Konyhai komposztáló módszerek

Balkonkert Tudásanyag, Blog

A komposztálás maga nem új fogalom, évek, évtizedek óta működő komposztáló rendszerek épültek ki sok-sok kiskertben, sőt, egyes városok hulladékgazdálkodási cégei is végzik a közterületről begyűjtött növénymaradványok nagyüzemi komposztálását.

De mi a helyzet a lakásokkal? Sokan vannak, akik nem rendelkeznek kerttel, de mégis, környzettudatosságból szeretnék csökkenteni hulladéktermelésüket. Nyilvánvalóan nincs arra lehetőség, hogy egy tökéletes körforgást kiépítsenek, mint ami egy kertben megvalósulhat, de már egy kis lépéssel is nagyon sokat tehetnek a környezetünkért és önmagukért is. Szerencsére a komposztálás lakásban is megvalósítható, különböző konyhai komposztáló módszerek segítségével.

Komposztálás lakásban – beltéri komposztáló módszerek

Néhány éve megjelentek azok a lehetőségek is, amelyek megoldást nyújtanak, egyre több blogger, vlogger osztja meg tapasztalatait ezzel a “komposztálás otthon” témával kapcsolatban. Mi most két olyan módszert vizsgálunk meg részletesebben, amelyekből már tapasztalattal is rendelkezünk, segítséget nyújtva azoknak, akik még csak ismerkednek ezzel a témával. 

Konyhai komposztáló – újrahasznosítás beltéren

A Bokashi vödör és a giliszta komposztáló módszer a két legelterjedtebb technológia a beltéri komposztáló módok között. Tekintsük most át részletesen ennek a két módszernek az előnyeit és hátrányait egyaránt!

Bokashi komposztáló módszer
– komposztáló lakásban?

A konyhai hulladék csökkentésére született meg a bokashi módszer. A szó japán eredetű, mindenféle szerves anyagra utal. A vödör anaerob lebontás elvén működik, ami azt jelenti, hogy levegő nélkül végbemenő bakteriális tevékenység zajlik. Lebontó baktériumok alakítják át a vödörbe adagolt konyhai hulladékok, ezek a baktériumok az úgynevezett starter kultúra adagolásával kerülnek a szerves anyagok közé.

Két feladatunk van a vödör használatakor: egyrészt adagolni bele akár napi szinten a darabolt hulladékokat, másrészt a lezárás előtt tömörítjuk és lefedjük a levegő kizárása érdekében.

Maga a komopsztálás szagtalan, a vödör légmentesen zárható, alul található rajta egy csap, amin az erjedés során keletkező lé ereszthető le.

Két végterméke van a vödörnek, egyrészt az említett erjesztett komposzt tea, amely nagy arányú hígításban növény tápoldatként – és egyes oldalak szerint lefolyótisztítóként – használható. A másik, az összepréselt hulladékokból keletkezett félkomposzt állapotú massza, amely még további komposztálódást igényel, talajba beásva vagy nagyobb mennyiségű virágföldbe keverve. Csak ez után lesz alkalmas növények alá komposztnak.

Bokashi konyhai komposztgyűjtő:

Előnyei

– a konyhai hulladékok nagy részét felhasználhatjuk, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét

– növény tápoldatot nyerhetünk belőle, amely kiváltja a növényeink tápoldatozását – akár szobanövényről, akár más növényről legyen szó

– szinte minden konyhai szerves hulladék beletehető

– kompakt,

– a komposztáló lakásban, konyhaszekrényben is tárolható, szagtalan

Hátrányai

– a szilárd végtermék abban az állapotában még nem teljesen érett komposzt, annak további komposztálódásáról gondoskodnunk kell

– hamar lezajlik a komposztálási folyamat, gyakran kell emiatt elhelyezni a kész masszát

A Bokashi vödör, a legjobb otthoni komposztáló módszer azoknak, akik egy kicsit óckodnak attól, hogy gilisztákat “engedjenek be” a lakásukba. Ezzel a módszerel, a beltéri komposztálás kezdőknek is biztonságosan, egyszerűen használható.

Készítettünk egy szuper, átfogó videót arról, hogyan kell komposztálni ezzel a módszerrel:

Ha maradt még benned kérdés, a termékoldalon találsz egy letölthető anyagot, amely összefoglalja az itt elhangzott lépéseket.

Gilisztakomposztáló

A gilisztakomposzt egy nagyon jó minőségű komposzt, amely úgy keletkezik, hogy giliszták a föld felszínén található szerves hulladékot a föld alá húzzák, majd elfogyasztják, a végtermék pedig az ő trágyájuk, amely egy kellemes, föld illatú anyag. A természetben zajló folyamatokat szimulálva alkották meg a lakásban is tartható gilisztakomposztáló elvét, amely olyan egyszerű, hogy a komposztáló házilag is elkészíthető, de kész edényeket is vásárolhatunk többféle méretben.

A komposztálást vörösgiliszták végzik, amelyeket többek között horgászboltokban szerezhetünk be, ők jól érzik magukat szobahőmérsékleten, de több helyen ajánlják, hogy 10 és 25 fok között az erkélyen és egy pincében is tarthatóak.

Az alap konyhai komposzt gyűjtő edény két részes, melyet egy lyukacsos lap választ el egymástól. A felső részben a némi földbe helyezett giliszták találhatóak, ide tesszük a komposztálandó konyhai szerves hulladékokat, amelyet a giliszták feldolgoznak. Az alsó részbe a földben keletkező nedvesség csepeg le, ami a gilisztatea, ezt – hasonlóan a bokashi léhez – hígítva növények tápoldatozására használhatunk.

Előnyei

– csökkenthetjük a konyhai szerves hulladékunk mennyiségét

– természetes lebontási folyamat zajlik, nem kell semmilyen adalékot használnunk

– a végtermék azonnal használható komposztként

– szagtalan és a giliszták nem zajonganak, néma csendben dolgoznak

– bár élőlények életéről van szó, akár két hétig is magára hagyhatjuk őket, egy nagyobb etetés után

Hátrányai

– nem minden konyhai hulladék alkalmas

– a giliszták és a kész komposzt könnyű szétválasztásához némi ismeretbővítés szükséges

– aki nem szereti a “csúszómászok” látványát, annak bizarr lehet a módszer

A fenti két konyhai komposztáló edény, módszer egyre népszerűbb, egyre többen próbálkoznak vele. Hogy mik a tapasztalatok, arról két lelkes felhasználót kérdeztünk meg, egy podcast formájában.

Reméljük, hogy kedvet kaptatok a beltéri komposztáláshoz. Mi nagyon ajánljuk, hiszen mindkettőt kipróbáltuk és határozottan állíthatjuk, hogy működik.

A bokashi vödröt pedig webáruházunkban tudjátok megvásárolni. 

Jó komposztálást! 

Gyakran ismételt kérdések a beltéri komposztálással kapcsolatban


A Bokashi módszerrel a komposztálás erkélyen is megvalósítható-e?

Azt javasoljuk, hogy tartsuk inkább konyhapult alatt, konyhaszekrényben. Az egészséges erjedési folyamatok szempontjából a szobahőmérséklet a legoptimálisabb.

Nem javasoljuk, hogy az edényt az erkélyen (kültéren) tárold, hiszen az károsodhat, vagy akár el is törhet fagy következtében. Ne tedd a vödröt közvetlen napfényre!

A komposztálás házilag is megoldható?

Természetesen. A gilisztakomposztáló akár házilag is megépíthető, egy precíz kivitelező segítségével.

Ajánlott blog bejegyzések

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Burgonya öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

Burgonya öntözése szakszerűen a gyönyörű termésért

A burgonya öntözése alapvető fontosságú, hiszen olyan talajban érzi magát legjobban, amelyik állandóan nedves. Ennek a nedvességnek a mértéke a 70%-ban telített a talaj-vízkapacitás. Tehát nem az a jó, ha iszapos, sáros a föld, hanem amikor kellemesen nyirkos, a...

Burgonya növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

Burgonya növényvédelem: megelőzés és védekezés a konyhakertben

A burgonya növényvédelem kiemelten fontos, főképp azért, mert olyan károsítói és betegségei vannak, amelyek akár a termést teljesen megsemmisíthetik. Ha vegyszermentes kertben gondolkodunk, a betegségek, kártevők megjelenése ellen a megelőzés a legésszerűbb. Megelőzés...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

0
    0
    KOSARAD
    Üres a kosaradWebshop
      Calculate Shipping
      Kupon alkalmazása