A fajtaválasztás különösen fontos a kukorica termesztés szempontjából. A csemege kukorica fajták között jelentős különbségek lehetnek, úgy mint a szárazságtűrés, cukortartalom, cukor és keményítő aránya. A nevelés megkezdése előtt döntsük el, hogy mik az igényeink, milyen az ízlésünk és hogy mikor szeretnénk fogyasztani. Általában friss fogyasztásra szoktunk kiskertben csemegekukoricát termeszteni, ehhez a legfontosabb szempont a lédús termés, az édes íz és a vékony szemhéj.
Kukorica fajták csoportosítása
A csemegekukorica fajtákat csoportosíthatjuk tenyészidő, a kukorica szemek színe és cukortartalom szerint is.
Tenyészidő alapján igen korai, korai, középkorai, középérésű, középkésői és késői csoportokat különböztetünk meg.
A csemegekukorica fajták szemei lehetnek sárgák (sötétebb illetve világosabb) és fehérek, de láthatunk időnként kék, lila és vörös árnyalatú fajtákat is. A vegyes színűeket mi magunk is előállíthatjuk, nem kell más hozzá, csak beporozni az egyik színű fajtát a másikkal, helyettesítve ezzel a szélbeporzást. Ugyanígy, ha viszont egy bizonyos fajtát szeretnék termeszteni, akkor a környéken ne legyen más fajta kukorica, mert az átporozhatja az általunk kiválasztott fajtát.
Ha a cukortartalmat nézzük, megjelentek újabban az édes csemegekukoricánál még édesebb, ún. “nugát” fajták. Ennél a fajtatípusnál a cukor kevésbé alakul keményítővé, ezért ezek a kukoricák édesebbek és ráadásképp még jól is tárolhatók. Még ennél is édesebbek a “szuperédes” fajták.
Kukorica fajták
Fajták csoportosítása tenyészidő hossza szerint
Korai fajták
A korai növényfajták lényege a korai betakarítás, ezek többnyire rövid idő alatt, az ültetéstől számított 11–12 héten belül képesek termést érlelni. Ha rövid, de napos a nyár, ilyen fajtákat érdemes vetni. Ezeknél a helyrevetés a legjobb megoldás.
Fajták: Dessert fajták, Trophy F1, F1 jubileum, Landmark F1
Késői fajták
A késői fajták a legellenállóbbak, a kedvezőtlen időjárási tényezők kevésbé befolyásolják a terméshozamukat.
Fajták: Polaris hibrid, Bashkirovets hibrid
Középkorai fajták
Ezeknek a kukoricafajtáknak hosszabb a tenyészideje, viszont ellenállók, jól tolerálják a kisebb szárazságokat, jól tárolhatók.
Fajták: Sweetstar F, Brusnitsa, Kelvedon Sweathesrt, Dallas

A fajták csoportosítása cukortartalom alapján
Csemegekukorica
Édes ízű, minőségét 1–2 napig őrzi meg, cukortartalma alacsonyabb, a zsenge mag krémes állagú, a maghéj zsenge. A hagyományos fajták többsége ilyen.
Nugát típusú hibrid kukorica
Íze finom krémes és nagyon édes, a cukortartalom magasabbb, 15–32% körüli, minőségromlás nélkül kb. 4 napig eltartható, a maghéj nagyon zsenge. Jellegzetes fajta: Golda F1, Gyöngyhajnal F1
Desszert típusú hibrid kukorica
A legédesebb fajta, akár 10 napig sem veszít ízéből és állagából, cukortartalma akár 20–45% közötti, ami rendkívül magas, a mag kevésbé krémes, a maghéj kevésbé zsenge. Desszert fajták: TC Dessert 80 F1, Illini Xtra sweet
0 hozzászólás