Paprika nevelése otthon. Mik az előnyei és hátrányai?

Paprika, Tudástár

A paprika nevelése nem egyszerű feladat, azonban bízunk benne, hogy tudástárunkkal hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egészséges, vitamindús és zamatos paprikát nevelj a kertedben!

paprika nevelése

Paprika nevelése otthon lépésekben

A paprika a konyhakertek második legnépszerűbb növénye a paradicsom után. De tudtad, hogy nem csak népszerűségében hasonlít a paradicsomra, hanem egy családból is származnak?

A paprika is Dél- és Közép-Amerikából került Európába és azóta már szinte minden kontinensen termesztésbe vonták. Eleinte dísznövényként tartották, jóval később vált csak népszerű élelmiszerré, miután gyógyhatásaira is felfigyeltek. Magyarországon az étkezési paprikák, a világ más területein főként a fűszerpaprikák hódítottak teret, ezek nevelésében nincsen sok különbség. Nézzük is hát, hogy hogyan is néz ki a paprika nevelése otthon, lépésekben!

Paprika palánta nevelés magról

A paprikát termeszthetjük magról vagy ültethetjük palántáról is. Ha meg szeretnénk próbálkozni a magvetéssel, az alábbi lépéseket kell elvégeznünk, hogy a paprika palánta nevelése zökkenőmentesen menjen.

paprika palánta nevelés

A paprika ültetése már február végén elkezdhető, melyről részletesen A paprika vetése cikkben olvashatunk. A paprika csírázásától kezdve figyelnünk kell a folyamatos öntözésre és megfelelő mennyiségű fény biztosítására, ennek hiányában ugyanis a palánták megnyúlnak, száruk gyenge lesz. 

A palántanevelés alatt gondoskodjunk növényeink védelméről, hiszen ekkor gyakori a palántadőlés megjelenése. Ezt megelőzhetjük saját készítésű gombaellenes permetszerek készítésével.

paprika ültetése

A paprika mag ültetése nem egyszerű feladat, hiszen a palánták növekedése során mindig optimális feltételeket kell biztosítanunk és ez a melegigényes, fényigényes paprika esetén nem egyszerű. Ezért dönthetünk úgy, hogy vásárolt paprika palánta ültetése mellett döntünk. Ebben az esetben viszont ügyeljünk rá, hogy biztos helyről szerezzük be a növényeket, valamint egészséges, erős töveket válasszunk.

A paprika gondozása

Amikor a palánták elérték a 6-8 lombleveles kort, készen állnak a kiültetésre. Ültethetjük az erkélyen cserépbe, dézsába, főleg a kisebb termetű csilipaprikák nevelhetők könnyen edényben. Szabadföldre pedig jól előkészített, tápanyagban gazdag talajba kerülhetnek ki.

A kiültetett paprika palánták legfontosabb gondozási munkája az öntözés. Már a palánta kiültetésekor bőségesen öntözzük be a talajt. A paprika vízszükséglete a hőmérséklet függvénye, hűvös időben ne öntözzük, melegben viszont annál inkább, sőt, párásítás is szükséges lehet.

Szintén fontos művelet a növényvédelem, folyamatosan gyomláljunk vagy mulcsozzuk le a talajt, a beteg, vírusos töveket távolítsuk el, a kártevők ellen pedig permetlevekkel védekezzünk.

A paprika, hasonlóan a paradicsomhoz, fogékony a betegségekre, ezekről és az ellenük való védekezés lehetőségeiről részletesen A paprika betegségei cikkben tájékozódhatunk.

paprika gondozása

A paprika gondozása továbbá azért sem egyszerű, mert tápanyagigényes növényről van szó, ezért biztosítanunk kell a folyamatos tápanyag-utánpótlást is. Ezzel biztosíthatjuk, hogy erős, egészséges növényeink legyenek és megfelelő minőségű és mennyiségű terméseket neveljen. 

A paprika lehet folytonnövő vagy determinált (korlátozott növekedésű). A folytonnövő fajták esetén érdemes metszenünk, ez segít beállítani a megfelelő terméshozamot és a bogyók méretét is szabályozhatjuk vele.

Nyár végén kezdhetjük a bogyókat szüretelni. Nagyüzemi termesztésben sárga és zöld állapotban szedik a terméseket, de valójában a paprika biológiai érettségi korában piros, narancs és lila színű. 

Kezdhetjük szedni már zöld, sárga állapotban, amikor a bogyók már fényesek, de érdemes néhány termést a tövön hagyni és megvárni, míg eléri végső színét. A színváltozás akár nagyon izgalmas is lehet, például a lila jalapeño paprika először zöld, majd lilává válik, de végül bepirosodik. A legtöbb csípős, hegyes paprika végső színe is narancs-piros, ízében is különbözik a zöld állapotától. 

A paprika tápanyagtartalma

A skorbut ellen magas C-vitamin tartalma miatt kezdték fogyasztani, de emellett tartalmaz polifenol vegyületeket, amelyek gyulladáscsökkentő, szabadgyök-megkötő, szív- és érrendszert támogató hatással rendelkeznek. 

Tartalmaz még kapszaicint, amely a csípős fajtákban fordul elő és olyan gyógyhatást tulajdonítanak neki, mint  fájdalomcsillapító, ízületi gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatás. Ezek mellett karotin és B1, B2, B6, B9 vitamin tartalma is említésre méltó. A paprika energiatartalma 84kJ/20kcal.

A paprika nevelése – előnyök

Kiváló élettani hatásai mellett a paprika változatos színű, formájú és ízű, ha megvárjuk a biológiai érettségét – nem pedig a boltokban látható zöld színű állapotában szedjük le -, a narancssárgától a liláig mindenféle árnyalattal találkozhatunk.

Felhasználása is sokféle lehet, szinte az év minden szakában fogyaszthatjuk – nyáron és ősszel frissen, télen, tavasszal pedig savanyúság, ajvár, paprikakrém formájában. Könnyen beilleszthető a termesztésbe is, mindig találhatunk neki való helyet a zöldségeskertben, és a fűszerpaprikák dísznövényként is megállják a helyüket.

A paprika termesztése nem egyszerű feladat

A paprika nevelése alapvetően sok odafigyeléssel jár, magas a tápanyag-, hő- és fényigénye és kártevők, kórokozók elleni védelmet is igényel. Azonban aki elkötelezte magát a kiskerti vagy balkonon történő zöldségtermesztés felé, annak egy izgalmas kihívást jelenthet ez a különleges növény.

Amennyiben már elhatároztuk, hogy belevágunk a paprikatermesztésbe, jöhet a bűvös kérdés. Milyen paprikát ültessek?

Paprika fajták – avagy milyen paprikát ültessek?

A paprika felhasználása szerint lehet étkezési vagy fűszerpaprika. Növekedése alapján lehet determinált vagy folytonnövő. A bogyó formáját tekintve pedig csoportosíthatjuk az sokféleképpen, például alma, pritamin, kápia, blocky. Ezekről részletesen beszélünk A paprika fajták cikkünkben. 

További Leckék a Paprikáról

Paprika tápoldatozása

Paprika tápoldatozása

Sokszor ismételjük, hogy a paprika tápanyagigényes növény, de nem lehet elégszer hangsúlyozni. Számára olyan talajt kell a palánta ültetése előtt készítenünk, amely gazdag mikro- és makroelemekben, ásványi anyagokban és természetesen a szerkezete is megfelelő ahhoz,...

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

Paprika betegségei képekkel (és gyógyításuk)

A paprika igen népszerű zöldség hazánkban. Szinte nincs is olyan házikert, ahol nem terem legalább néhány tő étkezési vagy fűszerpaprika. Az elmúlt években a különleges chili fajták is hódítanak. Azonban amilyen népszerű, olyan érzékeny is egyben. Mivel nálunk nem...

Paprika eltevése télire a szüret után

Paprika eltevése télire a szüret után

A paprika sokféle módon kerül ételeinkbe, tányérunkra. A magyar konyha egyik legalapvetőbb hozzávalója. Finom ízét nem csak a szezon alatt, de a hideg beköszöntével is tovább élvezhetjük, mert számos tartósítási formája létezik, így a paprika eltevése télire könnyen...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása