Spenót magvetése és csíráztatás lépésekben

Spenót, Tudástár

Az egyik legkorábban vethető zöldségünk a spenót. Megosztó zöldség, de manapság már a tudatos táplálkozás egy fontos alapanyaga, nem csupán főzeléknek, hanem salátába és turmixokba is előszeretettel rakjuk. De a legjobb tulajdonsága, hogy akár mi magunk is megtermeszthetjük, még egy sötét, hűvös erkélyen is. De hogyan? Erről lesz szó ebben a bejegyzésben.

Spenót magvetése – ezekre kiemelten ügyelj

A spenót a legkorábbi friss zöldség. Magvetéssel egy évben többször is termeszthető. Világosszürke szögletes magjait a vetés előtt érdemes beáztatni. Magja már 4 C°-on csírázik. Hosszúnappalos növény. Szárbaindulásának kezdetét a megvilágítás időtartama határozza meg. A spenót a finoman elmunkált, elegendő tápanyagot tartalmazó, mészben nem szűkölködő, középkötött talajokon érzi magát a legjobban. Nem kedveli az erősen savanyú és a nagyon lúgos, tehát szélsőséges talajokat és a laza homokot sem. A legcélszerűbb vetési sortávolság 20 cm, a vetési mélység 2-3 cm. Ilyen vetés esetén 10 m2 vetéséhez 30-40 gramm magra van szükség. Legelőnyösebb, ha előző évben trágyázott talajba vetjük. Mint a nagy lombozatot fejlesztő növények általában, a spenót is sok nitrogént és káliumot vesz fel. A család fogyasztására ne vessünk egyszerre sok spenótot, inkább kétszer vagy háromszor egyhetes időközökben.

Spenót csíráztatás lépésről lépésre

A spenótot célszerű helyre vetni. Ennek a főbb lépései a következők:

 1. lépés

Készítsük elő a talajt és trágyázzuk, dúsítsuk érett komposzttal a termesztést megelőző évben. A vetés előtt közvetlenül nem ajánlott már trágyázni a talajt.

 1. lépés

20 cm távolságban 2-3 cm mély lyukat készítünk ebbe fogjuk vetni a magokat.

 1. lépés

Fészkenként (lyukakként) vessünk 2-3 szem magot. Így legalább egy mag kicsírázik.

 1. lépés

Takarjuk be a magokat. Akár picit le is tömöríthetjük, hogy a magok teljes felületükön érintkezzenek a nedves földdel. A nedvesség hatására fognak csírázásnak indulni. 

 1. lépés

Öntözzük meg a vetett ágyást vagy balkonládát. 

Spenót vetése fólia alá

A spenót magokat vethetjük fólia alá is, mert különösen napsütéses időszakban így a növények igen gyorsan fejlődnek, és a vetéstől számított 6-7 hét alatt szedésre alkalmassá válnak, szeptemberi magvetés esetén már februárban szedhetjük a friss spenótleveleket.  A hőmérsékletnek azonban nem szabad tartósan 20 °C fölé emelkednie, mert akkor a növények nagyon megnyurgulnak, és leveleik értéktelenekké válnak. Fólia alatti termesztés esetén a magas páratartalom következménye lehet a gombabetegségek elterjedése, ezért a fólia szellőztetése fontos ápolási munka.

Spenót vetése szabadföldbe

Szabadföldbe a spenót magvetése már február végén megkezdhető és 10-14 naponként érdemes megismételni. Ami a magvetés legalkalmasabb időpontját illeti, kora tavasszal vessük el, amikor a föld a hóolvadás után már eléggé felengedett ahhoz, hogy meg tudjuk művelni. Sortávolsága 20-30 cm, a vetés mélysége kb. 2-3 cm. A spenót a fekvést illetően nem válogatós növény, feltéve, hogy legalább 45 nap áll a rendelkezésére hűvösebb időben a növekedésre. Tehát a hűvös időjárást kedveli, jól tűri a fagyot és az alacsonyabb hőmérsékletet. Nagy melegben gyorsan felmagzik. Még a szabadban termelt spenót idénye is befejeződik április végére. Az április végétől vetett spenót gyorsan felmagzik és kevés levelet hoz.

Azt is megtehetjük, hogy a magokat augusztus közepén vetjük el, így ősszel tudjuk betakarítani a termést. Ez esetben arra ügyeljünk, hogy a talaj már kellően lehűlt legyen.

Szeptembertől októberig vetett Spenót még ugyanabban az évben kikel, de már csak tavasszal szedhető.

A magvetés idejének fajtától függő, vannak kifejezetten korai, nyári és áttelelő fajták.

Spenót mag vetése magaságyásba

A spenótot magaságyásban is nevelhetjük, a magvetés ideje március-április, de vethetjük ősszel szeptemberben vagy októberben. Az októberi magvetés esetén, ha enyhe a tél vagy fóliával takarjuk, már januárban szedhetjük a spenótleveleket.

Mi a spenót palánta kiültetési ideje?

Otthoni termesztés esetén a legjobb, ha magról szaporítjuk a növényt, a spenót palántanevelése elhagyható lépés, a kertészetek sem foglalkoznak vele, ezért ritkán találkozunk spenót palántákkal a kertészetekben, pedig sok kertbarát örömmel megvásárolná őket. Ha mégis megpróbálkozunk a palántaneveléssel, például erkélyre szánjuk, minél előbb, a fagyok elmúltával ültessük ki a hűvösben nevelt, néhány leveles növénykéket, vagy már kint, fólia alatt vagy mini üvegházban neveljük fel őket. 

Érdekesség

A spenót vetőmagját mi magunk is könnyedén előállíthatjuk. Amikor májusban a növények felmagzanak, válasszunk ki két-három erőteljes tövet és azokat hagyjuk meg, amikor a többit kiszedjük az ágyásból. A magszárakat akkor vágjuk majd le, amikor a levelei már megsárgultak, hervadnak. Ekkor kiterített papírlapra kirázogatjuk belőlük a háromszögletű magokat. Ha nincs kedved kísérletezni, vagy nem vagy még elég elszánt, akkor vásárolj kész magokat.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása