Mulcs Jelentése, Fajtái és Használata

Blog, Magaságyás

Amennyiben kerttervezésen, kertépítésen gondolkozol, biztosan hallottál már róla. Gyakran összefutni a kifejezéssel, mégis sokan nem tudják, hogy mi is a mulcs, melyek az előnyei, hátrányai, fajtái és így tovább. Jelen cikkünkkel az a célunk, hogy tisztázzuk a fogalmakat és az elolvasás után el tudd dönteni, hogy szükséged van-e mulcsra, vagy sem. Tarts velünk!

Mi a mulcs, mi az a mulcs?

A mulcs előnyei, használata és fajtái

A mulcs jelentése és a mulcsozás jelentése

Mi az a mulcs? – A mulcs jelentése, tulajdonképpen a talajtakaró anyagok gyűjtőneve. Nem csak a hagyományos művelésű kert és a magaságyás hű társa, de mesés szépségű mediterrán sziklakertekben is jól mutat. Sokféle fajtájú, színű mulcs létezik, funkciójukban azonban egyik sem különbözik a másiktól – hogy ezek micsodák, arra nemsokára ki is térünk!

Maga a mulcsolás, illetve a mulcsozás jelentése pedig egy kertművelési technika, ami talajtakarást jelent. Alternatív megoldást nyújthat a termőtalaj bolygatásával, rendszeres kapálásával, felásásával szemben.

A mulcsolás előnyei

Legyen szó zöldséges-, gyümölcsös- vagy virágoskertről, egy biztos: a talajtakarással minden veteményes jól jár. Tudtad például, hogy a céltudatos mulcsolás nem csak szebb látványt, de jobb minőségű termést, nagyobb hozamot is eredményezhet? Mutatjuk is, hogyan.

A mulcs csökkenti a gyomosodást

Jelentősen csökkentheti a gyomosodást

A mulcsot nem véletlenül hívják a lusta kertész barátjának, ugyanis a talajtakaró anyag kihelyezésével nemcsak hogy nagymértékben csökkenthető, de akár meg is szüntethető a gyomosodás. Ezt úgy éri el, hogy a talajfelszín egyszerűen nem jut fényhez, a gyomok zsenge hajtásai pedig át sem tudnak hatolni mulcsrétegen!

A dísznövénykertben a gyomtalanító hatást tovább fokozhatjuk, ha a mulcs alá geotextíliát helyezünk.

Lassítja a talaj kiszáradását

A talaj nedvességtartalma egyenes arányosságban áll annak termékenységével, így minden kertész célja, hogy a kiöntözött víz oda kerüljön, ahova kell.

Sokan nem is tudják, de főleg nyáron, a forró talajra locsolt víz nagy része (akár a háromnegyede is) is elpárologhat, ezt azonban majdhogynem megszüntethetjük talajtakarással. A mulcsozás megakadályozza a párolgást a talaj felszínén, így öntözéskor garantáltan a lehető legtöbb víz fog hasznosulni.

De ez még nem minden. Azt se felejtsük el, hogy a talaj felső rétegét a szél is nagyon gyorsan kiszárítja, a talajtakaró réteg pedig többek a szél ellen is kiváló védelmet nyújt!

Szabályozza a talajhőmérsékletet

A kellően vastag (4-5 cm) mulcsréteg kiválóan szabályozza a termőtalaj hőmérsékletét. Gondolj rá úgy, mint a szigetelőanyagra egy ház esetében: télen melegen tart (fagykár elkerülése), nyáron pedig hűt.

Ahogy azt már említettük, a mulcsolás a talajvíz párolgását is lassítja, ezáltal több víz hasznosul, ami a védi a melegtől és a kiszáradástól a talajunkat.

A mulcs további előnyei

 • A mulcsozott talaj jobban elkülönül a kert többi részétől, így az ügyetlen férj – remélhetőleg – a közelébe sem fog menni a szegélynyíróval 🙂
 • Esőben megakadályozza a föld levelekre loccsanását, tisztán tartja a növényeinket, így elkerülhető, hogy betegségeket okozó gombák telepedjenek meg a növényeinken
 • A lebomló mulcsok szépen lassan teszik a dolgukat, hosszabb távon javítják a talajminőséget
 • A mulcs díszítőelemnek sem utolsó – gondolj csak egy gyönyörű, díszkaviccsal felszórt sziklakertre!
Mik a mulcs hátrányai?

A mulcs hátrányai

A mulcs bár nagyszerű előnyöket biztosít szeretett kertünknek, vannak azért apró (de elkerülhető) hátulütői is – de ezek inkább kényelmetlenségek, mintsem a növényeinknek ártó tényezők.

A mulcs vastagságának dilemmája

A túl vastag mulcsréteg (7-8 cm vastagság felett) szabályosan betemeti és megfojtja a növényeinket, azáltal, hogy nem enged elegendő vizet és oxigént a gyökerek. Ha viszont túl vékony (1-2 cm), akkor pedig feleslegesen szórjuk ki, mert a kívánt hatást nem érjük el. Ráadásul sötét és nedves helyek ideális melegágyai a különféle kártevőknek, ezért a túl vékony réteggel valójában többet ártunk, mint használunk. Az ideális vastagság jellemzően 4-5 cm.

Ha túl hamar szórjuk ki, tönkreteszi a kertünket

Habár a mulcsozás egyik hatalmas előnye a kevesebb gaz, ez könnyen a visszájára is fordulhat. Mivel a talajfelszínhez nem igazán jut tőle fény, ezért ahogy a gaz, úgy az ültetett növényeink sem fognak kicsírázni. Várjuk meg, amíg kicsírázik a növényünk, utána mulcsoljunk!

A mulcs fajtái

A különböző mulcs fajták

A talajtakaró anyagoknak alapvetően két fajtáját különböztetjük meg: a szerves és szervetlen mulcsokat.

Szerves mulcsok

A szerves mulcs fajták közé tartozik az igen népszerű és dekoratív fenyőkéreg, a széles körben elérhető szalma, fűnyesedék, tűlevél mulcs vagy éppen a komposzt.

 • Fenyőkéreg: Szép és működik, nem véletlenül ilyen gyakori. Jól látható helyekre ajánlott, de főként díszkertekbe, mivel a talaj pH értékét csökkenti, azaz savanyítja a talajt, ami zöldségeknek általában nem ideális. 4-5 év alatt lebomlik, időnként pótolni kell. 
 • Fűnyesedék, falevelek: Természetes mulcs a kertben is képződik, ingyen van, házilag kell “előállítani.” Elég lenyírni a füvet és kiszórni a növényeink köré. Elég hamar bomlik, így folyamatosan pótolni kell, ami rendszeres fűnyírással nem lesz probléma. A fűnyesedék kifejezetten jó zöldségek alá. 
 • Szalma mulcs: Konyhakertben igen gyakori, jól működik és olcsó. Lebomlásával trágyázza a földet, de bomlásakor nitrogént von el a talajból, ezért a talaj nitrogéntartalmát pótolni kell. Egyébként nálunk is kapható szalma mulcs.
 • Komposzt: Magas szervesanyag-tartalmának köszönhetően folyamatosan tápanyaggal látja el növényeidet. Gyorsan bomlik, folyamatos pótlására van szükség.Tűlevél: Jól néz ki, kellemes illata van és jobban egy helyben marad a fűnyesedéknél, vagy a szalmánál. Örökzöldekkel tarkított kertben ‘ingyen’ jutunk hozzá, de hasonlóan a fenyőkéreghez, savanyítja a talajt.

Szervetlen mulcs

Inkább külföldön elterjedtek az előregyártott, műanyag alapú mulcsok, de mi a természetes anyagokban hiszünk, így szervetlen mulcsként elsősorban a kavicsot tudnánk megemlíteni.

Előnye, hogy örökre ott marad, így a pótlására nem, legfeljebb az újrarendezésére lehet szükség. Mivel szervetlen anyag, így a talaj tápanyagtartalmára és szerkezetére nincs hatással.

Amennyiben mutatós mediterrán stílusú sziklakertet szeretnénk, úgy murva helyett díszkavicsokat is vásárolhatunk, ha a pénztárcánk megengedi. Csak vigyázzunk, hogy a gyepre ne kerüljön belőle, mert azt a fűnyírónk pengéje bánhatja!

A mulcs használata

A mulcs használata

A mulcs felhasználása tulajdonképpen gyerekjáték. Csak válasszunk ki egy szívünkhöz (és pénztárcánkhoz) közeli mulcsot, és szórjuk be vele a lefedni kívánt területeket. Néhány dologra kell elsősorban figyelnünk, (melyekből párat már említettünk is) a mulcsozás hátrányai részben:

 • Csak akkor mulcsozzunk, ha már kicsíráztak a növényeink, különben nem fog kinőni semmi a talajtakaró alól!
 • Takarítsuk ki a mulcsozni kívánt területet: ne hagyjunk esélyt sem a gyomoknak, hogy kinőjenek!
 • Mielőtt felszórjuk a kertet a kiválasztott anyaggal, öntözzük meg a talajt. Ez különösen akkor fontos, ha már jó ideje nem esett csapadék. Ne feledd, a mulcs megtartja a vizet!
 • A mulcsrétegünk ne legyen túl vastag, de túl vékony sem. A szerves mulcsoknál jellemzően a 4-5 cm vastagság az ideális.

Tipp: Amennyiben zöldségeskertet mulcsoznál, javasoljuk, hogy komposztot, szalmát vagy fűnyesedéket használj, ezek ugyanis nem savanyítják a talajt, könnyen bomlanak, tápanyaggal látják el a talajt. 

Ha magaságyásban gondolkodsz, akkor se mondj nemet a mulcsozásra! A magaságyás rétegei cikkünkben bővebben írunk erről.

Mulcs árak

Hogy tudd, hogy mire számíts, összegyűjtöttük néhány népszerű talajtakaró anyag bolti árait.

Átlagos fogyasztói mulcs árak:

 • Fenyőkéreg: 1300-1700 Ft / zsák (60-70-80 liter)
 • Zsákos komposzt: 800-1700 Ft / zsák. Olcsón (vagy ingyen) szerezhetünk be városfenntartóknál, kertészeteknél, zöldhulladék kezelőknél. És persze készíthetünk otthon is.
 • Kavics: Nagyon változó, fajtától, mérettől függően. A murva rendszerint a legolcsóbb, (1000 Ft-tól / zsák) a legszebb márvány díszkavicshoz viszont már mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. 

Szalmamulcs, mulcssszalma árak:

Gyakori kérdések a mulcsolásról

Mi az a mulcs?

Arról, hogy mi a mulcs, úgy lehetne a legrövidebben válaszolni, hogy a talajtakaró anyagok gyűjtőneve. Nem csak a hagyományos művelésű kert és a magaságyás hű társa, de mesés szépségű mediterrán sziklakertekben is jól mutat. Sokféle fajtájú, színű mulcs létezik. Népszerű a fenyőkéreg, szalma, de készülhet levelekből, sőt kavicsból is.

Mit jelent a mulcsozás?

Mulcsozás jelentése pedig egy kertművelési technika, ami talajtakarást jelent. Alternatív megoldást nyújthat a termőtalaj bolygatásával, rendszeres kapálásával, felásásával szemben.

Előre Gyártott Magaságyások

Minőségi fa és műanyag magaságyások

Előre gyártott Magaságyásra van szükséged?

Nézz be a webshopunkba! 🙂

1–12 termék, összesen 39 db

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása