Saláta magvetése és csíráztatás lépésekben

Saláta, Tudástár

Ha előző cikkeink felkeltették érdeklődésedet a különféle színű, formájú, igényű saláták iránt, és szívesen belevágnál a termesztésükbe, ezt a bejegyzést neked ajánljuk! Megtudhatod, mire figyelj a saláta magvetése során, kell-e palántázni a salátákat, milyen körülmények szükséges biztosítani az első időszakban.

Saláta magvetése – ezekre kiemelten ügyelj

Otthoni termesztés során salátát nevelhetünk szabadföldbe vetéssel vagy palántaneveléssel, egy gramm magból akár 500-600 kiültethető palántánk lesz. A salátamag 4-5 évig is megőrzi csírázóképességét. A magvetésnél fontos szempont, hogy a saláta magja fényben csírázik, ezért a magvetést semmiképpen ne takarjuk földdel. A fajták megválasztása is fontos szempont a magvetésnél, hiszen a szabadföldi nyári fajták a hajtatásban rövidnappalos körülmények között nem fejesednek be, a hajtató saláták padig nyáron gyorsan magszárat növesztenek. A saláta nem szereti és növekedését lassítja, ha zellerrel és petrezselyemmel egy helyre vetjük. Amit szeret: gyakorlatilag minden más növénnyel jó szomszédságban van, vagy közömbösek egymásra. Ahol káposztabolha van (retek és más káposztafélék) ott feltétlen legyen saláta is, mivel a káposztabolhát távol tartja.

Saláta csíráztatás lépésről lépésre

Nem kell palántát vennünk, magunk is meg tudjuk termelni a szükséges salátamennyiséget. Többfajta magot vásároljunk. Legyen köztük korai, hajtató, Május királya, majd nyári felhasználásúakat is válogassunk. A palántanevelés időtartama 26-55 nap, decemberben, januárban, februárban tervezett fólia alatti neveléshez a leghosszabb eléri a hét-nyolc hetet, míg tavasszal mindössze 3-4 hét.

Saláta vetése szabadföldbe

A saláta magja relatív hűvösebb időben és napfényben csírázik, A magokat felgereblyézett elegyengetett és jól beöntözött talajfelszínre vetjük. A magokkal az a teendőnk, hogy mindössze letapogatjuk azokat a talaj felszínére, majd folyamatosan nedvesen tartjuk, hogy szépen kicsírázzanak. A magok hamar csíráznak 4-6 nap múlva már láthatóak ez első sziklevelek, túl sűrű magvetés esetén egyeljük ki és a kiegyelt növényeket ültessük el máshová.

Saláta mag vetése magaságyásba

A magaságyás előnyei közé tartozik, hogy az ágyás hőszigetelése miatt előbb megteremtődnek a hamarabb indulhat a kertészeti szezon, tavasszal könnyebben felmelegszik az óriási ládákban a talaj. Magaságyásba az edzett akár mínusz 5 fokot is tűrő palánták már március közepe táján kiültethetőek. Amire ügyelnünk kell, hogy, palántákat ne ültessük mélyre, mert lassabban fejlődnek, Egy négyzetméter területről 15-18 fejet takaríthatunk be. Az áttelelő fajták magjait kifejezetten ajánlott magaságyásban vetni, mert ilyenkor javában tombol a forróság és sokkal könnyebb nedvesen tartani a földjét, ha ládákba vetjük.

Mikor kell a saláta magot szabadföldbe vetni?

Szabadföldbe a salátamagokat hetente, tíznaponta kora tavasztól késő őszig vethetjük.  Először a hónapos retekkel egy időben, mihelyst a földre lehet lépni. Két sor retek közé egy sor salátát vessünk.

Áprilisban már csak nyári fajtákat vessük. A koraiak a melegtől hamar szárba szökkennek, így azokat már ne vessük. 

Az áttelelő fajták magvetését augusztus utolsó hetére időzítsük a vetését. Vethetjük rögtön az ágyásba is, de palántázó ládába is kerülhet.

A helyrevetéses termesztés főbb előnyei, hogy elmarad a munka és időigényes palántanevelés és jobban bírja a növény a szárazságot. A fajtaválasztás fontos szempont a magvetésnél a magvetés időpontjához korai, nyári és áttelelő fajták közül válogathatunk, ha csak március végén vetjük a fejes salátát a szabadföldi ágyásba, akkor kizárólag nyári fajtákat válaszunk. A márciusi vetésű saláta június közepe-vége előtt nem nagyon szedhető még, így a korai fajták – amelyek nem bírják a nagy meleget – korán szárba szökkennek és magot hoznak.

Mi a saláta palánta kiültetési ideje?

 Salátapalánták kiültetési ideje termesztési módonként változó:

 • december – február: fűtött fóliába ültetünk
 • február vége – március eleje: hidegfólia alatti hajtatás
 • március – április: szabadföldi nevelés
 • nyári termesztés
 • augusztus vége – szeptember eleje: őszi szabadföldi termesztés

A palánták kiültetése után fontos ápolási munka az öntözés, fejtrágyázás és a növényvédelmi munkák elvégzése, ezekhez a témákhoz újabb bejegyzésekkel jelentkezünk hamarosan.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása