Védekezés a meztelencsigák ellen

Kártevők

Ki ne látott volna már meztelencsigát? Ezek a nyálkás, puha, nedves tapintású, nem túl gusztusos kinézetű állatok szinte minden konyhakertben felbukkannak és mindent pusztítanak, amit csak elérnek. A küzdelem a meztelencsigák ellen, néha kilátástalan, mégpedig azért, mert valójában fogalmunk sincs, hogy mi ellen is küzdünk. Az ellenség legyőzésének legfontosabb stratégiája, hogy ismerjük meg, kivel is állunk szemben, majd ezután már könnyebb dolgunk lesz a választás a különböző módszerek között.

Hatékony védekezés meztelencsiga ellen

Ismerjük meg az ellenséget!

A meztelencsigák hivatalos neve „szárazföldi csupaszcsigák”. A puhatestűek rendjébe, azon belül a csigák osztályába tartoznak, azaz a házas csigákkal rokon fajok. Az különbözteti meg őket a házas csigáktól, ami a legszembetűnőbb: nem cipelnek nagy házat a hátukon. Puhatestűek, tehát gerinctelenek, és sajnos minden értelemben, ugyanis a meztelencsigák, amelyeket mi ismerünk, növényevők és lelkiismeretfurdalás nélkül lerágják a veteményest. Tüdővel lélegeznek – a szárazföldi fajok, ugyanis vannak vízben élő csigafajok is. Ez egy fontos információ számunkra. Azonban attól, hogy szárazföldön élnek, a nedves körülményeket szeretik, mert ilyen helyen tudnak megfelelően közlekedni. Ha megfigyeljük, egy kiadós eső után csak úgy hemzsegnek a csigák mindenütt, akár még az aszfaltra is kimásznak.

Meztelencsiga védekezés

Haslábuk van, amely egy erős bőrizomtömlő, ennek segítségével közlekednek. Amerre járnak, egy nyálkacsíkot húznak maguk után, ez azért van, mert az ún. talpmirigyből váladékot bocsátanak ki, ez teszi síkossá a hasláb felszínét.

A táplálékot reszelőnyelvük segítségével fogyasztják el, ennek a szervnek köszönhető, hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan „dolgoznak”.

Sajnos szaporodnak, mégpedig nem akárhogy, nagyon hosszú a tojásrakási időszakuk. Leginkább nyár végén, ősszel találkozhatunk főként a talajra rakott petéikkel.

Meztelencsiga fajok

Sajnos nem olyan egyszerű a dolog, hogy vannak a meztelen csigák és kész. A világon szinte mindenütt előfordulnak, és mindenhol kicsit másképp néznek ki. És általában minden állatfajnak az adott területen, ahol honos, megvan a maga ellensége is. Azonban az ember akarva-akaratlanul utazásai során behurcolhat bizonyos fajokat, amelyeknek hazánkban nincs ellensége, így lehetséges, hogy nálunk hirtelen elszaporodnak. Ez történik a meztelencsigákkal is, például a spanyol csiga néven emlegetett narancssárga színű faj ellenség nélkül éli világát kis hazánkban.

Magyarországon is előfordulnak meztelen csigák, mégpedig az alábbi fajok: nagy meztelen csiga, óriás meztelen csiga, sárga pincecsiga, barna nagy csupaszcsiga.

A leggyakoribb behurcolt fajok pedig a spanyol csupaszcsiga, a malacsiga és a feketefejű csupaszcsiga, utóbbi kettő talán még nem számottevő.

A meztelencsiga természetes ellenségei

Aki már elszenvedett a kertjében meztelencsiga kártételt, csak mendemondának hiheti, hogy van ellensége ezeknek a gusztustalan kis lényeknek. A wikipédia azonban mégis megemlít néhány állatfajt, amelyek fogyasztják például a spanyol csigát, még ha kis mértékben is. Ilyenek a fogoly, a fácán, a vakond, a sün, futóbogarak, a barna- és zöldvarangy, ásóbéka, tarajos gőte és lábatlan gyík.*

Valahogy mégis nehéz elképzelni, ahogy egy kis süni egy szép eső utáni kellemes estén vígan csemegézik belőlük a kert sarkában…

Az indiai futókacsa azonban bizonyítottan megeszi őket. Hogy erre hogy jöttek rá a tudósok, hogy egy Ibériai-félszigetről származó állatot egy Indonéziában kitenyésztett másik állat elfogyaszt, az rejtély, mindenesetre működőképes stratégia lehet. Már bérelni is lehet ilyen kacsákat, érdemes kutakodni az interneten.

Finnyás-e a meztelen csiga?

Egy régi házikerti módszer volt a csigák besózása. Brutálisan hangzik, hiszen a besózott állatok nagyon kegyetlen halált halnak. De manapság már annyira elszaporodtak, hogy nehéz is lenne egy zacskó sóval minden este végigsétálni a kerten. A spanyol csigák bemutatásánál a wikipédia felsorol néhány növényt, amelyet nem kifejezetten kedvelnek ezek az állatok. Állítólag riasztja őket a begónia, a feketeribizli és a paradicsom, valamint állítólag nem kedvelik a szúrós és büdös növényeket. De ezeken kívül bármit képesek tövig rágni, kedvencük a saláta. És a sör! Hogy ez utóbbit megint milyen indíttatásból próbálták ki a szakértők, ki tudja, lehet, hogy inkább a véletlen műve, de elterjedt ez a nagyszerű, ámde drága módszer a csigák csalogatására. Állítólag a tejsavót is szeretik, ez valamivel olcsóbb megoldás.

meztelencsiga elleni védekezés

Mikor és hogyan támadnak a meztelencsigák?

A támadást többnyire éjszaka végzik, a nappalt többnyire végigalusszák. Melegben ugyanis, főleg a száraz, rögös talajon nehezebben közlekednek. A késő este és a hajnal a lecsapódó párával kifejezetten kedvező körülményeket teremt a számukra. Ezért ha csigát szeretnénk fogni, számítsunk arra, hogy az eredményre aludni kell egyet.

Mérgek

Vannak kémiai védekezési módszerek is, amelyek azonban nemcsak a csigákra, hanem más élőlényekre, a környezetre és közvetetten ránk is veszélyesek lehetnek. Ezért ezeket a módszereket semmiképpen nem támogatjuk.

A védekezés módszerei

A fentiek alapján azt mondhatjuk, hogy kétféle módon védekezhetünk a meztelencsigák ellen: egyrészt ellenséget vetünk be az elpusztításuk érdekében, másrészt pedig csalogatjuk őket a kedvenc ételeikkel-italaikkal. Utóbbi esetben még dönthetünk arról, hogy humánus módon átengedjük-e az összeszedett csúszómászókat a szomszéd telkére, vagy kíméletlenül elpusztítjuk őket. Egyik megoldás sem túl etikus. Ha nagy állatvédőként elengedjük őket, akkor pedig számítsunk arra, hogy másoknak okozunk vele még nagyobb gondot. Ezt mindenkinek magában kell mérlegelnie.

Van egy harmadik védekezési módszer is, ez pedig nem más, mint a védővonal kiképzése. Kiépíthetünk egy olyan védővonalat, amelyet a csigák nem tudnak vagy nem akarnak majd átlépni. Ilyen módszer lehet a csigakerítés, amely egy visszahajlított perem segítségével eltereli a csigákat. Védővonalként alkalmahatunk összetört tojáshéjat, amely a nyálkájukra tapad, így nem tudnak könnyedén átkelni rajta. Használhatunk villanypásztort, ami körülményes és nem is a legmegfelelőbb megoldás, vagy helyette kipróbálhatjuk a rézszalagot, amelyhez ha hozzáérnek a csigák, állítólag apró áramütésszerű hatás éri őket.

védekezés meztelencsiga ellen

Összefoglalásképp…

…a meztelencsigák közül vannak hazai és behurcolt fajok is. Az állatok között találunk olyanokat, amelyek pusztítják, de kiskerti körülmények között igen nehéz ezeket bevetni. Leginkább hatásos módszer, ha csapdázzuk őket: odacsalogatjuk kedvenc étkeikkel, italaikkal. Leginkább a salátát és a sört szeretik. Tüdővel lélegeznek, így a folyadékkal való csapdázás során megfulladnak. Ha csapdát alkalmazunk, mindenképp a veteményestől távolabb helyezzük ki, különben az ellenkezőjét fogjuk elérni vele.

A nedves, nyirkos helyeket szeretik és közlekedésüket megnehezíti a száraz, egyenetlen, rögös talaj. Nem bírják az áramot és a réz érintését sem.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

7 hozzászólás

 1. Erzsébet Dósáné Lantos

  Nem lehet gyűjteni mert szúnyogfészek lesz belőle

  Válasz
  • alajos

   Egy csepp olaj a tetejére, és nincs benne szúnyog.

   Válasz
  • Gazdag Éva

   A gyűjtőedény tetejére szúnyoghálót (függönymaradékot) tettem, bevált Ráadásul más szennyeződés (amit a tetőről lemos az eső, falevél) ellen is kiváló!

   Válasz
 2. László Daróczi

  Én már 2300 L esővizet tudok felfogni,ennyi a tárolási kapacitásunk!!!

  Válasz
 3. Iván

  Mészhidrátot is használok (környezetbarát, ezt használják sportpályák vonalazására), őrölt tojáshéja ősszekeverve kávézaccal (ezek a konyhakert talaját is javítják)…..

  Válasz
 4. alajos

  Csiga ! Toxikus nekik a rézgálic,0,2% oldat éppen csak kék végez velük.Felületaktív, lemosható,a növény köré is jó,a szőlőt ennél sokkal töményebbel permetezik.A talajnak is jó.

  Válasz
 5. Dózsa Benő

  Mindenesetre szeretik a paradicsomot

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása