Mit ültessünk júniusban?

Blog, Egyéb kategória

Beköszöntött az első nyári hónap, és remélhetőleg az időjárás is így gondolja majd. A talaj végre olyan hőmérsékletre melegedhet, amely ilyenkor az elvárt, így már jól érezhetik magukat a május második felében kikerült melegigényes palánták és magok. Mit ültessünk júniusban? Mutatjuk, tarts velünk! 🙂

Milyen kerti teendőink vannak júniusban?

Megszaporodnak a teendők a konyhakertben, hiszen a magvetések és palántázások mellett már bejön a kártevők/kórokozók elleni védelem, a metszés, az öntözés és egyéb gondozási feladatok is. Elsőre soknak hangzik, de egy kis szervezőképességgel mindezt könnyedén elvégezhetjük.

A paprika öntözése
A paprika öntözése

Mit vessünk, mit ültessünk júniusban?

A veteményezés szempontjából júniust tekinthetjük a növénytermesztésben felezőpontnak. A korán elvetett magokból kifejlődtek a növényeink: leterem a retek, a spenót, a hidegkedvelő saláta, a korai borsó. Ezeknek a helyére kerülhetnek még ki palánták, ha az időjárás nem engedte, még a hónap elején kiültethetőek a tökök, padlizsán, paprika palántái, de ültethetünk még édesburgonyát is. A hónap vége azonban már egy másik dimenzió: kezdődhet a másodvetés!

Mi az a másodvetés?

Másodvetésnek nevezzük azt, amikor az adott szezonban egy már letermett növény után másfajta növényt vetünk, ami még szintén idén beérik. Tehát ugyanazon a területen egy évben többször is veteményezünk.

Mit vethetünk másodveteményként?

Másodvetésre azoknak a növényeknek a magjai alkalmasak, amelyek rövid tenyészidejűek, így van idejük idén beérni. Másodvetésre alkalmasak a rövid tenyészidejű sárgarépa, a zöldbab, az uborka, fejessaláta. Szinte egész évben érdemes szakaszosan vetni a céklát, őt ugyanis egészen a fagyok beálltáig szedhetjük. A hónapos retek is lehet másodvetemény, de a nyári hónapokban előfordulhat, hogy a nagy meleg miatt nem fejesedik, hanem rögtön virágszárat növeszt, így ezt inkább augusztustól vessük. Vannak olyan növények, amelyek önmagukat elvetik és még idén újabb adaggal örvendeztetnek meg bennünket, ilyen a kapor és a rukkola is. Segíthetünk nekik, folyamatosan vethetjük egész nyáron, hogy folyamatosan szedhessük őket.

Szintén másodvetésre alkalmasak azok a zöldségfélék, amelyeket késő ősszel, vagy akár még télen is szüretelhetünk. Ilyenek az őszi káposztafélék, mint a karfiol, fejes káposzta, vörös káposzta, kelkáposzta és a karalábé. Két télen is szedhető növény a bimbóskel és a leveles kel, ezeknek nem árt a hideg időjárás, egészen tavaszig szüretelhetők. Arra azonban nagyon kell figyelnünk, hogy ezeket a növényeket a nyár folyamán rendszeresen öntözzük, csak így kaphatunk egészséges termést.

Mire figyeljünk a másodvetéseknél?

Az első és legfontosabb szempont, hogy megfelelő növényt vessünk másodveteményként, ehhez az előző bekezdésekben már adtunk ötletet. A második, hogy alkalmazzuk a növénytársítás elveit. Ha például borsó volt az elővetemény, arról tudjuk, hogy nitrogént halmoz fel a gyökereinél, és ha a gyökereket a betakarítás után benne hagyjuk a talajban, még gazdagabb lesz a talajunk nitrogénben, tehát utána érdemes olyan növényt vetni, ami ezt hasznosítani tudja, mint például a fejes saláta.

Mit ültessünk júniusban?

Arra is figyeljünk, hogy az előveteménynek milyen kártevői voltak, mert ha vonzották a levéltetveket, akkor nagy valószínűséggel a másodveteményt is megtalálják, olyan zöldséget válasszunk, amelyet nem károsítanak, vagy ültessünk közéjük védőnövényeket. Ne felejtkezzünk meg arról, hogy most a cél az erős, egészséges növények nevelése, mert minél erősebbek, annál kevésbé támadják őket meg betegségek és kártevők, annál ellenállóbbak lesznek az időjárással szemben is.

Erősítéshez a folyamatos locsolás a legfontosabb, ehhez már most telepítsünk esővízgyűjtő tartályokat a kertben, vagy építsünk ki öntözőrendszert. Figyeljük növényeink jelzéseit: ha hiánytünetet tapasztalunk, keressük meg a tüneteket (korábbi cikkeinkben már írtunk erről) és a megfelelő tápanyagokat pótoljuk tápoldat, komposzt, növényi levek formájában. És nem utolsósorban: figyeljük a kártevők jelenlétét a kertben és még időben védekezzünk ellenük különböző csapdákkal, vagy védőnövényekkel, természetes permetekkel.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása