Spenót nevelése otthon. Mi szól mellette és mi ellene?

Spenót, Tudástár

Spenót nevelése otthon egyszerűen

A spenót nevelése egyszerű, viszonylag alacsony igényű, a túlságosan savanyú talajokat nem szereti, viszont szereti a napos világos fekvést és a hűvösebb helyeket és a fagyot is jól viseli. A meleg időjárást rosszul tűri és gyorsan felmagzik. Termesztése nem igényel különösebb szaktudást, kertben, erkélyen balkonládában vagy magaságyásban is termeszthetjük. A csírázást felgyorsíthatjuk, ha az elvetett magok edényét letakarjuk fóliával vagy nejlonzacskóval, majd meleg helyet keresünk neki.

Spenót gondozása lépésekben

A spenót egyszerűen gondozható növény, ezért kezdő kertészek is bátran belevághatnak a termesztésébe. Nem szereti a nagyon meleg napos időt, ezért a nevelésére a tavasz és az őszi időszak a legmegfelelőbb, nyáron a nagy melegben gyorsan magszárat növeszt és ilyenkor már a levelei nem alkalmasak étkezésre. A magokat szabadföldbe ősszel vagy tavasszal vetjük. Vannak kifejezetten őszi és tavaszi fajták is. Tavasszal a kisebb fagyokat is jól tűri, a magok már 4 fok körüli hőmérsékleten is jól csíráznak. A magvetés után kb. 6-7 héttel már szedhetjük az első leveleket. Nitrogén és kálium igényes növény, ezért tápoldatozáskor ezt a két tápanyagot kell pótolnunk. A termesztés főbb ápolási munkái a gyomtalanítás és öntözés, de az öntözés a kora tavaszi időszakban, amikor a talaj még nedves elhagyható. Balkonon vagy magaságyásban is könnyen nevelhető, fóliával takarva pedig már a hidegebb hónapokban is lesz friss spenótunk. A szedést a nagyobb levelek kezdjük, a spenót áprilisig nevelhető, utána a nagy melegben magszárat növeszt.

A spenót tápanyagtartalma

100 gramm Spenót tápanyagtartalma

 • 29 kcal
 • 3,6 gramm fehérje
 • 0,6 gramm zsír
 • 1,3 gramm szénhidrát

spenót

Továbbá a spenót jelentős  A vitamin forrás, 100 gramm spenót a napi A vitamin bevitelünk 391%-át biztosítja. Az A vitamin nagyon fontos a szem, az immunrendszer, a pajzsmirigy és a bőrünk számára. Tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz, amely vesekőképződésre hajlamos vegyület, de ismert emésztésserkentő és vastagbéltisztító hatása is. A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői erősítik az immunrendszert.

Spenót ültetése előnyei

Spenótot nevelni egyszerű dolog és sikerélmény a kezdő kertészeknek is.

Az otthoni nevelés során kihagyhatjuk a növényvédőszeres kezelést és a műtrágyázást, tehát biztosított a vegyszermentes termesztés.

Spenót ültetés hátrányai

Spenóttermesztés csak kertészkedni szeretőknek ajánlott, hiszen sok törődést, odafigyelést igényel. Mivel melegben gyorsan felmagzik, napsütötte balkonon sokkal korábban érdemes vetni, akár már tél végén. Mivel rövid tenyészidejű, azaz nem sokáig tudjuk termeszteni, alaposan érdemes megtervezni, hogy milyen növény kerüljön a helyére, de ez nem bonyolult feladat. Érdemes több fajtát is kipróbálni.

Milyen spenót fajtát ültessek?

A fajtaválasztás a termesztési időszakkal van összefüggésben. Vetési idő szerint vannak tél végén (Eszkimo, Symphonie F1, Lina F1 fajták), nyáron (Matador, Solar F1, Norvak fajták) és szeptemberben vethető áttelelő fajták (Matador, Darko, Estivato fajták). Ezekről a Spenót fajtái bejegyzésben írunk nektek bővebben.

Ajánlott blog bejegyzések

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Burgonya öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

Burgonya öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

A burgonya öntözése alapvető fontosságú, hiszen olyan talajban érzi magát legjobban, amelyik állandóan nedves. Ennek a nedvességnek a mértéke a 70%-ban telített a talaj-vízkapacitás. Tehát nem az a jó, ha iszapos, sáros a föld, hanem amikor kellemesen nyirkos, a...

Burgonya növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

Burgonya növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

A burgonya növényvédelem kiemelten fontos, főképp azért, mert olyan károsítói és betegségei vannak, amelyek akár a termést teljesen megsemmisíthetik. Ha vegyszermentes kertben gondolkodunk, a betegségek, kártevők megjelenése ellen a megelőzés a legésszerűbb. Megelőzés...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása