Magaságyás Rétegei: Feltöltési Útmutató

Blog, Magaságyás

Ha a gyümölcsfák virágba borulásával egyidejűleg te is elgondolkodtál már azon, hogy épp itt az ideje belevágni a saját zöldségtermesztésbe, akkor mindenképpen olvasd végig ezt a cikket! Valamiért mégsem látod magad az agyagos talajt kapálva és fogalmad sincs hogyan fogj bele? A legideálisabb módja annak, hogy belekóstolj a kertészkedésbe és sikerélményt szerezz a mosolygós kis zöldségeiddel, hogy befektess egy magaságyásba! Jöjjenek hát a magaságyás rétegei.

Magaságyás rétegezés lépései:

Hova helyezzük a magaságyást?

Ezek a magaságyás rétegei - feltöltési útmutató

Minél naposabb, lehetőleg olyan helyre, ahol minimum 6 óra napsütést kapnak az elültetett magok, palánták. Először egyengesd el a talajt, hogy minél vízszintesebb legyen. A közelben legyen vízforrás, vagy telepítsd közel a házhoz, hogy minél többször rá tudj nézni. Úgy helyezd el, hogy könnyedén körbe tudd járni, így a virágok locsolása, és a magaságyás öntözése kényelmesen megoldható.

Mikor telepítsük a magaságyást?

Magaságyás készítése tavasszal vagy ősszel a legideálisabb. Ősszel azért, mert a tél folyamán a tartalma leülepszik, tavasszal elég egy kis friss földdel feltölteni. 

A magaságyás belső védelme

A magaságyás raklapból, deszkákból, vagy műanyagból készülhet, de láttunk már egyéb megoldást, pl. beton magaságyást is.Ha a természetes anyagok híve vagy, a fa magaságyást kend le belülről jó alaposan lenolajjal. Ha egy kicsit biztosabb védelmet szeretnél, akkor jó megoldás lehet az, ha körbefóliázod belülről a kis “ládikádat”, de csak a keretet, hiszen a magas ágyás alján távozik a földbe a víztöbblet. Ennek a rögzítésére szögbelövőt, vagy hagyományos kisebb szegecseket is használhatsz.

A magaságyás rétegei részletesen

Magaságyás feltöltése

A magaságyásba milyen földet tegyek? Mennyit? Tehetek bele komposztot vagy trágyát? Fontosak a föld rétegei is? Olvass tovább és minden kérdésedre választ kapsz! 🙂

Magaságyás Rétegei részletesen – magaságyás rétegek:

0. réteg: Vakondháló (opcionális)

Ha már korábban meggyűlt a bajod pl. vakonddal vagy más rágcsálókkal, akkor az első rétegként kezdj vakondhálóval.

1. réteg: Vastagabb ágak, gallyak

Az ágyás első rétegébe mehetnek a vastagabb ágak, gallyak pl. egy megnyesett bokor, de mehet bele akár szőlővenyige, kukoricaszár is. Ennek lényege, hogy a legalsó rétegbe a legnehezebben bomló anyagok kerüljenek, amelyek nagymértékben tartalmaznak cellulózt. A réteg vastagsága: kb. 20 cm.

Kreatív farmer tipp: Ehhez akár érdemes egész évben gyűjteni a fák ritkításából származó gallyakat, vesszőket. Ezeket aprítsuk fel 5-10 cm-es darabokra.

2. réteg: Lekaszált fűnyesedék, szalma, friss kerti hulladék

A következő réteg lehet egy félkész komposzt tele lekaszált fűvel, kerti hulladékkal, de mehet ezek közé akár bab, borsó, burgonya, napraforgó, kukorica szára, nádtörmelék, évelő virágok levágott szára, szalma stb. Itt a cél, hogy gyorsabban bomló anyagokat válasszunk, amelyek korhadás közben majd felmelegednek, és hőt juttatnak a felette levő talajrétegbe. Ennél a rétegnél is ideális a 20 cm-es réteg kialakítása. 

Kreatív farmer tipp: Ezt a réteget alaposan meg kell taposni, ha nagyon száraznak ítélnétek, akkor öntözzük meg!

3. réteg: Gyeptégla (opcionális)

Ez a réteg könnyebben korhadó, részben már lebomlott szerves anyagokból tevődik össze.

Ha tehetjük, akkor valamilyen parlagterületen szedjünk fel gyeptéglákat. Éles ásóval tégla nagyságú darabokat vágjunk a természetes gyepből, ásóval emeljük ki. Ezt a réteget,  kiegészíthetjük egy 15 cm vastagságú réteggel, amelyet lekaszált fűből, lehullott lombból, fenyőfák tűleveléből keverünk össze. Minél többféle anyagból van, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a magaságyban minden termesztett növény megtalálja az optimális növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges valamennyi tápanyagot benne!

A réteg vastagsága: kb. 25-30 cm. Akkor se essünk kétségbe, ha ilyet nem találunk, enélkül is lehetnek mosolygósan érett lédús zöldségeink.

A magaságyás feltöltése lépésről lépésre

4. réteg: Érett komposzt és állati trágya

Az emelt ágyás rétegei között elérkezett az a szint, amelybe mehet a már érett komposzt, amit 10%-os arányban össze lehet keverni állati trágyával. Ezt követően kerülhet majd a magaságyásba föld.
A komposztot a kertben keletkezett szerves hulladékokból állítjuk elő. Erre a célra a kert egyik félreeső sarkában jelöljünk ki helyet, ahol a hulladékokat csinos kazalba halmozzuk össze.

A réteg vastagsága: kb. 20 cm.

A magaságyás rétegei - a termőföld

5. réteg: Termőföld vagy palántaföld

Melyik a jó föld magaságyásba? A magas ágyás rétegek tetejére vegyszer- és műtrágya mentes virágföld vagy bármilyen egyéb mulcs kerülhet. A virágföld magaságyásba jó választás: a rengeteg fajta közül, tulajdonképpen semelyikkel nem nyúlunk mellé, de talán elsőre érdemes az általános virágföldet választani a tőzeg tartalma miatt, mint magaságyás föld. Ha vásárolunk, tapogassuk meg a zsákot, csomósat, göröngyöset ne vásároljunk.

Kreatív farmer tipp: Megfelelő a termőföld magaságyásba? – Ha csúcsszuper a kerti talajod, akkor lazíts fel belőle egy jókora réteget, keverd össze komposzttal (vagy mészkőporral, túlságosan kötött talajt homokkal, tőzeggel, perlittel, zeolittal stb.). Lehet ez is a legfelső réteg a magaságyás töltése során. 

A magaságyás “takarója” akkor megfelelő, ha tartós, apró morzsákból áll, ennek következtében a vizet jól tárolja, de viszonylag könnyen átereszti a fölösleges vízmennyiséget. A földigiliszta is szívesen fogadott vendég a magaságyásban, hiszen a talaj termékenységét javítja. Kevésbé örülhetünk viszont a magaságy felső talajrétegében található káros rovaroknak (drótféregnek, lótetűnek, cserebogárpajornak stb.), mert ezek vagy a növények gyökereit rágják el, vagy a föld feletti részeiket károsítják. Ellenük csapdákkal védekezünk.

Csak betonra vagy járólapra tudsz magaságyást telepíteni? Nem probléma! – Magaságyás rétegrend:

Beton, járólap talapzat, azaz a “balkon magaságyás”: A magaságyás rétegelése attól függ, milyen talajra helyezed a keretét. Ha betonra, – milyen zseniális, hogy akár egy erkélyre is teheted – akkor egy kicsit más eljárásra lesz szükség. Ne ijedj meg, ez is egyszerű! Ebben az esetben a magaságyás rétegrend a következőképpen alakul:

 1. kezdj egy kb. 8 cm-es kavicsréteggel
 2. ezt fedd le geotextillel

Ezek után a lépések ugyanazok, mint ahogy azt már korábban írtuk, tehát a magaságyás rétegek:

 1. vastagabb ágak és gallyak
 2. lekaszált fűnyesedék, szalma, friss kerti hulladék
 3. gyeptégla (ha módodban áll)
 4. érett komposzt és állati trágya
 5. termőföld vagy palántaföld

A magaságyás rétegei: miért fontos a bomlás?

Miért fontos a bomlás?

A bomlás, a magaságyás rétegzés lényege. A fokozatosan lebomló szerves anyagokból szén-dioxid szabadul fel, ami elősegíti a növények asszimilációs tevékenységét. A bomlás során keletkezett hő pedig átmelegíti a gyökerek által átszőtt talajréteget, és meggyorsítja a magok csírázását, valamint a gyökerek és a föld feletti részek fejlődését.

Magaságyás föld – A talaj süllyedése: mit tehetünk?

Minden magaságyás tekintetében, számolnunk kell azzal, hogy a magaságyás talajtömege a a bomlási folyamatok következtében tömörödik és emiatt megsüllyed. Ez természetes jelenség, főleg az első és a második réteg korhadása következtében jellemző. Ezért nagyon fontos, hogy ezt a két réteget a berakás után alaposan tömörítsük, az ötödik, felső réteget pedig egészen a keret pereméig töltsük fel. Ha ősszel készítjük a magaságyat, akkor a földet egy kissé púposan rakjuk bele, és tavasszal, a felső talajréteg elmunkálásakor, illetve a vetés és a palántázás megkezdése előtt pótoljuk a megsüllyedt talajt.

Ha azt szeretnénk felmérni, hogy mennyi föld kell a magaságyásba, azt tartsuk szem előtt, hogy a talajszint süllyedése tavasztól őszig 25-30 cm is lehet.

Kreatív farmer Tipp: A földet tápláld folyamatosan komposzttal, szerves trágyával, zöldtrágyával, amellyel egy értékes, tápanyagban gazdag talajt fogsz kapni. Ne feledd, főként a talajon múlik az, milyen minőségűek lesznek a zöldségeid!

A magaságyás rétegei - mikor ültessünk?

Mikor ültethetek?

Mikor és mit ültessünk a magaságyásba? A magaságyás rétegezése befejeztével, magaságyásod alkalmas a magvak, palánták befogadására. A virágföldet egyengesd el az ágy tetején, hogy rendezett legyen a magaságyás beültetése idején.

Azt tudnod kell, hogy a szerves anyag bomlásával járó folyamat közben hő képződik, ezért is hívják sokan lassú égésnek. Ha beindul az égés, akkor az egész magaságyás magasabb hőmérsékletű lesz, mint a környezet, ami nyáron nem sokat számít, de tavasszal és ősszel ez jelentős kérdés lehet. Hiszen,akár 1-1 hónappal is meghosszabbítja  a termesztésre alkalmas szezont. Április helyett tehát már márciusban lehet bele vetni és októberben még teremhet a paradicsom.

Előre Gyártott Magaságyások

Minőségi fa és műanyag magaságyások

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

3 hozzászólás

 1. Takács Attila

  Tisztelt Csapat!
  Köszönjük a magaságyás elkészítésének kezdeti lépéseit. Remélem írnak majd az utógondozásról is egy hasonlót. ( őszi munkálatok stb.)

  Tisztelettel: Takács Attila

  Válasz
 2. Takács Hilda

  Én is várom.

  Válasz
 3. Laci

  Nem szeretnék ünneprontó lenni, de mint gyakorló “magaságyásos” a tapasztalataimat szívesen megosztom. Én is kipróbáltam (egyszer) a rétegezős feltöltést. (gallyak ágacskák, lombok, stb) aztán rájöttem, hogy teljesen fölösleges munka így feltölteni a magaságyást, mivel az alsó rétegek (70-90 cm mélyen) nem válnak “aktív” földdé a zöldség termesztésekor. Ráadásul, ahogy lebomlanak a termőföld folyamatosan (éveken keresztül) süllyed. Így a felső réteget (30 cm) újra és újra pótolni kell. Nálam az első évben 15 cm, a második évben 10 cm, a harmadik évben ennél valamivel kevesebbel süllyedt. A rátöltéskor pedig újra komposztot és jó földet kell rátölteni. Akkor meg minek a mélyben a soha aktívvá nem váló rétegek. Azóta a magaságyásaimat (70-90 cm mély) alul gyenge minőségű földdel töltöm fel, a felső 40 cm-re pedig tiszta komposztot rakok. Nem süllyed meg és minden nő benne csodásan. Én tehát mindezek miatt fölöslegesnek tartom a rétegezős feltöltést. Bár nagyon jól hangzik…

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása