Paprika Terméshozam

Paprika, Tudástár

Ebben a bejegyzésben arról olvashattok, hogy mi mindentől függ a paprika terméshozam, mire kell odafigyelnünk, hogy minél nagyobb termésátlagot érjünk el. A bejegyzés végén azt is megmutatjuk, hogy nagyjából hány tő paprikával kell számolnunk az év során.

Mitől függ a paprika terméshozam?

Talajszerkezet

Fontos, hogy a paprika magas humusztartalmú, jó szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajba kerüljön, mivel így tudja optimálisan hasznosítani a talajban lévő tápanyagokat.  Ezt úgy érhetjük el, a paprikának szánt területet alaposan előkészítjük, szerves trágyával, komposzttal dúsítjuk és akár még a palánta kiültetésekor is megismételhetjük ezt.

Tápanyagok

A paprika az egyik legtápanyagigényesebb zöldség a konyhakertben. Ennek tudatában a talaj előkészítésétől a paprika nevelésén át a betakarításig folyamatos utánpótlást igényel mikor és makroelemekből egyaránt.

A talaj és a tápanyag szoros kapcsolatban áll. Hiába dúsítjuk talajunkat tápanyagokkal, ha a talaj szerkezete nem megfelelő, a paprika nem lesz képes megfelelő mennyiségben hasznosítani a számára szükséges anyagokat.

Víz

A paprika termesztésének egy sarkalatos pontja a folyamatos és bőséges vízellátás. Az egyenletesség nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű bogyókat neveljen ki a tő. Ha a vízellátás nem egyenletes, túl sok vagy túl kevés, ha az öntözővíz túl hideg vagy túl meleg, a paprika már nehezebben jut hozzá olyan fontos elemekhez, mint például a kalcium, aminek hiánya a terméseket tönkre is teheti.

Hőmérséklet

A hőmérséklet több okból is fontos. A paprika melegigényes, így akár egy hirtelen lehűlés gondot okozhat, de a túl meleg is probléma, nagyobb kánikulában a növény hirtelen nagy mennyiségű vizet veszít, a túl meleg talajhőmérsékleten pedig a tápanyagok felszívódása lesz elégtelen. Gyakoribb locsolással és mulcsozással védhetjük a paprikát a túl nagy meleg ellen.

Metszés, alakítás

Konyhakerti körülmények között nem szükséges a paprika metszése az erről írt cikkben található profi metszési videó alapján. Ezt csak akkor kell megtennünk, ha olyan folytonnövő paprika fajták mellett tesszük le voksunkat, amelyet fóliában, támrendszer mellett tudunk nevelni és nagy hozamot igyekszünk vele leérni adott területen, folyamatos éréssel.

Azonban nem hagyhatjuk magára teljesen a paprikánkat, mert ha túl sűrűre nő, az kedvezőtlenül hat a termésfejlődésre. Nagyobb lesz a lomb és kevesebb a termés, illetve a termések mérete sem lesz megfelelő. Gyakoribbak lehetnek a túl sűrű állományban a betegségek is. Ezért legalább a kacsozást el kell végeznünk, valamint a lombot néhány hajtás kitörésével tudjunk kordában tartani. Azonban túl sok levelet ne távolítsunk el, hiszen a nyári melegben ezek védik a termést a napégéstől.

Időjárás

A paprika terméshozam sajnos az időjárás függvénye is. Amíg az előző feltételek szinte kivétel nélkül rajtunk múlnak, az időjárásba nincs beleszólásunk. Ha túl hűvös, csapadékos a nyár, akkor számíthatunk arra, hogy a paprikánk kevésbé fog fejlődni. Ha túlságosan meleg, akkor pedig nagy erőkkel kell segítenünk. Ha az időjárás szélsőséges, hol hűvös, hol meleg, akkor pedig a kórokozók, például a gombák jelenlétével számolhatunk és a növények gyengülésével. Ezeket a kockázati tényezők sajnos el kell fogadnunk, de ha minden szükséges óvintézkedést megteszünk, nem maradunk nyár végére paprika termés nélkül.

Mi az általános paprika termésátlag egy tő esetében?

Erre a kérdésre nehéz válaszolni. Érzékenysége miatt nagyon változó lehet a paprika terméshozam, de átlagosan elmondhatjuk, hogy étkezési paprikából tövenként kb. 1kg termésre számíthatunk. Azaz tövenként a paprika termésátlag kb. 10 db. Fűszerpaprika és chili esetén a paprika termésátlaga más, ugyanis itt jóval több termés kötődik, de a termések kicsit. Ezek mellett pl. máshogy alakulhat a paprika termésátlaga fóliában is.

Hány paprika tő szolgálja ki a családi fogyasztást?

Ha azt vesszük alapul, hogy rendkívül kedveljük ezt a zöldségfélét, akkor elmondhatjuk, hogy egy évben akár több kilót is fogyasztunk belőle. Egy zöldségtermesztéssel kapcsolatos könyv szerint étkezési paprikából egy fő nagyjából 12 kg paprikát fogyaszt, fűszerpaprikából pedig fél kg-ot. Vagyis két tagú család esetén 24kg étkezési paprikát (kb. 24 tő), négy fő esetén ennek dupláját kell alapul vennünk – a fent számolt paprika terméshozama mellett. Fűszerpaprika esetén két főre 1 kg (kb. 2m2-nyi felület), négy esetén n2 kg. 

paprika_termeshozam

Nézzük is meg, hogyan tudjuk ezt a mennyiséget konyhakertünkben termeszteni. A következő cikkekben a paprika neveléséről lesz szó. Nem csak a palántázást vesszük górcső alá, de azt az esetet is körbejárjuk, amikor a paprika ültetése magról történik, ezek mellett beszélünk a betakarításról is. 

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása