A Paprika Permetezése: vegyszermentes megoldások házilag

Paprika, Tudástár

A paprika a magvetéstől a betakarításig folyamatosan igényli a növényvédelmet, amelyről a Paprika növényvédelem cikkben már részletesen írtunk. Az egyik legfontosabb nyári teendőnk azonban a különböző kártevők és kórokozók elleni permetezés, hiszen akarva-akaratlanul belefutunk egy-egy levéltetű kolóniába vagy gombabetegségbe. A paprika permetezése elsősorban vegyszermentesen ajánlott, így a következő sorokban ezekből a házi praktikákból mutatunk be néhányat.

A paprika permetezése

A paprika permetezés fontossága

A permetezéssel főként a leveleket károsító szervezetek ellen tudunk hatékonyan védekezni. A rovarkártevők többsége a leveleket, vagy később a terméseket pusztítja, és a gombafertőzés is a leveleken jelentkezik. Ha permetezünk, közvetlenül tudunk beleavatkozni ebbe a folyamatba, így tudjuk elérni, hogy paprikánk egészséges maradjon, szép, egészséges terméseket hozzon.

A paprika permetezés: vegyszermentes megoldások

Paprika permetezése szódabikarbónával

Vannak ennél kíméletesebb természetes szerek, de az nem vitathatjuk, hogy hasznos módszer akár a gombabetegségek ellen is. A recept is ugyanaz, mint a paradicsomnál, egy teáskanál szódabikarbónát oldunk fel egy liter vízben, alaposan összerázzuk és ezzel permetezünk, amikor már megjelentek a tünetek. Megelőzéshez javasoljuk inkább az egyéb megoldásokat, a szódabikarbóna ugyanis emeli a talaj pH értékét, ez pedig a növények tápanyagfelvételét zavarhatja meg.

Paprika permetezése élesztővel

A paprika permetezése élesztős vízzel nagyon elterjedni látszik manapság. Főként tápanyagfelvételben segíti növényeinket. Dísznövényeknél kezdett elterjedni ez a módszer, de újabban a zöldségeskertbe is javasolják. Mivel a túlzott élesztőhasználat talajra gyakorolt hosszútávú hatásáról nincsenek adatok, ezért inkább azt javasoljuk, hogy balkonon, cserépben nevelt paprikánál próbáljuk ki, szabadföldön válasszunk egyéb természetes szereket. Az élesztős víz nem kimondottan a kártevők riasztására való. 0,5-1% töménységben javasolt a használata.

Paprika permetezése tejjel

A a paprika permetezése tejjel már nemcsak tápanyag utánpótlás, hanem kártevőriasztásra is előszeretettel használják. Gombabetegségek ellen kifejezetten ajánlják, így a paprika permetezése tejjel egy jó védekezési módot jelenthet. Azonban a tej kálciumot is tartalmaz, amire a paprikának szintén szüksége lehet, hiszen a túl nagy melegben, túl nagy talajhőmérsékleten a gyökerek kálcium felvétele gátolt, így a levelekre permetezve segíthetjük megelőzni a kálciumhiány okozta termésrothadást. 1:9-es hígításban javasolják a használatát.

Paprika permetezése erjesztett csalánlével

Az erjesztett csalánlé egy igazi titkos fegyver a kertben. Orrfacsaró illata nem csupán minket kerget ki a kertből, de a kártevők többsége is hasonlóan reagál rá. 1-2 hétig vízben áztatunk néhány marék csalánlevelet, majd leszűrjük és 1:10-es vagy 1:20-as arányban permetezünk vele. Amellett, hogy a kártevőket elriasztja, remekül kondicionálja növényeinket, erős, egészséges paprikákat nevelhetünk a segítségével.

Megelőzhetőek a paprika betegségei?

A paprika öntözése és permetezése kiemelkedően fontos feladat

A paprika egy rendkívül igényes és érzékeny növény. Ahhoz, hogy minden hibát kiküszöböljünk a termesztés során, nagy odafigyelés szükséges, de a küldetés egyáltalán nem lehetetlen. Ha betartjuk a rendszeresség (paprika öntözése!) és mértékletesség elveit, jelentősen lecsökkenthetjük az esélyét annak, hogy paprikánk megbetegedjen vagy kártevők martalékává váljon. A paradicsomhoz hasonlóan a paprikának is számos betegsége létezik, ezt taglalja részletesen A paprika betegségei cikk. 

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

1 hozzászólás

 1. Demus István

  Tiszteletem! Palánta nevelés cserépben, ablakban: mivel kondícionáljam és mivel védjem?
  Köszönöm.

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása