Sütőtök nevelése otthon. Mi szól mellette és mi ellene?

Blog, Egyéb kategória, Tudástár

A Közép-Amerikából származó sütőtők a kabakosok vagy más néven a tökfélék családjába tartozik. Nagy helyigényű növény. Húsa sütve rendkívül ízletes, magját meg lehet pirítani, és olajat is sajtolnak belőle. A konzervipar ivólevek és bébiételek készítéséhez hasznosítja. Laktató krémlevest is főzhetünk belőle.

A sütőtök termesztése viszonylag egyszerű. Meleg, napos helyet igényel. Amire oda kell figyelnünk, hogy nagy a tápanyag és a vízigénye. Sikeresen leginkább szabadföldön vagy magaságyásban termeszthető, de ha gyűjtöttünk komposztot, akár oda is ültethetjük a palántákat vagy vethetjük a magokat, ha sütőtökre vágyunk. Az indákkal is terjedő, helyigényes növényünket kevésbé tudjuk sikeresen termeszteni balkonon. Azonban ha van helyünk az erkélyen, egy óriás cserépben megteremhet. Betegségek és kártevők kevésbé támadják meg a sütőtököt.

Sütőtök gondozása lépésekben

A sütőtök gondozása alkalmával, talaját érdemes tápanyaggal dúsítanunk. Az ültetőgödörbe tegyünk egy lapátnyi marhatrágyát vagy komposztot, majd keverjük el a földdel. Erre azért kell odafigyelnünk, mert a marhatrágya közvetlenül érintkezve a növénnyel, megégetheti a gyökerét. Miután elkevertük, elvethetjük bele a magot vagy elültethetjük a palántát. A magjait 3-5 cm mélyen vessük el, majd takarjuk be földdel. Nem mindegy a vetés időpontja. Melegigényes növényről beszélve, nem szabad a talajmenti fagyoknál szabadföldbe vetni, sem ültetni. A növény csírázása 12 °C felett indul be. Várjunk vele április végéig vagy május elejéig. A sütőtök nem csak fényigényes, hanem nagy a vízigénye is, ezért a locsolásra mindig figyeljünk oda! Viszont elég ellenálló növény, így nem sok gondunk lesz a kártevőkkel és a kórokozó gombákkal.

Sütőtök tápanyagtartalma

Mivel igen hosszú ideig eltartható a sütőtök, ezért egész télen vitaminforrás lehet számunkra. A sütőtök tápanyagtartalma igen kiemelkedő. Magas a karotin, C vitamin, valamint foszfor és kálcium tartalma.  B1, B2 vitamin, cink, mangán, és réz is jelentős mennyiségben van jelen a termésében. Kisebb mennyiségben foszfor és folsav is megtalálható benne. Magas a cukortartalma, 10 gramm sütőtök 45 kcal tartalmaz és 9,5 gramm szénhidrátot. Glikémiás indexe: 75.

Sütőtök palánta ültetésének előnyei

Könnyen termeszthető növény a sütőtök. Gombás megbetegedésre nem érzékeny, kevés a kártevője. Leszedett termése hónapokig eltartható. Vitaminokban, ásványi anyagokban igen gazdag növény. Sütve, főzve, finom, ízletes, édes. Gyerekeknek bébiételnek, nagyobbaknak sütve csemegének vagy krémlevesnek elkészítve igen ízletes.

Sütőtök palánta nevelés hátrányai

Nagy helyigényű növényünk. Balkon ládában, erkélyen nehezebben termeszthető. Termése igen kemény, nehezen vágható, szeletelhető. Cukorbetegeknek nagy mennyiségben nem ajánlott a fogyasztása magas cukortartalma miatt.

Milyen sütőtök fajtát ültessek?

Igen változatos a formában található meg a zöldséges standok pultjain a sütőtök. Lehet hosszúkás vagy gömb vagy lapított alakú, de számos különleges alakja is megtalálható még. Mostanában a kisebb valóban sonkára hasonlító sonkatökök termesztése került előtérbe, mivel ezek termései kisebbek, egyszeri fogyasztásra is elegendőek. A következő cikkben a sütőtök fajtákra helyezzük a fókuszt.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása