Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán, Tudástár

Padlizsán nevelése otthon lépésekben

A padlizsán (más néven tojásgyümölcs) termesztésének Magyarország az északi határa, itt is csak melegebb, déli fekvésű helyeken érdemes ültetni vagy esetleg melegházban. Csak napos helyen érzi jól magát, árnyékban, félárnyékban nem. Hőigénye magas, legalább 22-25˚C nappali átlaghőmérséklet mellett fejlődik zavartalanul, 17˚C alatt leáll a növekedése. A semleges kémhatású talajt kedveli, illetve inkább meszesebb legyen, mint savanyúbb. Vízigénye nagy, az egész tenyészidőszak alatt 75-80%-os víztelítettségű talajt kell biztosítani számára, de elárasztani sosem szabad, mert elrothadnak a gyökerei. Tápanyagigénye is magas, trágyázott földbe kell ültetni és a tenyészidőszak során is lehet pótolni a tápanyagot. A termések méretét befolyásolja azok mennyisége, ezt a hajtásvégek lecsípésével befolyásolhatjuk, illetve a virágok számával.

Erkélyen, teraszon is termeszthető konténerben, ezesetben érdemes kisnövésű fajtát keresni, ami kisebb termesztőközeggel is beéri.

A padlizsán gondozása egyszerűbb, mint hinnéd

A magról nevelt palántákat május utolsó harmadában lehet kiültetni szabadföldbe, amikor már nem kell tartani fagyoktól, esetleg fóliasátorba már április végétől kiültethetők. Víz- és tápanyagigénye magas, rendszeresen kell öntözni, és tápanyag utánpótlásról gondoskodni. Gondozása a gyomláláson kívül a termésszabályozó metszésre is kiterjed. Betegségek, kártevők jellemzően inkább a zárt termesztőberendezésekben támadják, a burgonyabogár a fiatal palántákra jelent elsősorban veszélyt. Termését nem teljesen érett állapotban kell leszedni, a lila fajták héja ilyenkor élénk színű és fényes, a túléretté sötét és matt, íze keserű.

Padlizsán tápanyagtartalma

A padlizsán biológiai értéke kiemelkedő, ásványi sókban (kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas, réz, mangán), élelmi rostban és C vitaminban gazdag, de tartalmaz B1, B2 és B6 vitamint is. 100 gramm padlizsánhúsban 3-7 gramm szénhidrát és 1,2-1,6 gramm fehérje van. Kalóriatartalma alacsony (80-100 kJ), mert magas a víztartalma, ezért fogyókúrázóknak különösen előnyös.

Egészségügyi előnyei közé tartozik, hogy csökkenti a koleszterinszintet és segít a vérnyomás stabilizálásában is. Cukorbetegek számára ajánlható élelmiszer, alacsony szénhidrát- és rosttartalma miatt hatékony a vércukorszint szabályozásában. Rosttartalma az emésztőrendszerre is jó hatással van. A benne lévő nazunin, ami egy antioxidáns, védi a sejteket a káros szabadgyököktől.

Padlizsán ültetése előnyei

A padlizsán még mindig zöldségkülönlegességnek számít, változatossá teszi étrendünket, ráadásul segít egészségesnek maradni, ezért érdemes foglalkozni vele. Esősebb nyarakon is jól érzi magát a párás melegben, mert eredeti élőhelye a trópusi India, kevésbé érzékeny azokra a gombás betegségekre, amikre például a paradicsoms. Van, aki egy sor padlizsánt ültet a krumpliágyás mellé, mert a burgonyabogarak arra hamarabb rámásznak, és onnan könnyebb őket összeszedni.

Padlizsán palánta nevelés hátrányai

A padlizsán kifejezetten meleg-, tápanyag- és vízigényes növény, ezért át kell gondolni, hol lenne megfelelő helye a kertben, illetve rendszeresen gondozni kell olyan igényeit is figyelembe véve, hogy nem szereti, ha hideg vízzel locsolják. Egyes fajták csészelevele, levélnyele tüskével borított, óvatosan kell vele bánni.

A magvetéstől a kiültetésig meleg helyen kell tartani, ezért helyet kell neki találni a lakásban vagy fűthető fóliasátorral, üvegházzal kell rendelkezni.

A paprikának, paradicsomnak, burgonyának rokona, ezért a vetésforgó tervezését kissé megnehezíti, hogy egyik után se kerüljön 3-4 évig.

Milyen padlizsán fajtát ültessek?

A Magyarországon nemesített fajtákkal sikeresebb a termesztés, mert jobban tolerálják az itteni éghajlati körülményeket, az optimálisnál hűvösebb hőmérsékletet. Ilyen a Kecskeméti lila és a Kecskeméti 198. Általánosságban elmondható, hogy inkább a rövidebb tenyészidejű fajták alkalmasak termesztésre a mi éghajlatunkon.

További Leckék a Padlizsán Termesztéséről

Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán termesztése magról - ezekre kiemelten ügyelj A padlizsán melegigényes növény, és ezt már a magvetésnél is figyelembe kell venni, a magok szobahőmérsékletű (tápanyagban gazdag) földbe vetésével, s nem hideg vízzel történő locsolással. Hőigénye a...

Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Mitől függ a padlizsán terméshozama? A padlizsán terméshozamát döntően befolyásolja, milyen mértékben teljesülnek a számára ideális környezeti feltételek, valamint a tápanyag utánpótlás is. Hűvösebb időjárás esetén, kb. 15-16˚C-ban már pollentermelési zavarok lépnek...

Padlizsán fajták ismertetése

Padlizsán fajták ismertetése

A fajta megválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy Magyarországon nem a legkedvezőbbek a feltételek a szabadföldi padlizsán termesztéséhez. A padlizsán hő- és fényigénye miatt csak a déli fekvésű, gyorsan melegedő talajú területek ideálisak számára, de vannak...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása