Spenót terméshozama. Mennyi lehet a termésátlag otthon?

Spenót, Tudástár

A spenót egyszerűnek tűnő zöldségféle, de ahhoz, hogy szép dús, egészséges, sötétzöld lombú növényt neveljünk, jobb, ha tudjuk, mi mindenre kell odafigyelnünk. Azt, hogy mekkora levéltömeget nevel ki egy tő, azaz mennyi lesz a terméshozam, az alábbi bejegyzésből tudhatjuk meg. 

Mitől függ a spenót terméshozama?

A növények terméshozamát sokféle hatás befolyásolja és ezek szinte mindegyike éghajlati tényező. A spenót nem tartozik a túl igényes növények közé, mégis szüksége van megfelelő körülményekre. Nézzük sorban a befolyásoló tényezőket:

Fény

A fajták terméshozamát legjobban a fényviszonyok befolyásolják. A nyári fajták hosszúnappalos viszonyok között kevésbé hajlamosak a magszárképzésre viszont rövidebb nappalok esetén nem tudnak dús lombozatot fejleszteni és fagyérzékenyek. Az áttelelő fajták viszont hosszúnappalos körülmények között gyorsan magszárat növesztenek, viszont a rövidnappalos körülmények között sok levelet hoznak, és jól bírják a hideget.

Hőmérséklet

Május közepétől augusztus közepéig a nevelése kockázatos a nagy meleget a hosszú száraz időszakot és az egyszerre nagy mennyiségű csapadékot nehezen viseli. 

Tápanyag

A tápoldatozásnál a nitrogén túladagolásra fokozottan ügyeljünk, mert a kedvezőtlen időjárás hatására a levelek nitráttartalma megnőhet és ez káros az egészségre. 

Víz

A spenót sekélyen gyökeresedő növény ezért szárazabb időszakokban öntözéssel kell pótolnunk a hiányzó nedvességet. Fólia alatti termesztésnél a magas páratartalom miatt előfordulhat a levelek gombásodása, ha megnő a páratartalom fontos a fólia szellőztetése.

Mennyi a spenót termésátlag egy tő/ egy m2 esetében?

Otthoni nevelés során magvetéssel szaporítható, ennek időpontja szeptember–október, de a kora tavaszi vetés (február vége, március) előnyösebb. Házikertekben 25-30 cm-es sortávot is tarthatunk. A vetés mélysége 2-3 cm, de ez függ a talaj kötöttségétől.

Tőtávolsága 3-5 cm. A magszár képződése után a levelek rostosabbá, rágósabbá, kellemetlen ízűvé válnak, ekkor már nem alkalmasak fogyasztásra. Célszerű 3–4 hetes időközökkel szakaszosan vetni, így egész évben folyamatosan fogyasztható. Gyenge leveleit, zsenge hajtásait szedjük. Termésmennyisége elérheti a 4–5 kg-ot is négyzetméterenként.

Hány spenót szolgálja ki a családi fogyasztást?

Spenót fogyasztásunk éves szinten 1kg/fő ez a mennyiség 3m2 területen termeszthető. Szakaszos vetéssel természetesen akár egy négyzetméter területen is termeszthető ez a mennyiség, ha egy évben háromszor vetünk. Így számolva egy 2 fős család 2m2-en, egy 4 fős család 4m2-en termesztheti meg az éves spenót adagját.

Válogass minőségi spenót vetőmagjaink közül!

Minden, ami a palántázáshoz szükséges

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása