Sütőtök fajták bemutatása

Blog, Egyéb kategória, Sütőtök, Tudástár

A sütőtöknek számos, mintegy 900 fajtája van. Egyik részük ehető sütőtök, másik inkább dísztökként funkcionál. A dísztököknél ki kell emelni, hogy kesernyés ízük és mérgező hatásuk miatt, étkezésre nem alkalmasak, fogyasztásuk nem ajánlott

Az étkezésre alkalmas sütőtököket csoportosíthatjuk formájuk, színük és beltartalmi értékük szerint is. Lehet a termése hosszúkás, gömb vagy lapított gömb alakú, de körte alakú sütőtök is. Számos különleges alakú fajtája van.

A sütőtök fajták jellemzőit végigolvasva kiválaszthatjuk, melyik sütőtököt szeretnénk a kertünkben nevelni és szüretelni.

Sütőtök fajták csoportosítása  

A többszáz sütőtök fajta közül a legismertebb és legjobb fajtákat mutatjuk itt be. Színük szerint, formájuk szerint is csoportosíthatjuk őket. A szürkés héjszínű sütőtök lehet lapított gömb, vagy kúposodó gömb formájú. A legismertebb fajtái a Nagydobosi és Kiszombori sütőtök. A narancssárga héjszínnel rendelkező tökök közül a kanadai sütőtök a legismertebb, de héjszíne alapján ide sorolható a Halloween tök is, amely nem ízvilágával teszi vonzóvá a termését, hanem kerek és faragható formájával. A különleges tökök közé sorolhatjuk a kerek formájú Hokkaidó sütőtököt, amely feltűnően élénk pirosas narancssárga héjszínével magához vonzza a tekintünket. Megemlítést érdemel még az Óvári sütőtök is, amelynek sütés közben banánra emlékeztető illata van.

Az ehető sütőtökökön kívül számos dísztököt is termeszthetünk.

Lapított gömb alakú sütőtök (Nagydobosi)

Legismertebb fajtája a világosszürke héjú, narancssárga húsú, cikkelyezett, lapított gömb formájú Nagydobosi sütőtök, mely erős hajtásrendszerrel bír. Hosszú tenyészidejű. Termése óriási, átlagtömege 4 és 8 kg között mozog. Íze édes, sütésre alkalmas. Pálinkát és lekvárt is készíthetünk belőle. Termése jól tárolható.

Narancssárga héjú tök, kanadai sütőtök (Orange)

A pézsmatöknek is nevezett kanadai sütőtök sonka vagy körte formájú. Kis méreténél fogva mára a legismertebb, legkeresettebb fajtává vált. A sonkatöknél egy-egy tövön 3-6 palack alakú kabaktermés fejlődik. Termései csupán 1-2 kilósak. Terméshéja sárga színű. A termésen belül a vékonyabb részen nincsenek magok, ez a rész csak húsból áll. Magok csak a kiszélesedő részben találhatók. A termés legnagyobb részét a húsa teszi ki. Könnyebb feldolgozni, héja vékony, húsa vastag. Orange elnevezésű fajtáját leginkább sütve fogyasztják, de levesek, főzelékek, ivólevek, piték készítésére is ajánljuk.

Körte alakú sütőtök a Butternut is. Héja okkersárga színű, termése 30 cm hosszú, súlya 1 kg körül van. 90 nap a tenyészideje, édes ízű. Tovább tárolható, mint az Orange.

Szintén körte vagy sonka alakú a Nectar és a Beja fajta sütőtök is.

Kúposodó gömb alakú sütőtök (Kiszombori)

A Kiszombori sütőtök enyhén nyújtott gömb alakúak, ovális terméshéja szürkés-fehér, hosszanti barázdákkal. Hosszú tenyészidejű, jó termőképességű fajta. Húsa narancssárga színű és vastagabb, mint a Nagydobosi fajta. Kiváló ízű. Friss fogyasztásra és a feldolgozóipar számára termesztik. Terméstömege 4 és 6 kg között mozog.

Különleges fajta csepp alakú tök (Hokkaidó)

Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta a Hokkaidó tök. A japán névvel  büszkélkedő, de Amerikából származó csepp alakú tök élénk narancssárga színű héjával kifejezetten vonzó. Termése kisebb méretű, 3-5 kg között mozog. Íze kifejezetten édes, héja is ehető. Felhasználhatjuk levesekhez, szószokhoz, pitékhez, készíthetünk belőle lekvárt, megtölthetjük, de köretként is felhasználhatjuk.

Szintén csepp formájú tök az Uchiki kuri. Átlagtömege: 1,5 kg. Húsa narancssárga és rendkívül édes. Tenyészideje 90 nap.

Sárga héjú tök, banántök (Óvári)

Hengeres fajták közé sorolható az Óvári hengeres. Középerős növekedésű, sárgás-rózsaszínes héja, húsa sötét narancs. Termése kora ősszel érik, 60-90 cm hosszú, súlya 2-6 kg között mozog. Édes ízű, sütve igen finom. Sülés közben banánra emlékeztető az illata, innen ered az elnevezése is. 

A banán tökre nagyban hasonlító Rózsatök nagyobb termésű, héja rózsaszín, íze markáns. Készíthetünk vele rizottót, de akár sütőtökkel töltött gombócot is főzhetünk belőle.

Dísztökök

A legismertebb dísztök fajta a faragásra szánt lapított formájú, narancssárga héjszínű kerek termésű Halloween tök. Evésre nem ajánlott, íze semleges. Több fajtája terjedt el, a 2-3 kg-os Gomez F1 fajtától a Cronus F1 fajtáig, ami akár 18 kg-os is lehet.

A díszként hasznosítható lopótökök családjába sorolhatjuk a kolbásztököt és kabaktököt. Kertekben kerítések befuttatására is használják. Termésfaluk érésük közben megfásodik. A kolbásztök hosszú, egyenes termése zöld állapotában különböző formára hajlítható. Kiszáradva lakások díszítésére alkalmas, de használati eszközként is előfordul, például borkészítésnél borfejtésre használhatják.

Ha dísztök termesztésre adjuk a fejünket, ne feledjük, hogy étkezésre szánt sütőtököt ne ültessünk dísztök közelébe, mert megkeseríti és mérgezővé teheti a termését!

Sütőtök terméshozam

A sütőtök terméshozama a cukkinihez hasonlóan igen bőséges. Egy bokor is elegendő lehet egy négytagú család számára. Természetesen függ attól is, hogy nagy méretű vagy kisméretű termést szeretnénk a bokraink alatt látni.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása