Sütőtök terméshozama. Mennyi lehet a termésátlag otthon?

Blog, Egyéb kategória, Sütőtök, Tudástár

Ha sütőtököt szeretnénk termeszteni, tudnunk kell, hogy a többi tökféléhez hasonlóan tápanyagban gazdag talajban terem igazán szép terméseket. A sütőtök terméshozama természetesen nagyban függ az időjárástól is. A növényünk szereti a meleget, emiatt a sütőtököt mindenképp napos helyre vessük el, és meg fogja hálálni. Ha gondosan locsoljuk több és nagyobb termésekkel örvendeztet meg bennünket. Ne aggódjunk a termesztés sikere felől, mert nem olyan érzékeny növény a sütőtök, mint például az uborka. 

Mennyi a sütőtök termésátlag egy tő esetében?

Ha azon gondolkodunk, mennyit ültessünk vagy vessünk a sütőtökből, akkor egy főnek átlagosan 4 kg termésre lesz szüksége egy évben, így egy főnek egy négyzetméternyi hely elegendő lesz a termesztésére. A nagyobb termésű tökökből kielégítő egy bokor egy család számára. A kisebb termésű fajtákból 2 bokor termesztésével is próbálkozhatunk. Főleg akkor, ha tervben van a sütőtök tartósítása, fagyasztása, befőzése lekvárnak, pürének ivólének. Két tagú család esetében két tővel ültethetünk bármelyik fajta sütőtökből. Ha pedig nagyobb a család és helyünk is van rá, három-négy bokorral tervezzünk.

Hány sütőtök palánta szolgálja ki a családi fogyasztást?

Egy négytagú család fogyasztási igénye függ a családtagok korától és étvágyától. Egy négy fős család esetében elegendő lehet a nagy termésű, 8-12 kg-ot is elérő tökfajtából egy tövet ültetni. Amennyiben kisebb fajtát termesztünk, és még télire is szeretnénk eltenni belőle, ültethetünk két-három tővel is.

Természetesen ezek mind átlagos adatok, van, aki jobban, van, aki kevésbé szereti a sütőtököt. Kifejezetten szezonális növény: ősszel úgymond frissen fogyasztva szoktunk inkább tenni, a tartósítás, befőzés csak mostanában kezd újra divatba jönni. Ennek az az oka, hogy a sütőtök nagyon jól tárolható, így megfelelő körülmények között egész télen fogyaszthatjuk a kamrából elővéve.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása