Spenót fajták bemutatása

Spenót, Tudástár

Spenót fajták csoportosítása

A spenót fajtáit sokféleképpen csoportosíthatjuk. Vetési idő szempontjából vannak tavasszal vethető korai fajták, nyári vetésű fajták és téli spenót fajták, amiknek a vetési ideje ősszel van.

Tavaszi fajták

A tavaszi, szakaszos vetésű és nyári fajtáknál a kései felmagzás és a dús levélképződés, fűtetlen üvegházban vagy hidegágyban hajtatható fajtáknál a hidegtűrés, alacsony hőmérsékleten és kevés fény mellett is jó levélképződés biztosítása a fő szempont. A korai fajták már február végén vethetőek.

Nyári fajták

Nyári vetésű (őszi fogyasztású) fajtákat július végétől augusztus végéig vethetjük. Ennél későbbi vetések gyenge termést adnak. A nyári vetésű (őszi fogyasztású) fajtákat július végétől augusztus közepéig vetheted.

Őszi vetésű áttelelő fajták

Az ősszel vethető téli fajtákra a télállóság és a korai bő levélképződés jellemző. Az áttelelő fajtákat szeptember elején vessük el, ezzel biztosíthatjuk a kora tavaszi friss zöldségszükségletünk egy részét.

Nézzük át a különböző vetésidejű fajták közül egy-két jelentősebb fajta fontosabb jellemzőit!

Tavaszi vetésű spenót fajták

Matador: Őszi-tavaszi vetésre alkalmas, gyors növekedésű, nagylevelű fajta. Levele közép-zöld színű, közepesen hólyagos, levélnyele középhosszú. Későn hoz magszárat, a hideget jól bírja.

Popey: Korai szabadföldi termesztésre javasolt, nagy termőképességű fajta, házikerti és üzemi termesztésre is alkalmas. Levele, sima felületű, kemény, vastag, közép-zöld színű, szára, hosszú, felálló. Gyorsfagyasztásra és friss fogyasztásra is kitűnő.

Nyári vetésű spenót fajták

Emilia F1: Nyári termesztésű, bőtermő F1-hibrid spenót. Ízletes levelei friss fogyasztásra alkalmasak. Virágszárat későn hoz, későn magzik fel. Nagyfokú rezisztenciával rendelkezik a peronoszpórával szemben.

Saga F1: Középkorai spenót hibrid, mely friss fogyasztásra és ipari feldolgozásra is alkalmas. Peronoszpórára rezisztens. Közepes növekedési erélyű, zöld színű levelei szögletes-tojásdad alakúak.

Áttelelő spenót fajták

Monorez: Őszi-tavaszi termesztésre alkalmas, biztonságosan áttelelő fajta. Levélrózsája közepes méretű, felálló levelei lekerekítettek, enyhén hólyagosak, haragos zöld színűek.

Viroflay: Tavaszi és őszi vetésre is alkalmas, nagy terméshozamú fajta. Későn hoz magszárat, jól bírja az áttelelést.

Különleges “spenót” fajták

A fajtaválasztékot színesítik a különleges fajták, ilyen például az új-zélandi spenót, a kerti laboda, a malabári spenót, az eperspenót.

A kerti laboda egy finom spenótszerű növény, levelei a fonákjukon finoman szőrösek, a levelek íze a fiatal karalábéhoz hasonló. A leveleket az első magok beéréséig szedhetjük. A szedés során hagyjunk meg 1-2 levélpárt így a növény gyorsan új hajtásokat hoz. Salátákba vagy spenótszerűen elkészítve fogyaszthatjuk.

A malabári spenót levelei szív alakúak, pozsgásak, a szára és a levélnyelek lilák. Indái csavarodva kúsznak, a magok lila színűek. Fiatal hajtásai borsos ízűek, az új-zélandi spenót ízére emlékeztetnek. Párolva vagy főzelék készítésére alkalmas növény.

Az eperspenót Magyarországon gyakorlatilag ismeretlen, Észak-Amerikában és Afrikában viszont sokfelé vadon nő, és az utóbbi időben egyre inkább felhasználják az emberi táplálkozásban, részben Nyugat-Európában is. A növény, aminek egyébként sem az eperhez, sem a spenóthoz nincs köze, könnyen alkalmazkodik szinte minden környezethez, levele és bogyója is ehető. A vitaminokban gazdag, főleg saláták adalékaként használt növény levele, gyökere és az eperre, illetve málnára emlékeztető, édes-savanykás, kis buborékokból álló, piros bogyója egyaránt ehető (innen kapta az „eper” előnevet).

Spenót terméshozam

A spenót levelei a vetéstől számított 6-7 héten már szedhetők. A levelek folyamatosan szedhetők. A szedést a nagy levelekkel kezdjük. A várható terméshozamról a Spenót terméshozama cikkben olvashattok bővebben.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása