Mikor és Mit Ültessünk a Magaságyásba? Szezonális Kisokos

Blog, Magaságyás

Ha a magaságyás rétegei megfelelőek, biztosak lehetünk abban, hogy immár kiváló minőségű és termékeny táptalaj várja a gondosan kiválasztott vetőmagokat, palántákat. Ha először van dolgunk magaságyással, akkor egy kis informálódás nem árt abban a témában, hogy mit ültessünk a magaságyásba.

Mikor és mit ültessünk a magaságyásba?

Mikor kezdjük a munkát?

A tervezést nem árt időben, akár kora télen elkezdenünk, hiszen így elegendő időnk marad arra, hogy beszerezzük a szükséges eszközöket, a legkülönfélébb vetőmagokat, főleg, ha esetleg olyan növénykülönlegességet szeretnénk, amit esetleg csak nehezen lehet beszerezni. Kora tavasszal, az első melegebb napsugarak megjelenése idején el lehet kezdeni a teendőket. A munka a magaságyban addig tart, amíg az őszi fagyok ezt meg nem akadályozzák.

Kreatív Farmer Tipp: Érdemes lehet magbörzéken is részt vennünk, ahol a vetőmaggal együtt tapasztalatok, növénygondozási praktikák is gazdát cserélnek.

Nem muszáj feltétlenül szakboltban vetőmagot vásárolnunk, hiszen otthon is könnyen nyerhetünk magot a megvásárolt zöldségből és gyümölcsből. Néhány nap szárítás után pl. szamócából, paradicsomból vagy kígyóuborkából származó magokat, pedig már el is ültethetjük. (A paradicsom magaságyásban kimondottan jól érzi magát, ezért kezdőknek is ajánljuk!) Csak olyan magokat érdemes saját termésről fogni, ami nem hibrid, mert a hibrid magokból kifejlődő növények nem hasonlítanak az előző generációra.

Milyen növényeket érdemes választanunk? – Mit ültessünk a magaságyásba?

Magaságyásos gazdálkodás során lehetőségeinket elsősorban a minél előnyösebb, hatékonyabb helykihasználás határozza meg. Ehető növényeink, kedvelt virágaink nagy része nevelhető magaságyásban, de a szezonalitást és a növénytársulásokat mindenképp szem előtt kell tartanunk.

Magaságyásba ültethető növények:

 • Kisebb méretű zöldségeket, gyümölcsöket
 • Fűszer- és gyógynövényeket
 • Virágokat

A magaságyásba ültethető növények közül, érdemes ellenálló fajtákat választanunk azokból, amelyeket fogyasztásra szántunk. Ha rövid tenyészidejűt választunk, elő- és utóveteményt is tervezhetünk. A helyet is jobban kihasználhatjuk kevésbé bokrosodó, korlátozott növekedési habitusú zöldségekkel. A folyamatos betakarítás érdekében pedig termeszthetünk folyamatosan szedhetőeket, olyan zöldségeket, melyek szakaszosan vethetők, illetve egy zöldségféléből korai és kései fajtát is vegyesen. Így biztosíthatjuk magunk és családunk számára a szinte egész éves ellátást.

Mit ültessünk a magaságyásba?

Kreatív Farmer Tipp: Mit ültessünk magaságyásba?

Mit ültessek magaságyásba? – mindenkinek egyéni preferencia kérdése, ám szerettünk volna néhány ötletet adni a kezdők kertészek számára is. Magaságyásban termeszthető növényekközül tehát őket ajánljuk:

 • Zöldségek közül bátran ajánljuk a: babot, céklát, jól érzi magát a cukkini magaságyásban, de ültess nyugodtan csemegeuborkát, csicseriborsót, hagymaféléket, karalábét, kínai kelt, labodát, lestyánt, paprikaféléketparadicsomféléket, retketsalátaféléket, spenótot, újhagymát, zellert stb., nagyobb magaságyásba pedig a borsót is.
 • Gyümölcsfélékből bátran próbálkozz: perui földicseresznyével, szamócával stb.
 • Ha gyógy- és fűszernövényekben is gondolkozol, kiváló választás kezdőként is például a:  bazsalikom, menta, citromfű, majoranna, oregánó, levendula, petrezselyem,  körömvirág,  zsálya stb.
 • Annak sincs akadálya, sőt kimondottan jól érzik magukat a kúszónövények, virágok magaságyásban: Kiváló választás lehet a: kövirózsa, csarab, citrom muskátli stb. Kúszó növények közül: pedig a golgotavirág vagy a díszbab.

Mit ne ültess a magaságyásodba

Helyszűke miatt nem ajánljuk a jellemzően monokultúrás gazdaságban előforduló növényeket, búzát, árpát, kölest, ágaskodó takarmánynövényeket, gumós növényeket pl.: csicsókát, burgonyát. – ők tipikusan nem a “magaságyás növényei”. Csicsókát elsősorban a magassága miatt, mely akár 3 méter magasra is megnő, burgonyát és batátát pedig csak abban az esetben, ha kifejezetten burgonyaládákban gondolkodunk. Napraforgót sem érdemes választanunk, legfeljebb esztétikai célból. Tökfélék, mint a sárgadinnye, csillagtök, luffa, uborka magaságyásban való ültetésénél fontos tudnunk, hogy azok, nagyon helyigényük miatt, könnyedén ellepik a felhasználható területet, ami negatív hatással lesz a magaságyás zöldségek többi lakójára.

Magaságyás ültetési terv – Mikor ültessük?

A magaságyás előnyei közé tartozik, hogy tavasszal nincs szükség a talaj felásására, gyomlálására, előkészítésére. Ha újonnan telepített magaságyásunk van, akkor megfelelő minőségű földdel feltöltve nincs szükség talajjavításra, ha pedig már előző évben, esetleg korábban telepítettük, akkor csak fel kell töltenünk az ágyást annyi földdel, amennyit süllyedt tavaly óta. Így a vetést hamar megkezdhetjük akár közvetlenül a fagyok elmúltával. Az alábbi listában néhány igen csak népszerű zöldséget szedtünk össze, annak ajánlott – magaságyás ültetési rendjével.

Tipikus “magaságyás növények”:

„Magaságyás ültetési terv”:
februárhelyrevetés: borsó, mák, saláta, petrezselyem, sárgarépa (a fagyok ellen az ágyat fóliával boríthatjuk)
március-áprilishelyrevetés: borsó, retek, spenót, rukkola, petrezselyem, salátafélék, hagymafélék, póréhagyma, cékla
április-májushelyrevetés: bab, uborka, tök, paradicsom
májuspalánta (ki) ültetés magaságyásba : paradicsom, uborka, cukkini, paprika, pepperoni
június-júliushelyrevetés: brokkoli, karfiol, karalábé, répa
augusztushelyrevetés: endívia, őszi saláták, vörös cikória, retek
szeptember-októberhelyrevetés: rukkola, petrezselyem, más hidegtűrő zöldségek (újra használhatjuk a védőfóliát)

Kreatív Farmer Tipp

 • Bab: A bab vetéséhez az április a legideálisabb illetve pl. a bokorbabot lehet másodveteményként júl. környékén vetni, ilyenkor még van ideje beérni.
 • Répafélék: Ez a zöldségféle lesz a ráérős kertészek álma, hiszen februártól egészen augusztusig vethetjük, így akár júniustól októberig kerülhetnek tányérunkra. Azonban sárgarépa esetén a répalégy kártételével tavasszal és nyár végén is számolnunk kell.
 • Eper: A folytontermő változatának gyümölcsét májustól szeptemberig szüretelhetjük.
 • Sóska, laboda: Ők azok a növények, akik nem igényelnek palántázást és amelyek magjait március és július között vethetjük. Enyhe tél esetén akár novemberben is betakaríthatók. Ráadásul a sóska évelő, azaz télen is a magaságyásban maradhat.
 • Spenót: klasszikus fajtáit vessük márciusban vagy szeptemberben, nyáron pedig nyári fajtát, vagy helyette új-zélandi spenótot.
 • Metélőpetrezselyem:  Vetése februártól egészen júniusig lehetséges, szeptembertől egészen a fagyokig gyűjthető.
Magaságyás ültetési rend

Az optimális éves kihasználás

Az ötlet nem újdonság, nagyszüleink is így csinálták: volt elővetemény, fővetemény, másodvetemény. (Másodvetésnek nevezzük azt, amikor az adott szezonban egy már letermett növény után másfajta növényt vetünk, ami még szintén idén beérik. Tehát ugyanazon a területen egy évben többször is veteményezünk. A másodvetések időszaka június-július. Nézd meg a “Mit ültessünk júniusban” című cikkünket is!)

Egy kis tervezéssel rengeteg terményt szüretelhetünk egyetlen magaságyásból. Két-három vetemény helyett öt-hat növény is megteremhet ugyanazon a helyen. Ehhez érdemes már akkor elindítani a következő generációt, amikor az előzőt szüreteljük.

Egy magaságyás élete

Nézzünk egy konkrét példát, ami nagyon jó választás lehet kezdő magaságyás tulajdonosoknak:

Októberben vessük  ágyásunkba pl. porcsint, spenótot, amelyeket – ha enyhe a tél vagy fóliával takarjuk – januártól már szüretelhetjük is. Ezek mellé, márciusban vethető egy sor cukorborsó vagy lóbab. Április elején, ahogy a borsó növekszik, karózzuk fel, vagy feszítsünk ki egy hálót, ahova kapaszkodhat.

A palánták közé pl. retket vagy gyorsan növő bébicéklát vethetünk, ezek egy-másfél hónap alatt megnőnek. Május közepétől, amikor a borsó terem, ültessük ki a nevelt paradicsompalántákat a növények közé, egy nagy adag komposzttal megtöltött mély gödörbe. A folytonnövő paradicsom magaságyásba – ha megfelelően gondozzuk – kimondottan hálás lesz, július-augusztus-szeptemberben hetente szüretelhetünk róla. Júniusban egy-egy sor káposzta, karfiol, karalábé vagy leveleskel magot vethetünk a tövek közé, némi komposzt társaságában. Ezeket fajtától függően ősszel vagy télen, illetve jövő tavasszal lehet majd szüretelni.

Októberben gyökerestől távolítsuk el a magaságyás paradicsomjait, és újra vethetjük a téli zöldségeket: pl. gyorsan érő bébicéklát, hónapos retket, spenótot, tépősalátákat, rukkolát, madársalátát stb.

Magaságyás ősszel: Hügelkultúrás magaságyást érdemes ősszel telepíteni, ha tavasszal már gazdálkodni szeretnénk. Ősszel azért, mert a magaságyás télen leülepszik, tavasszal elég egy kis friss földdel feltölteni. Ugyanis, idő kell, hogy a rétegzés hatására beinduljon a komposztálódási, bomlási folyamat az alsóbb rétegekben. A komposztálódás során hő keletkezik. Ha már ősszel telepítjük a magaságyást, tavaszra termelhet annyi hőt, hogy könnyebben átvészeljék a növények a tavaszi fagyokat, előbb fordulnak termőre vagy akár korábban is veteményezhetünk.Mit ültessünk a magaságyásba: magról vagy palántáról?

Magról vagy palántáról?

A paradicsom- és paprikafélék és egyéb melegigényes, trópusi-szubtrópusi származású növények ismeretesek arról, hogy nem jól tűrik a hideget, április-május előtt akár el is pusztulhatnak szabadföldön, ezért érdemes a palánta nevelése mellett döntenünk. Ezt megtehetjük akár a lakásban, kisebb cserepekben, rostból készült palántázóban, tejfölös pohárban, vagy lebomló pohárban is. A hajnali fagyok elmúltával, május közepétől pedig elfoglalhatják méltó helyüket a magaságyásban. Így, enyhe ősz, – akár enyhe tél –  esetén még novemberben is szedhetjük termésüket. Más zöldségfélék (pl.: spenót, sóska, laboda, kerti zsázsa, csicseriborsó) szaporítása vetőmagról is történhet.

A salátafélék magjait, február végétől márciusig vethetünk, így májusban már készülhetnek belőle a finomabbnál finomabb salátatálak. A betakarított növények helyére akár egy virág, vagy más palánta kerülhet.

Fűszer- és gyógynövényeinket magról és dugványról is szaporítjuk, többségük az első fagyokig illatukkal, frissességükkel hálálja meg a törődést, valamint segítenek a hasznos rovarok csalogatásában és elriasztják a kártevőket. Számos fajtája télálló, vagy átvészeli az enyhe telet (pl.: menta, kakukkfű, citromfű, rozmaring, lestyán, borsmenta, zsálya stb.). Tavasszal, már újra készülhetnek belőle a gyógyteák.

Magaságyás ültetési rend: mit mivel ültessünk?

A jó szomszédi viszony. Azaz mit mivel ültessünk?

Növénytársítás

Egyes növények magaságyásba ültethetőek, mások nem igazán. Vannak, amelyek kifejezetten kedvelik egymás társaságát, míg más növénytársítások kedvezőtlenül hatnak szomszédjaikra. Azt, hogy két növény nem jön ki egymással, okozhatja fizikai tulajdonságuk, kártevőik, kórokozóik, gyökérzetük különböző szerkezete, eltérő víz- fény- és tápanyag igényük. Ezeken felül, elhelyezésük során egyéb praktikus szempontokat (pl. növekedési gyorsaságukat, horizontális-vertikális terjedésüket stb.) is érdemes számításba vennünk. 

Jó szomszédok például a borsó és a zeller. A borsó növekedése során nitrogénnel dúsítja fel a talajt, a zeller egészséges fejlődéséhez pedig, pont erre a magas ásványi anyagfelvétele van szükség.

Jó példa a magaságyás növénytársításra, ha a kapor és sárgarépa magokat együtt vetjük, akkor a kapor igencsak megtámogatja a sárgarépa növekedését, csíranövényeit megtámasztja, illóolajával megvédi a répát.

A petrezselyem és a paradicsomfélék kapcsolata egy igen kedvező házasság, hiszen a petrezselyem talajtakaró funkcióval bír, javítja a másik zöldség zamatát.

A sárgarépa és a saláta is jól megférnek egymás mellett. A saláta azonban rossz társa a káposztaféléknek.

Kreatív Farmer Tipp: Magaságyásunkban minden zöldségfélénk számára áhított szomszéd a büdöske, hiszen elriasztja a kártevőket. Hasonlóan jó választás lehet a bazsalikom, amely intenzív illatával szintén csábító a beporzók számára, ezért számos növénynek lehet hű hitvese.

Figyeljünk a magasságra és a tájolásra is!

Tervezzük ágyásunkat úgy, hogy az ágaskodó növényeink (pl.: laboda) ne árnyékolják a kisebb növésű zöldségeket. Magasra, terebélyesre nő például a paradicsom, vagy a paprika. Csoportosításunk szempontja lehet még a tájolás (sarkokra, vagy középre ültetés), illetve a sávos elrendezés is. Kreatívan használhatjuk az ágyás falát, de vigyázzunk, hogy a (kúszó)növények hajtásai csak akkor éljenek talajt, ha ott nem közlekedünk.

Gyakran ismételt kérdések:

Ültethető paradicsom magaságyásba?

Igen. Május közepétől, ültessük ki a nevelt paradicsompalántákat a növények közé, egy nagy adag komposzttal megtöltött mély gödörbe. A folytonnövő paradicsom ültetése magaságyásba egy nagyon jó választás – ha megfelelően gondozzuk – kimondottan hálás lesz, július-augusztus-szeptemberben hetente szüretelhetünk róla.

Mit ültessek a magaságyásba? – olvass tovább!

Kezdőként magaságyásba mit ültessünk?

Ha az ideális helyre került a magaságyás mit ültessünk bele a következő kérdés… ez mindenki számára egyéni preferencia kérdése. Magaságyásban termeszthető növények közül kezdőknek is ajánljuk, a babot, céklát, cukkinti, csemegeuborkát, csicseriborsót, hagymaféléket, karalábét, kínai kelt, labodát, paprikát, paradicsomot, retket, salátákat, spenótot, zellert stb.

Előre Gyártott Magaságyások

Minőségi fa és műanyag magaságyások

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása