Konyhakert Tervezés – 1. Rész: Az alapok

Blog, Konyhakert Tudásanyag

Konyhakertet kialakítani a kezdetektől nagy kihívás. Ehhez segítséget nyújtani is. Ugyanis minden kert más: más méretek, formák, tájolás, fényviszonyok, talajok, növényzet, eddigi használat célja… és még sorolhatnánk, milyen szempontokat kell figyelembe venni. Mi mégis megpróbálkozunk azzal, hogy ötleteket és útmutatást adjunk, amelyek mentén az egyedi kertünkből kialakítsuk az álom konyhakertet, ahol magunk termelhetjük majd az ízletes, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket. 

Az első és legfontosabb szabály: ha eddig nem sok tapasztalatunk van a növénytermesztésben, hogy kicsiben kezdjük. 1-2 ágyás könnyebben elhelyezhető az eddig pihenő- vagy díszkertnek használt területünkön, ez a kis terület lesz a tanparcellánk. Itt tanuljuk majd meg használni a különböző eszközöket, ismerkedünk meg a növényekkel, a gondozási feladatokkal, a természet működésével. 

Konyhakert tervezés

Másik fontos szabály, hogy az alapokkal kezdjünk el ismerkedni. Lehet, hogy a szemeink előtt már teljes önellátás lebeg bizonyos zöldségekből, de ahhoz, hogy egyáltalán teremjen a kis konyhakert, meg kell ismerkednünk néhány “tantárggyal”, mint a talajtan, növényrendszertan, növényélettan, rovartan, kórtan, meteorológia stb.

Bonyolultnak és nehéznek hangzik, de semmit nem kell bemagolni, mert ezeket az ismereteket a termesztés során, saját tapasztalatainkból fogjuk tudni elsajátítani. 

De még mielőtt nekiesnénk egy kapával a gyepnek, tervezzük meg kis konyhakertünket!

Kertünk adottságai

Legjobb, ha azzal kezdjük, hogy készítünk egy alaprajzot a kertünkről. Mérjük le a méreteit, vizsgáljuk meg az alakját, lejtését. Nézzük meg, hol vannak fák, bokrok, különböző tárgyak (asztal, pad, leburkolt területek) Ez alapján rajzoljunk be az alaprajzba mindent. Próbáljunk meg olyan helyet keresni leendő ágyásunknak, hogy az minél kevesebb átalakítással járjon, ez nekünk is jó és kertünk eddigi növényeinek is. Egy szép díszkert jól megfér egy zöldségeskerttel. 

Íme egy szemléletes példa.

Talajvizsgálat

A kertünk talaját is alaposan meg kell vizsgálnunk. Három fontos információt érdemes megtudnunk róla, az egyik a szerkezete, a másik a humusztartalma, a harmadik pedig a pH értéke. 

Két szélsőséges talajtípus van: a homok és az agyag. A homoktalajon a szemcsék összetartó ereje kisebb (maximum csak homokvárat építhetünk belőle), vízáteresztő képessége alacsony. Színe világos, tehát humusztartalma (ami a talaj sötét színét adja) csekély. Az agyagban a kötőerő nagy (lehet vele gyurmázni), jó a vízmegtartó ereje, színe szintén világos, tehát humusztartalma alacsony. 

Humuszpótlásra mindkét szélsőséges esetben szükségünk van. Nézzük meg a bolti virágföldek színét, rendkívül sötétek. A humusz adja a talaj sötét színét. A humusz természetes anyagok lebomlásával keletkezik, így magas a tápanyagtartalma, ezenkívül a homoktalajon javítja a vízmegkötő képességet, agyagos talajon pedig lazítja a kötöttséget. 

A pH érték meghatározását az alábbi videó alapján magunk is el tudjuk végezni:

Ez az érték fontos, ugyanis a legtöbb konyhakerti zöldségnövény az enyhén savas – semleges pH-n termeszthető sikerrel (5,5-7). Ebben a tartományban a legjobb a különböző mikro- és makroelemek felvétele. Ettől persze néhány növény igénye eltérhet. 

Fényviszonyok

Cél, a tavaszi, nyári, őszi és téli napállás, azaz az adott területekre eső napfény és árnyék időtartamának viszonylag pontos meghatározása. Az sem baj, ha nem vagy profi csillagász, amennyiben tanácstalan vagy, használj letölthető telefonos applikációt.

Miért fontos ez? A fényviszonyok miatt. A növényeknek ugyanis fény kell, de nem mindegy, hogy mikor és mennyi. Árnyékban és sötétben egyik zöldség sem fog jól fejlődni. És a legtöbb zöldségnövény a napi 12-14 órányi tűző napot sem bírja.

Ha olyan a kiszemelt területed, ahol naponta 6-8 óra közvetlen fény van, ott már a fényigényesebb növények is jól érzik magukat, mint például a paprika. Ezért gondold végig – akár segítségül hívva a megfelelő appot -, hogy kerted melyik évszakban mennyi fényt kap, melyik napszakban süt inkább oda a nap, vannak-e fák, épületek, melyek árnyékot vetnek.

Háziállatok

Ha van háziállatod és már hozzászokott ahhoz, hogy a kerted bármely területét birtokba vegye, meg kell oldanod, hogy a konyhakertbe ne lépjen be, hiszen elég, ha egyszer fut keresztbe rajta és letapos mindent. Ehhez is van néhány jó megoldás.

Kutyák ellen kitűnő ötlet például a magaságyás, vagy egyszerűen csak körbekeríted a zöldségkerted, így még a nagyobb testű vagy ugrabugri fajták sem fogják felásni vagy letaposni. Van olyan állat, aki már egy pár centi magas ágyásszegély esetén is megtorpan, ehhez létezik számtalan házi megoldás, de kaphatóak alacsony ágyásszegélyek is. Ha ennél magasabbra van szükséged, érdemes akár élősövénnyel, kerítéssel vagy karós növényekkel körbevenni a területet.

A cicákat a különböző szegélyek nem zavarják különösebben, őket azonban erős illatú növényekkel tarthatod távol: szagoltass velük meg néhány fűszernövényt, amelyik nem tetszik nekik, azt ültesd a védendő helyre. Azt is megteheted, hogy macskamentát vagy egyéb macskacsalogató növényt ültetsz a kerted másik felébe, távol az ágyásoktól, hátha a cicák inkább odaszoknak. De ők kevésbé tesznek kárt a zöldségekben, mint a kutyák.

Nyulak, kecskék, tyúkok sem valók a konyhakert környékére, és ha erdőkapcsolatos a kerted, a vadak ellen is védvonalat érdemes felállítani.

Szerszámok és eszközök

Nézzük, mi mindent érdemes beszerezni, hogy minden műveletet könnyedén el tudj végezni!

Ásó

Ha a kertedet egy olyan területen szeretnéd kialakítani, ahol gyep van, a klasszikus megoldás az, hogy felásod (egyre inkább terjednek az ásás nélküli megoldások, ezekről fb csoportunkban biztosan hallani fogsz, érdemes velük megismerkedni.) Ezzel eltávolíthatod a nem kívánt évelőket és a talajban található kártevők mennyiségét is fel tudod mérni. Az ásás nem könnyű feladat, de néha elengedhetetlen és ha úgy döntesz, nem ásással akarsz kertet kialakítani, nagyobb növények ültetésénél akkor is szükséged lesz egy ásóra

Villa

Ásóvillákat talajlazításra használunk, főleg nagyon betömörödött talajok esetén tesz majd jó szolgálatot nekünk. De a komposztáláskor is nagy segítség lesz. 

Kapa

Kapára elsősorban a talajlazítás miatt van szükségünk, de ezt használhatod a gyomok eltávolítására, a talaj egyengetésére is. A formája többféle is lehet, attól függően, mennyire puha a talaj. Ha könnyű szerkezetű, laza, akkor a széles kapákkal gyorsabban haladhatsz. Minél tömörebb, nehezebben művelhető egy talaj, annál élesebb, hegyesebb kapák szükségesek. A keskeny villáskapa például szűk sorközökhöz, ágyásszélekhez lesz jó választás. Ha egy hegyes, klasszikus kapát beszerzel, az már nagyon jó kiindulási alap.

Gereblye

Néha szükséged lesz majd  a talaj egyengetésére, az avar összehúzására. Utóbbihoz egy lombseprűt is beszerezhetsz.

Metszőolló

Ezt használhatod majd a növények metszésekor, de még a termések betakarításakor is. Fontos, hogy legyen ergonómikus, illeszkedjen a kezedhez. Mielőbb vásárolsz, próbálj ki párat. Ha például pici a tenyered, a metszőolló szárai pedig túl szélesre nyílnak, nagyon kényelmetlen lesz használni. 

Egyéb eszközök

Egyéb eszközökre is szükség van, melyeket rendszeresen fogsz használni: kesztyű, vödrök, kötőzőanyagok, karók, füles kosár a betakarításhoz. Ha nagy a kerted és tervezel komposztálót is használni, szerezz be egy talicskát is.

Termesztéshez elengedhetetlen elemek

Ahhoz, hogy zöldségtermesztésbe kezdj, a fentieken kívül szükség van még olyan nélkülözhetetlen dolgokra, mint a talaj, a víz és tápanyagok. Nézzük végig ezeket is:

Talajjavítók

Ha a fentiek alapján elvégezted a gyors talajvizsgálatot, nagyjából megállapíthatod, hogy mire van szüksége a talajodnak. Ha humuszpótlást igényel, szerezz jó minőségű érett komposztot, ha savanyítást, akkor kis tőzeggel vagy tűlevéllel tudsz rajta segíteni. Szerkezetjavításhoz különböző kőzetőrleményeket is használhatsz: alginit, zeolit, a talaj fertőtlenítésére pedig fahamut mértékkel.

Mikro- és makrotápanyagokra mindenképp szükséged lesz, hiszen ebből a zöldségek viszonylag sokat fognak használni, ezt folyamatosan érdemes majd pótolnod. Segít a komposzt, a mulcsanyag (fűnyesedék vagy szalma), erjesztett növényi levek, természetes és bio tápoldatok. Magaságyáshoz érdemes tájékozódnod, milyen rétegekre lesz szükség, ezeket is be kell szerezned, viszonylag nagy mennyiségben.

Öntözővíz

A víz kincs, főleg a nyári kánikulában. Öntözheted növényeidet vezetékes vízről is, de az egy kisebb vagyon lenne. Sokkal olcsóbb és takarékosabb megoldás, ha esővízgyűjtésre rendezkedsz be már az elején. Lehet, hogy egy száraz évben nem tudod majd csupán ebből fedezni a növények vízszükségletét, de a költségeidet jelentősen csökkentheti. 

Legjobb, ha meglévő ereszből meg tudod oldani a vízelvezetést, ehhez csak víztartályt kell beszerezned, akár többet is. Ha öntözőrendszert szeretnél kiépíteni, érdemes konzultálni szakemberrel, hogy az adott tartályhoz és területed méretéhez milyen rendszert javasol. Vannak erre hobbivideók is, melyek segítenek benne, hogy saját magad is ki tudd alakítani. 

Komposztáló

Érdemes egy önfenntartó rendszert kialakítanod, melynek alapja a természetes körforgás kialakítása. A növények a tápanyagdús talajban fejlődnek, majd elpusztulnak és bomlásukkal visszajuttatják a talajba a tápanyagokat. Ebbe a folyamatba tudjuk beiktatni a komposztálót.

A komposztáló szolgál majd arra, hogy a növények néhány hónap leforgása alatt érett komposzttá alakuljanak, amelyet visszajuttathatsz majd az ágyásaidba. A komposztáló lehet egyszerű keret nélküli komposztdomb, vagy keretes kialakítású. A keret készülhet fából, téglából, de sokan használnak újrahasznosított műanyagból készült verziókat is.

Érdemes mindjárt két keretet készítened, mert ha az egyik megtelik, azt hagyod érni, addig pedig a másikat tudod tölteni, növényi hulladék ugyanis folyamatosan keletkezik a kertben tavasztól őszig. 

Az ágyások

Ha már eljutottál oda, hogy a kertterved alapján behatárolod a potenciális területeidet, méretekre is szükséged lesz. Ehhez nyújtunk most némi támpontot.

Ágyásméretek

A szükséges eszközök után most foglalkozzunk egy kicsit az ágyásméretekkel. Ehhez látnod kell már, hogy mekkora helyed lesz a termesztésre. Ha hosszúkás a rendelkezésre álló rész, akkor érdemes soros művelésen gondolkodni. Ez a hagyományos termesztési mód, ahogyan nagyszüleink és azok szülei, nagyszülei művelték a földet. A biogazdálkodás rendszerébe talán nehezebben illeszthető, hiszen nem tudsz olyan összetett rendszert kialakítani.

Készíthetsz különféle ágyásokat. Ezek olyan blokkok, amelyek maximum 1,5-2 méter szélesek, akár 4-5 méter hosszúak. A szélesség fontos, úgy kalkulálj, hogy az ágyás közepe karnyújtásnyira legyen, tehát ne nagyon kelljen behajolnod vagy belépned az ágyásba.  A hossza a rendelkezésre álló területedtől függ.

Az ágyások között is hagynod kell sorokat, ahol közlekedni fogsz. Ez legyen minimum 50 cm, vedd figyelemebe, hogy ott néha eszközökkel a kezedben fogsz forgolódni.

Ágyástípusok

Többféle ágyástípus létezik, van, amelyik szabadföldi, van, amelyik magasított, ezeket akár kombinálhatjuk is kiskertünkben.

Szabadföldön az egyszerű téglalap alakú ágyás terjedt el, de létezik még körágyás, sőt, spirál alakú is. A magaságyások is lehetnek sztenderd téglalap alakúak, de egyre gyakoribb az U alakú és a kulcslyuk ágyás is, melynek lényege, hogy egy helyben állva nagyobb területet tudjunk megművelni. A magaságyások mellett fontos még megemlíteni a dombágyást is, ami – bár kissé szedett-vedett kinézetű lehet, nagyon jól kihasználható vele a nap beesési szöge.

Kertterv véglegesítése

Ha mindent alaposan megvizsgáltál, véglegesítheted kerttervedet azzal, hogy berajzolod az általad kiválasztott területre a kiválasztott ágyástípust. Ezzel meg is van az első és legfontosabb lépés, már tudod, hogy hol fogsz kertészkedni. 

A következő lépés az lesz, hogy megtervezd, mit szeretnél termeszteni. Erről bővebben a következő cikkünkben olvashatsz.

Nézd meg webshopunkat és aktuális termékeinket:

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása