A paprika a magvetéstől a betakarításig folyamatosan igényli a növényvédelmet, amelyről a Paprika növényvédelem cikkben már részletesen írtunk. Az egyik legfontosabb nyári teendőnk azonban a különböző kártevők és kórokozók elleni permetezés, hiszen akarva-akaratlanul belefutunk egy-egy levéltetű kolóniába vagy gombabetegségbe. A paprika permetezése elsősorban vegyszermentesen ajánlott, így a következő sorokban ezekből a házi praktikákból mutatunk be néhányat.

A paprika permetezés fontossága
A permetezéssel főként a leveleket károsító szervezetek ellen tudunk hatékonyan védekezni. A rovarkártevők többsége a leveleket, vagy később a terméseket pusztítja, és a gombafertőzés is a leveleken jelentkezik. Ha permetezünk, közvetlenül tudunk beleavatkozni ebbe a folyamatba, így tudjuk elérni, hogy paprikánk egészséges maradjon, szép, egészséges terméseket hozzon.

Paprika permetezése szódabikarbónával
Vannak ennél kíméletesebb természetes szerek, de az nem vitathatjuk, hogy hasznos módszer akár a gombabetegségek ellen is. A recept is ugyanaz, mint a paradicsomnál, egy teáskanál szódabikarbónát oldunk fel egy liter vízben, alaposan összerázzuk és ezzel permetezünk, amikor már megjelentek a tünetek. Megelőzéshez javasoljuk inkább az egyéb megoldásokat, a szódabikarbóna ugyanis emeli a talaj pH értékét, ez pedig a növények tápanyagfelvételét zavarhatja meg.
Paprika permetezése élesztővel
A paprika permetezése élesztős vízzel nagyon elterjedni látszik manapság. Főként tápanyagfelvételben segíti növényeinket. Dísznövényeknél kezdett elterjedni ez a módszer, de újabban a zöldségeskertbe is javasolják. Mivel a túlzott élesztőhasználat talajra gyakorolt hosszútávú hatásáról nincsenek adatok, ezért inkább azt javasoljuk, hogy balkonon, cserépben nevelt paprikánál próbáljuk ki, szabadföldön válasszunk egyéb természetes szereket. Az élesztős víz nem kimondottan a kártevők riasztására való. 0,5-1% töménységben javasolt a használata.
Paprika permetezése tejjel
A a paprika permetezése tejjel már nemcsak tápanyag utánpótlás, hanem kártevőriasztásra is előszeretettel használják. Gombabetegségek ellen kifejezetten ajánlják, így a paprika permetezése tejjel egy jó védekezési módot jelenthet. Azonban a tej kálciumot is tartalmaz, amire a paprikának szintén szüksége lehet, hiszen a túl nagy melegben, túl nagy talajhőmérsékleten a gyökerek kálcium felvétele gátolt, így a levelekre permetezve segíthetjük megelőzni a kálciumhiány okozta termésrothadást. 1:9-es hígításban javasolják a használatát.
Paprika permetezése erjesztett csalánlével
Az erjesztett csalánlé egy igazi titkos fegyver a kertben. Orrfacsaró illata nem csupán minket kerget ki a kertből, de a kártevők többsége is hasonlóan reagál rá. 1-2 hétig vízben áztatunk néhány marék csalánlevelet, majd leszűrjük és 1:10-es vagy 1:20-as arányban permetezünk vele. Amellett, hogy a kártevőket elriasztja, remekül kondicionálja növényeinket, erős, egészséges paprikákat nevelhetünk a segítségével.
Megelőzhetőek a paprika betegségei?

A paprika egy rendkívül igényes és érzékeny növény. Ahhoz, hogy minden hibát kiküszöböljünk a termesztés során, nagy odafigyelés szükséges, de a küldetés egyáltalán nem lehetetlen. Ha betartjuk a rendszeresség (paprika öntözése!) és mértékletesség elveit, jelentősen lecsökkenthetjük az esélyét annak, hogy paprikánk megbetegedjen vagy kártevők martalékává váljon. A paradicsomhoz hasonlóan a paprikának is számos betegsége létezik, ezt taglalja részletesen A paprika betegségei cikk.
0 hozzászólás