Padlizsán fajták ismertetése

Padlizsán, Tudástár

A fajta megválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy Magyarországon nem a legkedvezőbbek a feltételek a szabadföldi padlizsán termesztéséhez. A padlizsán hő- és fényigénye miatt csak a déli fekvésű, gyorsan melegedő talajú területek ideálisak számára, de vannak olyan fajták, melyek alkalmazkodnak mostohább körülményekhez is. Mutatjuk melyek ezek!

Padlizsán fajtái

Általában a rövidebb, ovális terméstípusú fajták termeszthetők jól a mérsékelt égöv melegebb részein. A talaj típusát figyelembe véve például savanyú kémhatású területeken érdemes konténerben nevelni, s annak mérete is szűkíti a szóba jöhető fajtákat, az alacsonyabb növényméretű fajták kisebb termőterülettel is beérik. Hűvösebb országrészekben szintén konténerben déli fekvésű házfal tövében kaphat több meleget.

Egyes károsítók jó fajtaválasztással elkerülhetők. Vírusbetegségeket általában a levéltetvek viszik át egyik növényről a másikra, illetve a szaporítóanyaggal kerül az állományba, ezért fontos, hogy megbízható helyről származó magot vessünk, illetve van olyan fajta, például a Veronica F1, amely egyes vírusos megbetegedésekkel szemben rezisztens (uborka-mozaikvírus (CMV) és paradicsom-mozaikvírus (TMV)).

Az is befolyásolhatja a fajtaválasztást, hogy milyen célra szeretnénk padlizsánt termeszteni, a méret és alakváltozatok más-más ételek elkészítéséhez váltak be.

Padlizsán fajták csoportosítása

A tojásgyümölcs a többi hasonló burgonyafélével ellentétben (paradicsom, paprika) nem Dél-Amerikából származik. Az padlizsánok ősei, különböző vadpadlizsánfajok Afrikából erednek, és onnan kerültek Ázsiába is, Indiába, Kínába, Indonéziába… stb., ahol aztán szelekciójuk, termesztésük elkezdődött évezredekkel ezelőtt.

A XII. században Európában már megkülönböztették a fehér termésű és lila szirmú egyiptomi, a lila termésű és világoszöld szirmú szíriai és a fekete termésű kordobai változatokat.

Manapság szín és alak szerint kategorizálják földrajzi elterjedés szerint is, az afrikai kicsi, kerek tojás vagy tök, gömb alakú, átmérője 5-15 centiméter. A külső héj fényes és sima, színe sárga, zöld, fehér vagy bordó, íze inkább keserű. A kínai padlizsán hosszú és vékony, átlagosan 15-20 cm hosszú és 5 cm átmérőjű. Lehet görbe, vagy egyenes, külső héja ibolya és élénk lila színű. Belseje majdnem mag nélküli. A kínai padlizsán enyhe és édes ízű. A tunéziai vagy palermói padlizsán gömbölyű és nagy, akár fél kg is lehet. A lila színű indiai padlizsánt bébi padlizsánnak is nevezik, mert apró. A thai padlizsán is apró, de zöld.

A kertészetekben kapható legtöbb padlizsán vetőmag viszont ún. F1 hibrid, amelyet két növény keresztezésével állítanak elő a nemesítők. Jellemzőjük, hogy csak az első évben rendelkeznek azzal a kiemelkedő tulajdonsággal, amiért keresztezték őket, ezért ezeket a magokat minden évben meg kell venni újra.

A padlizsánokat csoportosíthatjuk a növény mérete szerint, a termés jellemző súlya, alakja és/vagy színe szerint, illetve a tenyészidő hossza szerint. 

Padlizsán vetőmagok a Kreatív Farmernál

Padlizsán fajták termés alakja szerint

Alak szerint csoportosítva vannak hosszúkás, kerek, ovális, körte és csepp alakú padlizsán termések, ezen belül különböző átmenetek, például nyújtott csepp vagy hosszúkás ovális.

Kifejezetten hosszúkás fajták: Longo RZ F1, Mirabelle F1, Sicilia F1.

Ovális: Angela RZ F1, Epic F1, Sharapova RZ F1, Clara F1, Sally F1, Black Beauty (kerek ovális).

Csepp alakú: Alexandra (megnyújtott, karcsú csepp), Classic F1, Habana F1, Madonna F1, Traviata F1. 

Körte formájú: Kecskeméti lila (ovális körte), Veronica F1.

Padlizsán fajták termésszín szerint

A padlizsán színe leggyakrabban lila és annak különböző árnyalatai egészen a feketébe hajlóig, de lehet fehér, zöld és lilás, bordós cirmos is.

Fehér: Clara F1. 

Lila-fehér csíkos/cirmos: Angela RZ F1, Esmeralda F1, Rania F1.

Sötétlila: Alexandra, Classic F1, Epic F1, Habana F1, Jackpot F1, Kecskeméti lila, Mirabelle F1, Sicilia F1, Traviata F1, Veronica F1.

Feketés mélylila: Aragon F1, Black Beauty, Paula F1, Sharapova RZ F1. 

Bordós lila: Kecskeméti 198.

Padlizsán fajták termésméret szerint

A termések súlyát tekintve az apró „bébipadlizsántól” a félkilós óriásig széles skálája található a fajtáknak.

Kicsi, törpe méretű (60-80g): Jackpot F1.

Közepes (200-300g): Alexandra, Black Beauty, Longo RZ F1, Mirabelle F1, Veronica F1. 

Nagy (300-400g): Madonna F1, Paula F1, Sharapova RZ F1. 

Extra nagy (400-500g): Clara F1, Traviata F1. 

Padlizsán fajták növekedés szerint

A padlizsán növény vegetatív növekedése is függ az adott fajtától. A növény magassága és ízközeinek hosszúsága, valamint a termésméret között általában van összefüggés. Az esetek többségében minél nagyobb a növény, annál nagyobb termést fejleszt.

Alacsony: Jackpot F1, Kecskeméti 198, Patio Baby F1, Ophélia F1, 

Közepes: Kecskeméti lila, Black Bauty

Erélyes növekedésű: Alexandra, Aragon F1, Barcelona F1, Classic F1, Epic F1, Habana F1, Madonna F1, Mirabelle F1, Sharapova Rz F1, Sicilia F1, 

Padlizsán fajták tenyészidő hossza szerint

A tenyészidő hossza határozza meg, mikorra várhatjuk a termésérést egy-egy fajta esetében. A rövid tenyészidejűek általában a 6. levél kifejlődése után virágozni kezdenek, míg a hosszú tenyészidejűek csak a 14. levél után. Korainak számít a 110-120 napos, középkorai a 120-130 napos és késői a 135-nél több napos tenyészidejű padlizsán.

Korai: Barcelona F1, Epic F1, Kecskeméti lila, Mirabelle F1, Sharapova RZ F1, Sicilia F1, Traviata F1. 

Középkorai: Alexandra, Aragon F1, Black Beauty, Jackpot F1, Kecskeméti 198.

Kései: Ophélia F1.

Padlizsán terméshozam

A terméshozamot meghatározza a padlizsán fajtája. A különböző méretű termések eltérő terméshozamúak, igaz, a nagyobb bogyókból kevesebb, míg kisebbekből több terem egy-egy növényen. A környezeti tényezők is nagyban befolyásolják, valamint a növényápolás: a növényvédelmen kívül a termésmennyiség szabályozása metszéssel, felesleges virágok lecsípésével.

Padlizsán Vetőmagok a Webáruházunkban

További Leckék a Padlizsán Termesztéséről

Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán magvetése és csíráztatás lépésekben

Padlizsán termesztése magról - ezekre kiemelten ügyelj A padlizsán melegigényes növény, és ezt már a magvetésnél is figyelembe kell venni, a magok szobahőmérsékletű (tápanyagban gazdag) földbe vetésével, s nem hideg vízzel történő locsolással. Hőigénye a...

Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Padlizsán terméshozam (várható termésátlag otthon)

Mitől függ a padlizsán terméshozama? A padlizsán terméshozamát döntően befolyásolja, milyen mértékben teljesülnek a számára ideális környezeti feltételek, valamint a tápanyag utánpótlás is. Hűvösebb időjárás esetén, kb. 15-16˚C-ban már pollentermelési zavarok lépnek...

Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán nevelése otthon. Mik az előnyei és nehézségei?

Padlizsán nevelése otthon lépésekben A padlizsán (más néven tojásgyümölcs) termesztésének Magyarország az északi határa, itt is csak melegebb, déli fekvésű helyeken érdemes ültetni vagy esetleg melegházban. Csak napos helyen érzi jól magát, árnyékban, félárnyékban...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása