Saláta fajták bemutatása

Saláta, Tudástár

Az otthoni salátanevelés sikeréhez, fontos a saláta fajták és azok évszakonként változó egyedi igényeinek megismerése. Bizonyos fajták csak a tavaszi időszakban termeszthetők, mert nyáron a meleg és hosszú nappalok hatására gyorsan magszárat képeznek. A nyáron sikeresen nevelhető fajták viszont télen nem fejesednek. A fajtaválasztás előtt el kell döntenünk, hogy mikor akarunk salátát termeszteni. A termesztési időszak alapján a fajtákat a következően csoportosíthatjuk.

Tavaszi fajták

A tavaszi hajtatható fajták rövidebb nappalok alatt is jól fejesednek. Termeszthetjük palántaneveléssel vagy szabadföldbe vetéssel. Palántanevelés esetén a magokat február közepén vetjük el a kikelt palántákat márciusban tudjuk kiültetni. Szabadföldbe akár már februárban is elvethetjük a magokat.

Nyári fajták

A nyári fajták a hosszú nappalos időszakban sem képeznek magszárat. A nyári fajták magjait júliustól augusztusig vethetjük szabadföldbe és így ősszel is lesz otthon friss salátánk.

Téli fajták

A téli fajtákat nevelhetjük palántaneveléssel vagy szabadfölbe vetéssel. Szabadfölbe a magokat augusztusban-szeptemberben vetjük, így a következő évben tavasszal lesz saját termesztésű salátánk. Palántaneveléshez a magokat augusztusban vetjük el a kikelt palántákat októberben ültetjük ki és a téli fagyos időszakban lombtakarással védjük.

A továbbiakban ismerkedjünk tovább a különböző salátafajtákkal, de most már nem az ültetési idő a szempont, hanem az egyes fajták külső megjelenése.

Fejes saláta fajták

Történelmi források alapján Egyiptomból származó zöldségnövény manapság több száz változatát ismerjük. Ismertebb változatai a jégsaláta a tölgylevelű saláta és a fodros saláta.

A jégsaláta amerikai kertészek nemesítésének eredménye. Tömör fejet képez és igen magas víztartalommal rendelkezik. Előnye más salátákkal szemben, hogy leveli több napon át frissek, ropogósak maradnak, ez a salátafajta akár egy hétig is eltartható.

Tölgylevelú saláta levelei a tölgylevelére emlékeztetnek a levelek színe lehet zöld vagy bordó.

Fodros saláta levelei laza fejet képez a levelek színe zöld vagy bordó.

Tépősaláták

A tépősaláta fejet nem fejleszt, magszáron folyamatosan növő leveleit fogyasztjuk. Idősebb levelei nem keserednek meg egészen kora őszig szedhetőek, levelei keményebbek, mint a fejes salátáé. Több változatát ismerjük, például a Lollo rosso, Lollo bianco és a Lollo verde.

Különleges salátafajták

Madársaláta

A madársalátát vagy galambbegy vagy mezei saláta vagy épp báránylevelű salátaként emlegetik. A macskagyökérfélék családjába tartozik. A madársaláta a késő téli, kora tavaszi időszakban élvezhető. Nyújtott ovális, élénkzöld színű levelei szétterülő tőlevélrózsát képeznek. Íze jellegzetes, dióra emlékeztető.

Mizuna

A Mizuna, mizuma, namenia, mustárspenót, kiotói vízizöld, sárkányfogó saláta – káposztafélékhez tartozik.  A mizunának igen karakteres íze van, sokak szerint kicsit borsos, csípős ízzel rendelkezik, éppen ezért ajánlják elsősorban borsos, mustáros, tormás ételekhez. Japánban a legnépszerűbb, a neve is japán, annyit tesz: „vízi zöld”, leveleit és a növény szárát fogyasztjuk.

Rukkola

A rukkola levelei sötétzöldek, formája a gyermekláncfűre emlékeztet, íze pedig – a benne található olajoknak köszönhetően – kissé kesernyés, csípős, mely egyesek szerint a tormáéhoz, mások szerint a földimogyoróéhoz vagy a dióéhoz hasonlít.  A rukkolát érdemes még zsenge korában leszedni, kissé kesernyés íze ekkor még nem annyira jellegzetes. Minél öregebbek és nagyobbak a levelei az íze is annál karakteresebb, csípősebb.

A fajták áttekintése után jó, ha tudjuk, hogy mikor és milyen minőségű termésre számíthatunk. A magok csírázása után 40-50 nap múlva szedhető a saláta, a kiültetett palántának a 80% a várható terméshozam. A saláta minősége tenyészterület függő a sűrű ültetéssel kisebb, a ritkább ültetéssel nagyobb fejnagyságú lesz a termés. Ezzel bővebben a Saláta terméshozama cikkben foglalkozunk.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása