Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán, Tudástár

Padlizsán termesztése magról – ezekre kiemelten ügyelj

A padlizsán melegigényes növény, és ezt már a magvetésnél is figyelembe kell venni, a magok szobahőmérsékletű (tápanyagban gazdag) földbe vetésével, s nem hideg vízzel történő locsolással. Hőigénye a csíráztatáskor magasabb, mintegy 20-22˚C (más tapasztalatok szerint 22-25˚C, illetve 28-30˚C). A tűzdelés után a szikleveles növények 18˚C-ot, a lomblevelek megjelenésétől már 20-25˚C-ot igényelnek.  Meleg szobában vagy fűtött termesztőberendezésben kell tartani a kiültetésig. Az elvetett magok és a palánták vízellátottsága pedig folyamatos legyen.

Padlizsán csíráztatás lépésről lépésre

Március közepe-vége a tojásgyümölcs magvetésének az ideje. A magokat tálcába vagy szaporítóládába vetjük, 7-10 nap alatt kikel és két hét elteltével tűzdelhető (kétszikleveles, legkésőbb kétlombleveles korban). Ebben az állapotában 7×7-es vagy 8×8-as tápkockákba vagy 10-es cserépbe át kell őket ültetni. Fűtetlen fólia alá április legvégén-május elején, szabadföldbe május 20-a után lehet kiültetni. 

Padlizsán vetése szabadföldbe

A padlizsánt nem szokták szabadföldbe vetni Magyarországon, mert nem valósulnának meg a csírázáshoz szükséges feltételek a szabad ég alatt. Illetve ha mégis, június-júliusban, már olyan későn következne be, ami után már nem volna ideje a növénynek termésérlelésre.

Padlizsán vetésének lépései szabadföldön

A palántanevelés fontos művelete az edzés, vagyis kiültetés előtt fokozatosan szoktatni kell a kinti körülményekhez, ami azt jelenti, hogy két héten keresztül napközben egyre hosszabb időre kivisszük a palántákat. A kiültetést lehetőleg délután végezzük, amikor már felmelegedett a talaj. A padlizsán palántákat nem szabad olyan mélyre ültetni, mint a paradicsomot (vagyis sziklevelei nem kerülhetnek a talaj felszíne alá), és beiszapolásnál is szobahőmérsékletű vizet használjunk.

Padlizsán mag vetése magaságyásba

Padlizsánmagot nem vetünk kültéren lévő magaságyásba. Az előnevelt palántákat azonban ültethetjük abba, ami annyiból előnyös, hogy azt feltölthetjük semleges kémhatású, laza szerkezetű, humuszos földdel, ami jó vízelvezetésű, levegős, mert az ilyen talajban érzi jól magát a padlizsán. Bár a növény főgyökere kiültetésekor általában nem nő tovább, de a mellékgyökérzet 80-100 cm mélyre hatol, ezért ezt figyelembe kell venni magaságyásba ültetésnél, igaz, a mellékgyökérzet legnagyobb része csak 20-30 cm-re van a talajfelszín alatt.

Mikor kell a padlizsán magot vetni?

A tojásgyümölcs magját március közepén-végén vetik, de a fajták között nem ebben mutatkozik meg a különbség, hanem a tenyészidő hosszában. Azt ugyanis, hogy korai vagy késői, a tenyészidő határozza meg. Ezt általában feltüntetik a vetőmagok leírásában is. A rövid tenyészidejű, korai fajták általában a 6. levél kifejlődése után kezdenek el virágozni. Virágzás után 15-20 nappal már szedhetők, míg a hosszú tenyészidejű, kései fajták a 14. levél kifejlődése után kezdenek el virágozni és elvirágzás után 35-40 nap múlva szedhetők.

Mi a padlizsán palánta kiültetési ideje?

A palántákat a fagyosszentek után, május utolsó harmadában szabad kiültetni szabadföldbe, amikor már éjszaka sem hűl le a levegő 15˚C alá. Fűtetlen fólia alá április legvégétől-május elejétől lehet biztonsággal kiültetni.

Minőségi Padlizsán magok

Minden, ami a palántázáshoz szükséges

További Leckék a Padlizsán Termesztéséről

Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Mitől függ a padlizsán terméshozama? A padlizsán terméshozamát döntően befolyásolja, milyen mértékben teljesülnek a számára ideális környezeti feltételek, valamint a tápanyag utánpótlás is. Hűvösebb időjárás esetén, kb. 15-16˚C-ban már pollentermelési zavarok lépnek...

Padlizsán fajták ismertetése

Padlizsán fajták ismertetése

A fajta megválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy Magyarországon nem a legkedvezőbbek a feltételek a szabadföldi padlizsán termesztéséhez. A padlizsán hő- és fényigénye miatt csak a déli fekvésű, gyorsan melegedő talajú területek ideálisak számára, de vannak...

Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán nevelése otthon lépésekben A padlizsán (más néven tojásgyümölcs) termesztésének Magyarország az északi határa, itt is csak melegebb, déli fekvésű helyeken érdemes ültetni vagy esetleg melegházban. Csak napos helyen érzi jól magát, árnyékban, félárnyékban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása