Oszlopos gyümölcsfa: minden, amit tudnod kell

Egyéb kategória, Gyümölcstermők

Aki szereti a gyümölcsöt és szeret kertészkedni, az szeretné azt is megvalósítani, hogy saját gyümölcsét szüretelje le az otthonában, még akkor is ha ehhez nincs megfelelő méretű kertje. A gyümölcsfák ugyanis nagy helyet foglalnak el. Terjedelmes méretük miatt akár 3-4 méter távolságot is kell egy-egy gyümölcsfa között tartani. Viszont ne keseredjen el senki, aki nem nagy kert birtokosa, mert évről évre fejlődik a faiskolák kínálata. Nem is gondoltuk volna korábban, hogy a megszokott gyümölcsfák mellett speciális igényeket is ki lehet elégíteni. Ma már nemcsak törpe méretű, hanem oszlopos törpe gyümölcsfákkal is találkozhatunk a kertészetekben.

Igen nagy lehetőség ez azoknak, akiknek pici kertet gondoznak, esetleg balkonon, teraszon szeretnék megvalósítani a gyümölcsöskertet. Az oszlopos gyümölcsfa nevelése a speciális metszést kivéve nem igényel több tudást. 

Forrás: imadeself.com

Oszlopos gyümölcsfa – létezik vagy sem?

A növénynemesítők mindig új fejlesztésekkel örvendeztetnek meg bennünket. Időnként csak ámulunk az újdonságokon, az új színeken vagy formákon. Most az egyik különlegesség az oszlopos növekedésű gyümölcsfa nyomába eredünk. Felmerülhet bennünk, hogy valóban létezik e vagy csak speciális metszés által lesz oszlopos növekedésű egy fa? 

A válasz 1964-re nyúlik vissza. Kanadában akadtak rá erre a szokatlan faformára, melynek oldalágai rövidebbek voltak és meredekebben nőttek. Ezeket a tulajdonságokat megragadva, szaporították és nemesítették tovább a gyümölcsfákat. Az oszlopos vagy ballerina fajták ma már több kertészetben fellelhetők. Nagy előnyük, hogy 1 méter távolságra ültethetők egymástól és bőségesen teremnek. 

Milyenek az oszlopos gyümölcsfák?

Ha tudjuk, hogy mi a különbség a nyárfa és jegenye nyár között, akkor azt is tudhatjuk, hogy miben különbözik a hagyományos növekedésű gyümölcsfa és az oszlopos gyümölcsfa. Az oszlopos fajtákat szuperorsó koronaforma jellemzi, kompakt növekedés, nem fejlesztenek erős oldalágakat. Az oszlopos növekedésű fának az oldalágai meredekebben növekednek felfelé, kisebb szöget zárnak be a törzzsel, azaz közelebb vannak hozzá, emiatt hosszúkás, keskeny a formája a fának. Támrendszer nélkül is megállnak. Gyümölcseik füzérben vagy csokrosan nőnek a gyümölcsfán. Kisebb területen nagyobb mennyiségben várhatjuk a termést. Kis méretükhöz képest bőségesen, két-három évesen már teremnek.

1 méter távolságra ültethetők.

Oszlopos gyümölcsfa előnyei

 • Nagy előnye az oszlopos fák kedvező mérete. Helyet takaríthatunk vele. 
 • Kerítésként sövényként is takar, ha egymás közelébe helyezzük őket. 
 • Korán fordul termőre. Egyes fajták akár már az első évben is megmutathatják termésüket. Bőségesen terem gyümölcsöt.
 • Szokatlan, mégis látványos és dekoratív a gyümölccsel berakódott karcsú fácska. 
 • Az oszlopos gyümölcsfa télálló alanyra oltva jól bírja a hideg teleket.
 • Betegségekkel szemben ellenállóak.
 • Az alacsony fát könnyebb betakarítani.

Oszlopos gyümölcsfa hátrányai

 • Hátrány, hogy az oszlopos csemetéknek magasabb az áruk a hagyományos fákhoz képpest
 • Rövidebb életűek a ballerina fák.
 • A nagy hozam eléréséhez sok fát kell ültetni.
 • Munkaigényes a fenntartása, gyakran kell öntözni, tápanyagot pótolni, nagyobb odafigyelést igényel a teletetése.
 • Speciális metszést igényel.

Oszlopos gyümölcsfa ültetése

Az oszlopos gyümölcsfákat ültethetjük szabadföldbe vagy balkonládába is. 

Ha balkonládába szeretnénk ültetni a gyümölcsfánkat, olyan méretű ládát válasszunk, ami minden irányba legalább 10 cm-rel nagyobb, mint a növényünk gyökérzete, illetve korábbi ültetőedénye.

Az ideális balkonláda alja lyukas, hogy a felesleges víz eltávozhasson rajta. Ahhoz hogy megakadályozzuk, hogy a föld is kifolyjon a vízzel együtt a lyukakon, érdemes geotextíliát tenni a láda aljára. De az iszapos föld átfolyását megakadályozhatjuk úgy is, ha a lyukak fölé cserépdarabokat vagy tégladarabokat teszünk. Agyaggolyót is tehetünk a balkonláda aljába, ami magába zárja a nedvességet, így nem lesz pangó víz a láda alján és lassabban szárad ki a földje a gyümölcsfának. Ezután szórhatjuk bele a földet. Keverhetünk hozzá érett marhatrágyát vagy trágya granulátumot is, de fontos, hogy a trágya ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel. A földet belocsolhatjuk baktériumtrágyával is, ami segít a granulátum lebomlásában. Gyökéritatót is szórhatunk a földünkre, ezzel is segítve a levegő- és víztárolást közvetlen a gyökérzet alatt. 

Öntözzük meg az előkészített talajt, majd helyezzük bele a növényünket. Töltsük fel földdel az oltás magasságáig, de az oltást már ne takarjuk be földdel, mert ebben az esetben vadhajtás nőhet rajta. A legutolsó műveletünk is locsolás legyen.

A balkonládába termesztett növényeknél különös gonddal figyeljünk oda, hogy a balkonládában a föld ne száradhasson ki. Mivel a talajt több irányból is éri a nap, többet párologtat a növényünk, így több vizet használ. 

Mire figyeljünk még?

A téli fagyvédelem is fontos teendő, mert a lassú növekedésű oszlopos vagy törpe fajták fagyállósága gyengébb, mint az erős növekedésű fajtáké. A balkonládát takarhatjuk mulccsal vagy becsomagolhatjuk agrofóliába, de ha van otthon hungarocell vagy hullámpapír, azt is felhasználhatjuk a csomagoláshoz. De vigyázzunk, mert a hullámpapír elázik, ha nem fedjük be vízhatlan anyaggal. 

Szabadföldbe ültetéskor ha szabadgyökerű fát ültetünk, áztassuk be a csemeténket 1-2 napra egy vödör vízbe, hogy könnyebben elinduljon a gyökérképződés! 1×1 méteres ültetőgödröt ássunk, hogy a gyümölcsfa új gyökerei könnyen növekedhessenek a talajban. Konténeres oszlopos gyümölcsfa esetén kisebb gödör is elegendő lesz.. Belocsolás után marhatrágyával, de akár trágya pellettel is javíthatjuk a talajnak a tápanyagtartalmát, amit szintén érdemes összekeverni a földdel. Itt is használhatunk pelletet, folyékony baktériumtrágyát és gyökéritatót, de szárított gombatablettát is szétmorzsolhatunk benne. Itt is figyeljünk arra, hogy a talaj ne takarja a gyümölcsfa oltását. Készítsünk egy tányért a fa körül, ami a fa törzse felé tereli az esővizet, majd jól iszapoljuk be a talajt!

Virágzó oszlopos almafák
Forrás: imadeself.com

Oszlopos gyümölcsfa gondozása

A gyümölcsfákat többféleképpen juttathatjuk plusz tápanyaghoz. 

Ha dézsában, magaságyásban vagy egy nagyobb konténerben termesztjük a növényeinket, akkor a tápanyagkészletük egyszercsak kimerül. Emiatt a tápanyag utánpótlásról nem feledkezhetünk meg. Az évek alatt a bekevert trágya mennyiségét növényeink felhasználják, fontos ezután is tápanyaghoz juttatni őket.

De a szabadföldbe ültetett fák is meghálálják az utánpótlást.

Komposztálás

Ha van komposztáló a kertünkben, akkor az érett komposztot szétteríthetjük a fák lombkoronája alatt, de be is áshatjuk a földjébe. 

Földdel elkevert marhatrágyát is felhasználhatunk, de gondolkodhatunk pellet kijuttatásában is, aminek hatását akár baktériumtrágyával is növelhetjük.

Ha nem riadunk vissza a műtrágyától, akkor nitrogén túlsúlyos trágyával is frissíthetjük a megfáradt talajunkat. Ezenkívül magába az öntözővízbe is feloldhatjuk a műtrágyát, így a tápoldatozás gyorsabb, hatékonyabb lesz, hiszen oldott formában, könnyebben fel tudja szívni a gyümölcsfa gyökere a tápanyagot.

A növényvédelemmel is foglalkoznunk kell, hogy egészséges gyümölcsök fejlődjenek a fáinkon. Rügyfakadás előtt minden tavasszal egy rezes-kénes lemosó permetezéssel érdemes indítani a szezont, hogy megtizedeljük a gombák és a kártevők elszaporodását. A későbbiekben megfigyelhetjük a növényeinket, jelentkezik-e a levelükön, hajtásukon valami rendellenesség. Leggyorsabban úgy védekezhetünk, hogy a beteg növényi részeket levágjuk, hogy ne terjedhessen tovább a fertőzés. A lehullott, beteg leveleket pedig ne hagyjuk a földön, mert a kártevők úgy életben maradnak és áttelelnek. 

Ha levéltetvekkel találkozunk, ellenük használhatunk csalánoldatot.

Lisztharmat ellen pedig szódabikarbóna oldattal védekezhetünk. 

Ha a lemosó permetezés ellenére megjelent a gyümölcsfán a monília, réztartalmú szer használata ajánlott.

A szezont pedig szintén egy kénes, rezes lemosó permetezéssel zárjuk, hogy a gombák és kártevők ne telelhessenek át a növényünkön.

Oszlopos gyümölcsfa metszése

Az oszlopos gyümölcsfa metszése rügyfakadás előtt esedékes. 

A kertészetek egy főággal árulják a csemetéket, de elővigyázatosságból hagyhatunk neki két vagy három vezérágat is, hogy fagyáskár esetén nagyobb legyen a túlélési esélye. 

Ha túl alacsonyan, a földfelszín közelében is elágazódik a fácskánk, akkor azokat a hajtásokat a törzsnél maximum fél méter magasságig tőből vágjuk vissza.

Az oldalhajtásokat 5-15 cm hosszúra hagyjuk meg. Olyan módon tegyük ezt, hogy a fa ágainak felét rövidebbre metsszük, a másik felét pedig meghagyhatjuk akár 15 cm hosszúra is. A virágzást és a termést a hosszabb ágakon várhatjuk. A következő évben pedig fordítva járjunk el! A most hosszúra hagyott ágakat jövőre rövidebbre vágjuk vissza és az idén rövidre vágott ágakat jövőre hosszabbra hagyhatjuk.

A könnyebb szüretelés érdekében 2 méter magasságban visszavághatjuk a törzset, így a termést létra nélkül is le tudjuk majd szüretelni.

Forrás: imadeself.com

Oszlopos gyümölcsfa webáruház polcokon – hogyan keressem?

Az oszlopos, más néven ballerina gyümölcsfák fajtaritkaságok, ezért így, hogy oszlopos gyümölcsfa, webáruházak polcain nehezen találhatunk. A nagyobb kínálattal rendelkező helyeken akár külön kategóriában is megtalálhatjuk. De mindenképp utaló jel lehet a nevén kívül, ha ültetési távolságnak 1 métert jelölnek meg. Az oszlopos gyümölcsfa ár nagyjából megegyezik a különlegesebb fajták árával. 

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása