Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Padlizsán, Tudástár

Mitől függ a padlizsán terméshozama?

A padlizsán terméshozamát döntően befolyásolja, milyen mértékben teljesülnek a számára ideális környezeti feltételek, valamint a tápanyag utánpótlás is. Hűvösebb időjárás esetén, kb. 15-16˚C-ban már pollentermelési zavarok lépnek fel, amiből egyenesen következik, hogy nem tud termést kötni. Emiatt a nagy gazdaságok Magyarországon zömmel termesztőberendezésekben nevelik. Ha lehetőség van rá, az ország kevésbé meleg területein kiskertben is érdemes fólia alatt vagy üvegházban elhelyezni. Sokat segít az is, ha fekete fóliával vagy geotextíliával, mulccsal fedjük alatta a talajt, amit ez a réteg melegen tart, illetve kiszáradását is lassítja.

Vízigény

Magas vízigénye miatt a vízellátás is hatással van a terméshozamra, az itteni természetes csapadék kevés számára. Kiegészítő öntözés nélkül keveset terem, illetve elhullajthatja virágait szárazság hatására.

Napfény

A termésképzéshez legalább napi 11-12 óra megvilágítás szükséges. Ez a mennyiség nyáron nálunk nem probléma, azonban a fényintenzitás fontos, ezért ott érzi jól magát, ahol szinte reggeltől estig süti a Nap, árnyékban. A padlizsán félárnyékban nem termeszthető, mert nem nevel virágot, s ha mégis, azokat megtermékenyítés nélkül ledobálja.

Talaj

A talajtípus is befolyásolja a terméshozamot, a laza szerkezetű, levegős, jó vízelvezetésű, semleges kémhatású talaj a legmegfelelőbb a padlizsánnak.

Terméshozamon nem egészen azt értjük, hogy minél több termés legyen egy növényen, fontosabb, hogy az a mennyiség, amit a növény ki tud nevelni a mi éghajlatunkon, kiegyensúlyozott legyen a fajtára jellemző szín, forma és íz tekintetében. Például elégtelen vízellátottságtól a bogyók rossz ízűek és deformáltak lesznek. A kórokozók, károsító állatok elleni növényvédelem, a gyomtalanítás és a fitotechnikai munkák, például a metszés, a felesleges növényi részek és virágok eltávolítása befolyásolják a termés minőségét és mennyiségét is.

Kiskertekben a nagyobb termésbiztonság érdekében olyan fajtákat érdemes tehát ültetni, amelyeket szabadföldi termesztésre ajánlanak, illetve amelyek valamelyest képesek tolerálni az itteni körülményeket. Ha viszont igyekszünk megteremteni az ideális környezetet a padlizsán számára, és fóliasátorban vagy üvegházban termesztjük, akkor fokozottan kell figyelni a károsítókra. A padlizsán a párás melegben, kisebb szellőzöttség mellett könnyen elszaporodnak, s ez szintén nincs pozitív hatással a termésérésre.

Mi az általános padlizsán termésátlag egy tő esetében?

A vetőmagforgalmazók tájékoztatnak az egyes fajták jellemzőiről.

A tövenkénti bogyótermést befolyásolja a fajtára jellemző méret, a nagyobb termést érlelők kevesebb, míg az apró fajták többet teremnek általában.

Az erélyes növekedésű, egy méteresre is megnövő padlizsánoknak általában nagyobb a termésük is, jellemzően ezek közül kerülnek ki a nyújtott csepp alakúak, súlyuk 2-300 gramm. Termésátlaga 1,5-2 kg körüli. Ilyen például az Alexandra, a Classic F1, a Madonna F1. 

A hosszúkás fajták között is vannak nagyobb méretűek, 200-250 gramm súlyúak, például a Longo RZ F1, a Mirabelle F1 és a Sicilia F1. Termésátlaga szintén 1,5-2 kg lehet.

Az ovális vagy nyújtott tojás alakú padlizsán termések általában 15-20 cm hosszúak és 250-350 gramm a súlyuk, de az Epic F1 akár 400 gramm is lehet. Egy tő termésátlaga a 3 kg-ot is meghaladhatja, ha erélyes növekedésű fajta, mint például a Sharapova RZ F1, melynek tájékoztatója szerint fél kg is lehet egy bogyó.

A „bébipadlizsánnak” nevezett törpe termésűek alacsonyabb növényeken teremnek, de akár 25-50 termést is érlelnek, folyamatosan, melyek átmérője 5-7 cm. Ilyen a Patio Baby F1 vagy az Ophélia F1, melynek termése teniszlabda méretű.

Hány padlizsán tő szolgálja ki a családi fogyasztást?

Magyarországon a padlizsánfogyasztás becsült mennyisége 0,8-0,9 kg/fő/év. Azonban ez nem mérvadó, hiszen nem tudjuk, hány ember vásárolja azt a mennyiséget, melyből ez az átlag kiszámításra került. Aki termeszti, ennél valószínűleg nagyobb mennyiségben fogyasztja, azonban ez is egyénenként változó lehet. 

Ültetendő tő szám 1,2,4 fős család esetében

A család táplálkozásának változatosabbá tételéhez, néhány adag padlizsánkrém elkészítéséhez és esetleg befőzéshez egy négyfős családnak elég lehet 9-10 tő. Érdemes legalább kétfélét ültetni, egy korábban és egy később érő fajtát, hogy viszonylag kiegyenlített legyen az ellátottság. Általában egy tövön sem egyszerre érnek be a bogyók. Persze az sem mindegy, mekkora az ültetendő fajtára jellemző méret, hiszen vannak nagyobb bogyót nevelő és kisebbeket fejlesztő fajták is, igaz, előbbi kevesebbet képes kinevelni, míg az utóbbi többet.

Ez alapján számolva a kétfős család 4-5 tővel, míg egy fő 2-3 tő termésével is jócskán meghaladja az egy főre eső éves fogyasztást. Ha átlagosan öt darab, egyenként 200-250 grammos terméssel számolunk ez nem jelent többet, mint 6-8 padlizsánból készült ételt, 2-3 padlizsánkrémet és ugyanennyi, például dunsztolással télire tartósított adagot.

A család padlizsánellátását mindenesetre elkezdhetjük magvetéssel márciusban, vagy palánták vásárlásával májusban. Bővebben a magról szaporításról a következő cikkben lesz szó.

További Leckék a Padlizsán Termesztéséről

Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán termesztése magról - ezekre kiemelten ügyelj A padlizsán melegigényes növény, és ezt már a magvetésnél is figyelembe kell venni, a magok szobahőmérsékletű (tápanyagban gazdag) földbe vetésével, s nem hideg vízzel történő locsolással. Hőigénye a...

Padlizsán fajták ismertetése

Padlizsán fajták ismertetése

A fajta megválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy Magyarországon nem a legkedvezőbbek a feltételek a szabadföldi padlizsán termesztéséhez. A padlizsán hő- és fényigénye miatt csak a déli fekvésű, gyorsan melegedő talajú területek ideálisak számára, de vannak...

Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán nevelése otthon lépésekben A padlizsán (más néven tojásgyümölcs) termesztésének Magyarország az északi határa, itt is csak melegebb, déli fekvésű helyeken érdemes ültetni vagy esetleg melegházban. Csak napos helyen érzi jól magát, árnyékban, félárnyékban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása