Ízlésmustra: kelkáposzta

Blog, Élménybeszámoló

Gergőt és frappáns bejegyzéseit már ismerhetitek a Kreatív Farmerek facebook csoportból. Gergő kultúrantropológus, doktori kutatása a városi mezőgazdaság közösségszervező mechanizmusa, a Zöld Folt közösségi kert egyik alapítója, 7. éve gerilla- otthon- és hobbikertész. A Zöld Foltban 6 nm-nyi földön kísérletezget ismertebb zöldségekkel és egyéb kuriózumokkal.
Ezen felül, a srác lelkes tagja Kreatív Farmer csapatunknak és azt ígérte, hétről-hétre megörvendeztet minket egy-egy storytelling cikkel. Fogadjátok szeretettel első bejegyzését!

Pécsről, A Zöld Folt közösségi kertből jelentkezünk, ahol csapatunk több tagja is elkötelezetten abajgatja zöldségeit, fűszer- és dísznövényeit. Ezúttal káposztaféléinkről szeretnénk megosztani néhány gondolatot.

A cikkben látható fotókon azok a káposzták (brassica oleracea – sabellica és lacinato) vannak, amelyek két telet is (enyhe hidegek lévén) túlvészeltek becses falmenti helyükön míg helyszínátalakítási munkálatok (vízgyűjtő kád-szerűség elhelyezése, rukkola kapacitás bővítése végett) apropóján végül: kivágtuk őket 2020 tavaszán.

A kulcs az ízléskérdés

A közkertben bár közös területen*  viseltük gondjukat, sajnos finoman szólva sem örvendtek különösebb népszerűségnek e növények: szemben a paradicsommal, tökfélékkel, rukkolával, spenóttal stb. A döntőbíró jelen esetben egyértelműen az ízléskérdés volt, illetve a növény leveleinek felhasználhatósága körüli kérdések, ötletek hiánya. Félárnyékban, kevéssé locsolt helyen nőttek, (pedig nem éppen ezt a típusú elhelyezést kedveli). Mindezek ellenére s úgy véljük, hasznos és jól termő növényei lehetnek kiskertünknek.

A 2. év után 1-1 példány a 150 cm-t is meghaladta megcombosodott szárával együtt. Balkonra ugyan nem, de nagyobb szabadföldi kapacitás ettől függetlenül is esetén szívesen ajánlanám kültérre. A tápanyagdús talajt szeretik. Vízigényük az átlagosnál magasabbnak bizonyult. A nyári hónapokban naponta gondoskodtunk megfelelő vízellátásukról.

Elsősorban levesekhez, salátákhoz, főzelékekhez hasznosultak levelei: részemről legalábbis, de népszerűtlensége révén kitűnő undor-és-konfliktuskeltő letéteményese lehet szeretett zöld placcunknak. C-vitamin és magas ásványianyag tartalma miatt viszont inkább kedvelhető növényféle.

A termetes példányok levelein szépen csillog az esővíz.

Kísérletezési vágy

Ha lehetőségetek adódik (akár a népszerűtlenség kockázatának tudtában is) merjetek különféle növényekkel, ízekkel kísérletezni. Lehet, hogy épp ez lesz a kulcsa saját kertészkedési profilunk, kedvelt ízvilágunk megtalálásának! A növény magjai webshopunkban is elérhetőek.

* A közösségi kertben a tagság egyénileg, sajt kertészeti elképzeléseik alapján gondozzák a szabadföldi ágyásokat, a magaságyások és egyes területek azonban közös(ségi) fenntartásúak.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása