan gyakori, hogy már nem is számít igazi különlegességnek nálunk sem. 

Kis kertekbe való alacsony növésű gyümölcsfák 

Nemcsak törpe fajtákat tudunk kis kertben tartani. Vannak alacsony növésű gyümölcsfák vagy bokrok, mint például a málna, füge, a bodza, birs, naspolya.

Kisnövésű gyümölcsfa fajta a Stella cseresznye.

Kis kertben is érdemes megpróbálkozni a datolyaszilvával, amely metszéssel jól kordában tartható. 

Vannak olyan vad gyümölcstermők, amelyek mostanában újra reneszánszukat élik, ezek akár sövénynek is nevelhetők. Ilyen a mogyoró, a húsos som vagy a homoktövis. Utóbbinál szükség van termős és porzós egyedekre is, ha termést szeretnénk szüretelni, mivel kétlaki, azaz külön növényen van a termős és a porzós virág.

Törpe gyümölcsfák árakkal

Törpe gyümölcsfák vásárlása ma már viszonylag könnyű feladat, azonban felmerül a kérdés:

van-e különbség a normál és törpe gyümölcsfa árak között? A válasz: általában igen. A törpe fajtákhoz megfelelő törpésítő alany, speciális, néha csak külföldön beszerezhető fajta, megfelelő koronaalakítás szükséges, így ezeket a növényeket a faiskolák és kertészetek általában magasabb áron tudják csak beszerezni. 

A törpe gyümölcsfák árak tekintetében úgy kalkuláljunk, hogy a mini gyümölcsfa rendelés során egyfajta különlegesség kerül gyűjteményünkbe, ezért költségesebb, mint egy “átlagos” csemete. 

Egy olyan fajta igényt elégítenek ki a törpe gyümölcsfák, amely az elmúlt években merült fel és egyre növekszik. Az emberek újra a természet felé fordulnak, sokan lépnek az önellátás útjára. Ezeknek a törpe fajtáknak a megjelenésével szinte bárki lehetőséget kaphat arra, hogy belekóstoljon ebbe az életformába, és élvezhesse a saját maga által termesztett gyümölcsöket.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása