Az idő szépen lassan melegszik, a nappalok egyre hosszabbak, a tavasz elején vetett palánták pedig egyre erősebbek, egyre nagyobbak. Ha jól gondoztuk őket és megkapták a megfelelő hőt, fényt és tápanyagokat, mostanra néhányuk már kikívánkozik a szabadba. 

Április végén, május elején már kiültethetőek azok a palánták, amelyek könnyebben viselik az esetlegesen előforduló lehűléseket, akár kisebb talajmenti fagyokat is, mint a káposztafélék, majd szép lassan sorra kerülnek az igazán melegigényes tökfélék és burgonyafélék is. De hogy is zajlik a palánta kiültetés? Nézzük meg lépésről lépésre!

Az egészséges palánta ismérvei

Hogyan válasszunk jó palántát?

Akár mi magunk neveljük a palántákat, akár vásároljuk őket, több mindenre figyelnünk kell még a kiültetés előtt. Figyeljük meg a szárat. Legyen a szár egyenes, sérülésmentes, erős. Ellenőrizzük a leveleket. Az a jó, ha a levelek üdezöldek, tapintásra kemények, nem lógnak, nincsenek rajta sérülések, kártevők, nem sárgulnak. Ha ki tudjuk emelni cserépből, akkor láthatjuk, hogy a földlabdát átszőtték a gyökerek. Ha nem látunk fehér, egészséges gyökérzetet, akkor érdemes még kicsit tovább nevelni. Minél erősebb a gyökérzet, annál erősebb a növény is. 

Palánták edzése

Ha szemre megállapítottuk, hogy a palánták egészséges, kiültetésre kész, a következő teendőnk a kinti környezethez való szoktatás lesz. Ezt már korábbi bejegyzéseinkből ismerhetitek, így tudjátok, hogy ez egy másfél-két hetes időszak a palánták életében, mely során fokozatosan szoktatjuk hozzá a kinti fényviszonyokhoz, hőmérséklethez, légmozgáshoz, esőhöz, páratartalomhoz. Edzeni akkor lehet, amikor a kinti és benti hőmérséklet között nincs nagyon nagy különbség. Már egy 10 fokos hőkülönbségtől is sokkot kaphat a palánta, ha például a szobában 25 fok van, hiába egy hidegtűrő brokkoliról beszélünk, ha 15 fokra tesszük ki hirtelen, az megviseli őt. Kezdjük néhány perccel vagy fél órával. Lehetőleg ne tűző napra tegyük ki, hiszen a lakásban nevelt palánták sem kapnak direkt uv sugárzást, az ablaküveg megszűri azt. Egyre hosszabb ideig hagyjuk őket kint, ha kedvező az időjárás, és amikor az éjszakák sem hűlnek le már túlságosan, kint hagyhatjuk őket akkor is. Ha a palánták megedződtek, jöhet a kiültetés.

Palánta kiültetési helye

Attól függően, hogy milyen igényei vannak a növényünknek, olyan helyet válasszunk neki. Például a paprika melegigényes, napfényigényes és vízigényes. A paradicsom melegigényes, kevésbé napfényigényes, mint a paprika, de vízigényes. A nyári saláták jól fejlődnek féltakarásban is, kevésbé melegigényesek, de vízigényesek. Ez a feladat már nem okozhat nagy fejtörést, amennyiben alaposan megterveztük tél végén a konyhakertünket. Most azonban még van idő módosítani, ha úgy látjuk, hogy valahol jobb helye lenne, vagy a tervezésnél hibát követtünk el, akkor most még korrigálhatjuk. 

A kiültetés folyamata

Ha minden kész, kezdődhet a kiültetés. Érdemes a palántákat egyszerre, fajtánként kivinni a területre, ahová kiültetjük őket. Készítsünk oda kesztyűt, kézi ásót, tápanyag utánpótlásnak komposztot, humuszt, és öntözőkannát a belocsoláshoz.

 1. lépés: ássuk ki a palánta helyén a földet, mélyebben, mint amilyen magas a palánta cserepe. Erre főleg azoknál a növényeknél van szükség, amelyek tápanyagigényesek, nekik a kiültetés előtt az ültetőgödörbe szórjunk földdel elkevert érett komposztot vagy humuszt. 

Ha balkonládába, cserépbe ültetünk, két lehetőségünk is van: önöntözős cserép esetén feltöltjük 1-2 cm vastagségban földdel a cserepet, erre helyezzük a palántát. Ha hagyományos edényt használunk, ellenőrizzük, hogy az alja perforált-e, el tud-e folyni a cserépből a felesleges víz. Majd terítsünk 1-2 cm rétegben kavicsot vagy agyaggranulátumot, ez lesz a vízelvezető rétegünk. Erre töltsünk néhány cm földet és jöhet a palánta.

 1. lépés: a palántát óvatosan emeljük ki a cserépből. Ha tőzegcserépben vagy lebomló cserépben neveltük, ezt nem kell megtennünk, a cserép le fog bomlani a földben.


 2. lépés: a palánta földlabdáját óvatosan helyezzük a kimélyített lyukba úgy, hogy a növény pontosan olyan mélyre kerüljön a földbe, mint amilyen mélyen a cserépben ült. Kivétel ez alól például a paradicsom: a paradicsomot lehet sokkal mélyebbre is ültetni, illetve el is fektethetjük a talajban a szár alsó részét, mert a száron is meggyökeresedik. 


 3. lépés: az ásó segítségével töltsük fel földdel a szabadon maradt részeket, majd tömörítsük a szár körül a földet. 


 4. lépés: ha karót fogunk használni, például egy folytontermő paradicsomhoz, azt most szúrjuk le a növénytől néhány cm-re.


 5. lépés: locsoljuk be alaposan a palánta körül a földet. Érdemes ezután lemulcsozni a talajt, 4-5 cm vastagságban, lazán. 
Teendők a kiültetést követően

A palánták kiültetését követő napokban rendszeresen ellenőrizzük, hogy elég nedves-e a palánták körül a föld, mivel ilyenkor az új talajt elkezdik átszőni a gyökerek, és minél nagyobb lesz a gyökérzet, annál több vizet vesz fel a növény. Tehát a palántánk először lefelé fog terjeszkedni, majd ezt követően újabb leveleket fejleszt és végül megjelennek rajta a virágok, majd a termések. 

Szabadföldben érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nem támadta-e meg betegség vagy kártevő a palántákat, magaságyásban is figyeljünk erre oda, illetve ott fokozottan ügyelni kell a folyamatos vízellátásra. Ha edényben neveljük a növényünket, akkor pedig folytathatjuk a palántakorban már megkezdett tápoldatozást. 

A palánták kiültetésével tehát nem áll meg a munka, sőt, ilyenkor kell igazán résen lennünk, hogy a termőre forduló növényeinket öt csillagos bánásmódban részesítsük. Egész szezon során figyeljünk az öntözésre, a tápanyag utánpótlásra, a kártevők és kórokozók ellen védelemre, a gyommentesítésre, karózásra, kötözésre, metszésre. 

Ezeket a feladatokat is alaposan körbejárjuk cikkek és videók formájában is, ezért figyeljétek a csatornáinkat, hogy le ne maradjatok az aktuális teendőkről! 

Jó kertészkedést!

Kapcsolódó Termékek

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása