Paprika palánta ültetése lépésről-lépésre

Paprika, Tudástár

A paprika melegkedvelő, ami nemcsak azt jelenti, hogy a meleg a legideálisabb a paprika fejlődése szempontjából, hanem azt is, hogy a hidegben megbetegedhet és el is pusztulhat. A hideg ugyan relatív fogalom, de azt általánosságban elmondhatjuk, hogy a melegebb területekről származó növényeknek a talajmenti fagyok végzetesek lehetnek. A paprika palánta kiültetése során ezért biztosra kell mennünk, várjuk meg a májusi “fagyosszenteket”, és ha az időjárás már megengedi, akkor kezdhetjük a paprikák kiültetését. Eltérő időpontokban tehetjük ki palántáinkat erkélyre, magaságyásba és szabadföldre, nézzük most meg, mi ennek a menete és miben tér el egy erkélyre és a kertbe történő kiültetés.

A paprika palánta ültetése lépésekben

Előkészítés

A paprika palántákat edzenünk kell, azaz szoktatnunk kell azokhoz a körülményekhez, amelyek között majd termeszteni fogjuk.

Ha mi magunk fűtött szobában neveltük fel magról a palántákat, ennek nagy jelentősége van, hiszen nagyon nagy az eltérés a két helyszín között. Más a hőmérséklet, más a páratartalom, a megvilágítás ideje és módja (közvetett és közvetlen fény). Kinti körülmények között belép a szél, a csapadék is.

A szoktatás legyen fokozatos. Eleinte csak 1-2 órára tegyük ki szabad levegőre, közvetlen napfénytől és széltől védve a palántáinkat, lehetőleg nap közben, optimális hőmérsékleti viszonyok között. Aztán az időtartamot fokozatosan növeljük. Akkor mondhatjuk, hogy a palánták megedződtek, ha már éjszakára is kint hagyhatjuk őket.

A piacon vásárolt palánták többsége már a szoktatáson túl esett, őket általában olyan körülmények között nevelték, hogy azonnal kiültethetők legyenek. Így akár a vásárlás után megkezdődhet a paprika kiültetése szabadföldbe.

1. lépés

A paprika palántánkat megvizsgáljuk. Ha erős, magas, földlabdáját a gyökerek behálózták (kicsúsztathatjuk a cserépből, hogy ellenőrizzük), esetleg már elkezdődött a paprika palánta virágzása is, illetve nem látni rajta kártevőt vagy kórokozót, akkor kiültethető állapotban van.

paprika palánta kiültetése

2. lépés

Előkészítjük a palánták helyét. Akár szabadföldben, akár magaságyásban fogjuk nevelni, egy kézi ásóval gödröt ásunk, akkorát, hogy a palánta pontosan olyan mélyen legyen a talajban, mint amilyen mélyen a cserépben volt (bele is próbálhatjuk).

3. lépés

Ha nem elég nedves a talaj, előre belocsoljuk, mivel a paprika nagyon vízigényes, ezzel tudjuk segíteni a gyors begyökeresedést, az optimális paprika palánta fejlődést.

4. lépés

Paprika ültetése szabadföldbe: A palántákat óvatosan kicsúsztatjuk a cserépből, vigyázzunk a gyökerekre, a szárra és a levelekre is. Rögtön helyezzük őket a kimélyített gödrökbe, töltsük ki az üreget a kiásott földdel, majd lazán tömörítsük a talajt.

5. lépés

A paprika palánta öntözése: Locsoljuk be a palántákat.

A paprika talajigénye

A paprika talajigénye meglehetősen magas, ami azt jelenti, hogy a földet, amelybe ültetjük, dúsítanunk kell különböző mikro- és makroelemekkel, elsősorban nitrogénnel, illetve foszforral, káliummal, kálciummal, magnéziummal stb.

Ezeket az elemeket a talajelőkészítéskor (előző ősszel vagy ültetés előtti tavasszal) juttatjuk be szerves trágya, komposzt, humusz és kőzetőrlemények formájában. A legegyszerűbb módja, hogy rászórjuk a talajra és ásáskor beforgatjuk a talajba. Fontos, hogy olyan helyre ne ültessünk paprikát, ahol előző évben paprika, paradicsom, burgonya vagy padlizsán.

Paprika palánta ültetése szabadföldbe

A paprika palánta ültetése szabadföldbe: Ha kiskertünkben szabadföldön gazdálkodunk, azaz a kertünk talajában neveljük a zöldségeinket, több dologra kell odafigyelnünk. A paprika palántázás előtt, a talajt megfelelően elő kell készítenünk, mivel a paprika nagyon tápanyagigényes. A fenti módon különböző tápdús dolgokkal dúsítjuk a talajunkat és felássuk. Mindezt már kora tavasszal megtehetjük, amikor már rá lehet menni a talajra (nincs befagyva).

Ha már veteményeztünk arra a területre kora tavasszal, és a növényeinket már betakarítottuk, eltávolítjuk a növényi maradványokat a felszínről és a talajból is. A kiültetéssel mindenképpen meg kell várnunk a májusi fagyokat, amelyek szabadföldi ültetésnél jelentik a legnagyobb veszélyt.

Paprika palánta kiültetés ideje: Ha már az időjárás engedi, a fenti lépések alapján kikerülhetnek az edzett palánták. Érdemes mulcsozni a talajt, amely a hidegtől is védi a töveket.

Paprika kiültetése magaságyásba

Magaságyás esetén a paprika palánta kiültetése egy kicsit korábban is megkezdhető, mivel a talajmenti fagyok kevésbé veszélyeztetik a növényeinket. Azonban ha a terület nem szélvédett, itt is inkább menjünk biztosra, nem veszítünk vele semmit. Magaságyásnál is ugyanolyan mélyen ültetjük el a palántát, amilyen mélyen a cserépben volt.

Paprika palánta kiültetése erkélyre

A paprika palánta ültetése cserépbe is működhet. Ha erkélyen szeretnénk termeszteni a paprikánkat, egyszerűen csak egy megfelelő mélységű cserépbe, dézsába vagy ládába ültessük a palántákat, úgy, hogy tápanyagban gazdag bio virágföldet használunk. A paprika palánta kiültetése után, a cserépben a tápanyag utánpótlás főleg folyadék formájában történik, ehhez elkezdhetünk erjesztett levet készíteni, vagy beszerezhetjük a különböző bio tápoldatokat.

Mi az ideális paprika ültetési távolság?

Ha magot vásárolunk, a magok csomagolásán a forgalmazó feltünteti mi az optimális paprika ültetési távolság. Ez fajtánként eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy a paprika tőtávolság 30 cm legalább legyen, ha ennél kevesebb a paprika palánta ültetési távolsága, a későbbiekben összeérhetnek és elnyomhatják egymást, illetve annyira szorosan állnak majd egymás mellett, hogy a különböző betegségek könnyebben megjelenhetnek és elterjedhetnek. Ha sorokban termesztünk, akkor a paprika sortávolság 50-60 cm legyen.

Ha a paprika ültetése cserépbe vagy magaságyásba történik, szintén oda kell figyelni, hogy ne túl szorosan ültessünk őket. Itt is tarthatjuk a szabadföldi tőtávolságokat. Legbiztosabb, ha már a magaságyás tervezésekor kijegyzeteljük, melyik fajtának mekkora távolság szükséges és az előre megrajzolt séma alapján ültetünk. Mivel itt a hely korlátozott, mindenképpen érdemes megtervezni a növényeket, az elhelyezkedésüket és a növénytársítást is.

A paprika palánta ültetési mélysége meghatározása esetén, abból induljunk ki, hogy a paprika nem szereti a „mélyültetést”. Figyeljünk arra, hogy a paprika palánta tápkockájának felszíne látszódjon ki a talajból, ne kerüljenek mélyre a növényeink.

Paprika palánta ültetés – Mivel ültessem együtt?

A növénytársítás szabályai a paprikára is érvényesek. Vannak olyan növények, amelyek segítik, és vannak olyanok, melyek gátolják a növekedését.

Mivel a paprika tápanyagigényes, mellé csak olyan növényt tehetünk, amely kevésbé az, hogy egymás elől ne szívják el a tápanyagokat. Olyan növények sem alkalmasak társnövénynek, amelyek ugyanazokat a kártevőket és kórokozókat vonzzák, mint a paprika. Ilyenek a paradicsom, a burgonya és a padlizsán is. Vannak azonban olyan védőnövények, amelyek a paprika környékéről elriasztják a annak ellenségeit, mint például a legtöbb illatos fűszernövény, a zeller, a bársonyvirág. A paprikaágyást körbevethetjük hagymával.

Mikor lehet kiültetni a paprika palántát?

Nehéz általánosságban megmondani, hogy a paprika palántát mikor lehet kiültetni. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a paprika palánta kiültetése szabadföldbe akkor kezdődhet, ha elmúltak a májusi fagyok.

Paprika palánta gondozása

A paprika kiültetése után, már csak az marad hátra, hogy megfelelően gondozzunk. Így érhetjük el, hogy sok finom, egészséges bogyót teremjenek növényeink. A következő bejegyzésünkben megnézünk minden tudnivalót a paprika gondozása kérdéseiről, és szót ejtünk többek között a paprika permetezése témájáról is.

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

3 hozzászólás

 1. Örsi Gitta

  Köszönettel olvastam a tudnivalókat.Paprika magjaimat hely hiányában egy közös edénybe ültettem, most nagyon sűrűn állnak.Ha szétszedem őket, hogy kültessem, van esély rá, hogy megmaradnak?
  Hálásan köszönök minden tanácsot,üdvözlettel,Örsi Gitta

  Válasz
 2. Iza

  Egy vagy két paprika palántát tegyünk egy gödörbe? Köszönöm a választ.

  Válasz
 3. Zavarkó István János

  Szobában mikor ajánlatos a paprika magot cserépbe tenni? A paprika palántákat ezt követően mikor célszerű az erkélyre kiültetni? Mire kell különösen ügyelni?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása