Saláta nevelése otthon. Mi szól mellette és mi ellene?

Saláta, Tudástár

A saját saláta nevelése egészen korán megkezdhető, hiszen ez, az egyik legkorábban vethető zöldségfélénk. Ha a nevét halljuk, sokszor a klasszikus fejes salátákra gondolunk, mint a Május királya vagy a jégsaláta, de manapság már számtalan fajta magja kapható a kereskedelemben. Egyre bővül a tépősaláták kínálata is, ami különösen alkalmasa lehet akár balkonon való természtésre is. 

A saláta önmagában nem egy tápanyagdús zöldség, de egészséges kiegészítője lehet ételeinknek, így nagy szívvel ajánljuk minden balkon- és konyhakertbe. 

Ebben a cikkünkben bemutatjuk a legfontosabb információkat, amelyeket a termesztés előtt érdemes tudnunk. 

Saláta nevelése otthon egyszerűen

Fejes salátát ültethetünk kertbe, de akár balkonládába vagy cserépbe is. Termesztésénél fontos szempont, hogy napos helyre ültessük, mert a hideget ugyan jól tűrő növény, de fényigénye jelentős. .A salátát palántanaveléssel és szabadföldi magvetéssel is nevelhetjük. Szabadföldbe a magokat februártól vethetjük és szakaszos magvetéssel biztosítjuk, hogy tavasztól őszig mindig legyen friss salátánk.

Saláta gondozása lépésekben

Palántanevelés esetében a magokat februárban vetjük cserépbe vagy ládába, laza szerkezetű jó vízáteresztő talajba, a tőzeg megfelelő közeg a magvetéshez. A saláta magja fényben csírázik, így a magokat ne takarjuk földdel, a takaráshoz üveglapot használjuk, mivel a csírázáshoz a fény mellett fontos a megfelelő páratartalom biztosítása is. Március elején kezdhetjük a palánták kiültetését. A palánták kiültetése 20 cm-es tőtávolságra történik, ha fóliasátorba ültetünk fontos a szellőztetés, mert a saláta érzékeny a magas hőre és páratartartalomra.

Szabadföldbe a magokat márciustól vethetjük, a kert napos részére, de az áttelelő fajták magjait akár augusztusban vagy szeptemberben is vethetjük. A magok kikelés után a salátát ritkítani kell, a 20cm-es tőtávolság kialakítása a cél. Öntözéskor kerüljük a pangó vizet, a gombabetegségek megelőzése miatt. A meztelen csigák ellen folyamatosan védekezünk.

Saláta tápanyagtartalma

Alacsony kalória szintje miatt a többi zöldségfélékhez hasonlóan akár nagyobb mennyiségben is fogyasztható, azoknak is, akik nem akarnak meghízni, vagy éppen fogyókúráznak, vagy akik egyszerűen csak egészségesen akarnak táplálkozni, mivel 1gramm saláta energiatartalma:

15 kcal,

1,4 gr fehére

0,2 gr zsírt

1,6 gr szénhidrát

Összehasonlításképpen: 1 gramm alma ezekből az összetevőkből a következő mennyiségeket tartalmazza:

78 kcal

0,4 gr fehérje,

0,3 gr zsír

17,1 gr szénhidrát

Az alacsony energiabevitel mellett, rendszeres fogyasztásával sokféle vitamint és ásványi anyagot biztosítunk a szervezetünk számára.

 • A vitamin: jelentős antioxidáns hatása mellett akadályozza a daganatos betegségek kialakulását, csökkenti a szív és érrendszeri betegsége kialakulását, jó hatással van a koleszterin szintre, mivel olajban oldódó vitamin, ezért a felszívódást segíti, ha a salátát valamilyen olajjal fogyasztjuk.

 • K vitamin: a saláta jelentős K vitamin forrás. A K vitamin befolyásolja a véralvadási képességet, a D vitaminnal együtt fontos szerepe van az egészséges csontozat kialakulásban, segítve a fehérjék beépülését a csontokba.

 • B vitamin (B1 B2 B3 B5 B6 B9 B12): a felsorolt B vitaminok hozzájárulnak az egészséges idegrendszer, szív és érrendszer, egészséges bőr, haj, köröm kialakulásához.

 • Lutein, zeaxantin: A lutein a vastagbéldaganatok megelőzésében játszik főszerepet. Továbbá a két anyagnak a szem egészségének megőrzésében is fontos szerepe van.

 • Cink és Foszfor: A bőr a haj és a köröm egészségének fenntartásához fontos ásványi anyagok.

 • Fitoösztrogének: A zöldségfélékben köztük a salátában található fitoösztrogének rendszeres fogyasztásával jelentős mértékben, akár tized részére is csökkenthető az emlőrák kialakulásának kockázata.Saláta ültetése előnyei

Mindig lesz otthon friss saját nevelésű salátánk, mert már a három napos tárolás is jelentős mértékben csökkenti a benne lévő hasznos anyagok mennyiségét.

A növényvédőszerek használatát mellőzhetjük a nevelés során.

A kertészkedni szeretőknek siker élmény és kikapcsolódás az otthoni termesztés.

Saláta ültetés hátránya

Folyamatos ápolást igényel az otthoni nevelés, a kész növény előállítása időigényes.

Azonban amit itt hátránynak sorolhatunk fel az egy igazi kertészt nem tántorít el az otthoni neveléstől.

Milyen saláta fajtát ültessek?

A nevelés kezdete előtt fontos a megfelelő saláta fajta kiválasztása, hiszen számtalan saláta fajta között válogathatunk, a teljesség igénye nélkül ezek a következő: tépősaláta, kötözősaláta, jégsaláta, endívia, cikória, mezei saláta vagy más néven galambbegy saláta. Az ültetés előtt azt is kell döntenünk mikorra akarunk kész salátát kapni, hiszen vannak nyári sőt télálló fajták is. 

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása