Mi a Magaságyás Hátránya? Elkerülhetőek a Hibák?

Blog, Magaságyás

Az emelt- és magaságyás egy nagyszerű találmány, melynek segítségével akkor is megtermelhetjük a zöldség szükségleteinket, ha kevés helyünk van, vagy éppen nem túl termőképes földdel rendelkezünk a hátsó kertben. De az élet nem csak játék és mese, ezért ideje beszélnünk a “sötét oldaláról”. Mi a magaságyás hátránya? Tarts velünk, megnézzük!

Az emelt ágyás nem egy bonyolult dolog: szimplán talajszint felett elhelyezkedő kertről van szó, melynek falát rendszerint fából, vagy téglából szokás építeni. A keretet laza földdel, komposzttal, hamuval és trágyával töltjük fel.

A magaságyás hátránya és megoldási javaslatok

A magaságyás előnyei közé tartozik, hogy rendszerint hozott földdel dolgozunk, így az otthoni talajminőségtől függetlenül egy jó hozammal rendelkező kertet tudhatunk magunkénak. További előnye még, hogy kevesebbet kell gazolni és hajolgatni, guggolni sem szükséges hozzá.

De elég a kertelésből! Egyszerű és hasznos találmány, így nem csoda, hogy a csapból is ez folyik, de mi van a hátrányokkal? Biztosan vannak! A kérdésedre válaszolva, igen vannak, és most sorra is fogjuk venni őket. Mivel azonban közel áll a szívünkhöz az emelt ágyas gazdálkodás, ezért problémák mellé megpróbálunk megoldási javaslatokat is tenni.

Drágább, mint egy hagyományos kert

Az emelt ágyas kertészkedés elkezdéséhez nagyobb befektetés szükséges a szabadföldi műveléshez képest. Ha még magunk is építjük a keretet, az alapanyagokat (fa, tégla) meg kell vásárolnunk hozzá. Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen költségekkel jár szakit felbérelni a megépítéséhez!

Ne feledjük, hogy a föld minőségét is mi szabályozzuk. Így hát ha igazán jó hozamú, mutatós magaságyást szeretnénk, akkor mélyen a pénztárcánkba kell majd nyúlnunk. A legjobb minőségű a változatos “háztáji” komposzt, ám ebből sosincs elég ahhoz, hogy egy ágyást feltöltsünk. A csomagolt, bolti komposzt pedig nem olcsó.

Megoldási javaslat: A költséghatékonyság érdekében érdemes lehet kedvező árú, előre gyártott magaságyásban gondolkodnunk. Ezek szinte alig vagy egyáltalán nem igényelnek összeszerelést, így nem kell hozzá szakit, vagy ismerőst hívni. Továbbá így garantáltan egy profi, működő konstrukció tulajdonosai leszünk, amely hosszú távon sok bosszúságtól kímél meg minket.

A komposzt-mizériát kiküszöbölendő pedig szerencsét próbálhatunk a helyi zöldhulladék-feldolgozónál, közterület fenntartó cégnél vagy éppen a kertészeteknél. Ezeken a helyeken ugyanis időnként potom pénzért juthatunk jó minőségű komposzthoz, ha vállaljuk az ezzel járó utánajárást.

A magaságyás hátránya az is, hogy többet kell öntöznünk.

A magaságyás hamarabb melegszik

A magaságyás hamarabb melegszik, mint a talaj, ami egyszerre lehet áldás és átok is, hiszen korábban lesz termésünk, ám a nyári hőségben hamarabb ki is szárad. Így hát több öntözést is igényel, ami egyrészt macerás lehet, másrészt további problémákat vet fel akkor, ha például nem megfelelő az ágyásunk vízelvezetése.

Megoldási tipp: Javasolt világosabb anyagból építeni a magaságyásunk keretét, amely jobban visszaveri a nap fényét. Érdemes továbbá automata öntözőrendszert kiépítenünk. Ez bár további tervezést és némi költséget igényel, sokkal egyszerűbb valójában, mint aminek hangzik! Ma már nem sci-fi az önöntöző magaságyás.

Az építőanyag dilemmája

Az ágyáskeret megépítéséhez számos anyagot használhatunk. Láttunk már magaságyást térkőkockákból, vesszőfonatból, téglából, műanyagból és bizony nem egyet kezelt faanyagból is. Ez utóbbi azért probléma, mert káros anyagok szivároghatnak belőle a termőföldünkbe. Jó szívvel ezért csak a kezeletlen keményfát tudjuk ajánlani, ilyen például a szibériai fenyőt.

Megoldási tipp: Ha a fa mellett döntünk, feltétlenül természetes felületkezelő anyaggal (olajok, viaszok) kezeljük. Ezeket évszázadok óta használja az emberiség és semmiféle egészségre káros anyagot nem tartalmaznak.

Léteznek vegyszermentesen kezelt fa, illetve BPA-mentes műanyag, előregyártott ágyáskeretek is, melyekre egy kis keresgéléssel kedvező áron csaphatunk le.

A magaságyás hátránya: csak okosan ültessünk!

Túlzsúfolt ágyás, rosszabb légmozgás

Az emelt ágyás egyik előnye, hogy a rendelkezésre álló helyet teljes egészében ki tudjuk használni, hiszen nem kell utakat kialakítanunk a sorok között. Ez sokszor már-már zsúfolt állapotokat eredményezhet a kiskertünkben. A nagyobb hozam azonban könnyen a visszájára fordulhat. 

Minél több növényünk van ugyanis, annál rosszabb lesz a kertünk légmozgása. A rossz légmozgás miatt párás mikroklíma alakul ki, ami számos növénybetegség kialakulásának kedvez.

Megoldási tipp: Először is ügyeljünk arra, hogy építéskor a keret egyes részei közt hézag maradjon, ugyanis ez nagyban javítja majd az ágyásunk légmozgását

Másodszor pedig, használjuk ki rendelkezésünkre álló helyet, de ne essünk át a ló túlsó oldalára! Inkább érjük be kevesebb, de minőségibb terméssel. Bár egyes fajok jól megvannak egymás mellett, fokozottan figyeljünk arra, hogy mit hova ültetünk. Ez főként a magaságyás esetében fontos, hiszen itt korlátozott a hely a gyökerek számára. A túlzsúfolt, gondatlanul bevetett magaságyásban nem csak a légmozgás rossz, de az egyes növények lassíthatják is egymás fejlődését.

Rossz növénytársítás

A magaságyás mérete korlátozott. Nem csupán arra kell figyelni, hogy ne zsúfoljuk tele növényekkel, hanem arra is, hogy milyen növények kerülnek egymás mellé. Ha például paradicsomot, paprikát és padlizsánt nevelünk egy ágyásban és az egyik tő megbetegszik, a többi is megfertőződhet, mivel mindhárom növény egy családból származik és azonosak a kártevőik, hasonló kórokozók támadják meg őket. Az is hátrány, hogy mivel rokonok, hasonló tápanyagra van szükségük – ráadásul ezek elég tápanyagigényes növények -, versenyezni fognak egymással és el is nyomhatják egymást. 

Megoldási tipp: Vegyük figyelembe a növénytársítás szabályait, összeillő növényeket tervezzük meg meghatározott sorrendben. 

Tájolás

Szabadföldi ágyás esetén és magaságyás esetén is hátránynak számíthat, hogy meghatározott irányban érdemes az ágyást felépíteni. Ez akkor okoz problémát, ha a területünk mérete és alakja korlátozott. É-D irány a legjobb, így mindkét hosszanti oldalát éri a napsütés. 

Megoldás tipp: Ha nem tudunk É-D irányban építeni, csak K-Ny irányban, akkor jó megoldás, ha úgy tervezzük a növényeket, hogy az északi oldalon lévők ne legyenek takarásban (tehát méretük szerint tervezünk), illetve árnyéktűrő növényeket vetünk vagy palántázunk oda, azok elviselik, ha takarásban maradnak.

Előre Gyártott Magaságyások

Minőségi fa és műanyag magaságyások

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása