Hogyan neveljünk cserépben egészséges növényeket?

Balkonkert Tudásanyag, Tápanyagutánpótlás

Április első fele van, amikor is a kezdő kertész otthona átalakul egy növényültetvénnyé. Cseperedő palánták lógnak még a plafonról is. Túl vagyunk a magvetésen, ahol biztosra mentünk, és tripla annyi magot vetettük. Túl vagyunk a tűzdelésen, amikor kiderült, hogy a “nemelégacseréphozzálmégakertészetből”, valamint a “nemtudoklépniapalántáidtól” és “Cirminemfújnemszabadabbólcsakegy…volt” esete áll fenn. 

Ettől a ponttól – a palántaneveléstől, valamint a kiültetéstől – kezdve óriási hibákat tudunk elkövetni azzal, hogy nem gondolunk a tápanyagok pótlására. Mi történik, ha nincs elég tápanyag? Hogyan tudjuk pótolni? Ha tudni szeretnéd a válaszokat, ez a bejegyzés neked szól.

Tápanyagok szerepe

Ahogy az embereknek, úgy a növényeknek is különböző tápanyagra van szüksége a megfelelő fejlődéshez. A palánta olyan, mint egy gyerek: óriási az étvágya és csak nő, nyúlik. Ha nem kap elég tápanyagot, beteg lesz, sápadt, könnyen támadják meg betegségek, kártevők, növekedésben visszamarad. A zöldségeket ráadásul termésükért termesztjük, és ha hiányoznak a megfelelő tápanyagok, akkor a termés sem lesz egészséges, ízes, mutatós. Ezt pedig csak úgy előzhetjük meg, ha mindenféle jót megadunk neki, amire szüksége van. 

Balkonon, egy kisebb cserépben, virágládában különösen nagy a veszélye a hiánytünetek kialakulásának, ugyanis néhány liternyi földben végesek a tápanyagok, amelyeket hamarabb elhasználnak a növények, mint ahogy azt mi hinnénk. 

Milyen tápanyagokra van szüksége a zöldségeknek?

A zöldségek olyanok mint más növény, és a növényeket ismét az emberekhez hasonlíthatjuk. Nem elég csak 2-3 féle tápanyaggal “etetni”, mert a többire is szüksége van. Ezeket az elemeket alapvetően két csoportba sorolhatjuk.

Vannak úgynevezett makroelemek, ezek azok, amelyekre nagy mennyiségben van szüksége a fejlődéshez. Ilyenek a nitrogén, ami a zöldtömeg növeléséhez, a kálium, ami a virágzáshoz, valamint a foszfor, ami pedig a gyökeresedéshez elengedhetetlen. Makroelemnek tekinthető még a szén, a hidrogén, az oxigén, a magnézium, kalcium. 

Vannak úgynevezett mikroelemek is, ezekre kisebb mennyiségben ugyan, de szükségük van a növénykéknek. Mikroelemek közé tartoznak a vas, mangán, réz, cink, bór. 

Mi történik tápanyaghiány esetén?

Ha egy növény tápanyaghiányos, akkor azt látványosan lereagálja, pl. terméselrúgással (a megkötődött terméskezdemény leesik), levelek elszíneződésével, terméscsúcs rothadással stb. Minden hiánynak saját tünete van, és ha már találkoztunk velük és beazonosítottuk, akkor már legközelebb is fel fogjuk tudni ismerni. 

Nézzük – a teljesség igénye nélkül – a különböző tápanyaghiányos eseteket

 • Nitrogénhiány: az idősebb, alsó levelek sárgulása
 • Foszforhiány: alsó levelek kékülése
 • Káliumhiány: levélszélek sárgulása, majd elhalása
 • Magnéziumhiány: levelek főerei közötti sárgulás (klorózis)
 • Kalciumhiány: a terméscsúcs rothad
 • Vashiány: fiatal növényi részek sárgulása érközökben (majd később az egész levélen)
 • Mangánhiány: hasonló a vashiányhoz, de főleg a középső és legalsó levelek érközeiben
 • Cinkhiány: új levelek aprók maradnak, deformálódnak
 • Bórhiány: fiatal hajtások megvastagodása, csúcselhalás
 • Rézhiány (ritkán fordul elő): a levelek kanalasodnak, kókadnak

Tudnunk kell azt is, hogy a túlzott tápozás szintén gondokat okozhat a növények fejlődésében és akár káros hatással lehet a talajéletre is. Ezért mindig tartsuk be az előírt arányokat, mennyiségeket, figyeljük a növényeink reakcióit és kérjük ki tapasztaltabbak véleményét. 

Hogyan kerüljük el a tápanyaghiányt a balkonon?

Az első és legfontosabb, hogy olyan földbe ültessük a palántákat vagy vessük a magokat, amely komposztban, humuszban, érett szerves tápanyagban gazdag. A virágföldek többsége tőzeg alapú, ha megnézzük az összetételét és a hangzatos idegen elnevezések (ősi tőzeg, durpeta stb.) kiszótárazzuk, rájövünk, hogy semmi más nincs benne, csak tőzeg. Az érett, minőségi tőzegnek van ugyan tápanyagtartalma, a vizet is nagyon jól tartja, de egy fiatal zöldségnövénynek, mondjuk egy tápanyagigényes paradicsomnak ennél sokkal többre van szüksége, a fent említett mikro- és makroelemekre, ráadásul a megfelelő arányban.

Ezért ne spóroljuk a virágföld minőségén, vásároljunk drágább, de jobb minőségű, bio, természetes trágyával dúsított földet. A bio különösen fontos, ha vegyszermentes zöldségeket szeretnénk termeszteni, hiszen ami a földben van, abból táplálkozik a növény is. Mi pedig a növényből. Így saját egészségünket is óvjuk vele, amellett, hogy környezettudatosak vagyunk. 

Használhatunk saját magunk által készített komposztot. Ha van otthon bokashi vödrünk vagy gilisztakomposztálónk, akkor viszonylag könnyű a dolgunk. Ha még nem hallottál ezekről, a konyhai komposztáló módszerek cikkünkből tájékozódhatsz. 

Nem csupán szilárd halmazállapotú tápanyagokat tudunk adni növényeinknek, hanem folyékonyakat is. Sőt, a kettő közül a folyékony a jobb, mivel a növények oldott formában tudják csak felvenni a tápanyagokat. Vagyis a szilárd formában kijuttatott tápanyagokat is csak vízben oldva, azaz locsoláskor tudják magukhoz venni.

Ráadásul ha különösen tápanyagigényes növényt nevelünk cserépben (paprika, tökfélék), akkor a szezon alatt folyamatosan gondoskodnunk kell az utánpótlásról. 

Vásárolhatunk bio természetes tápoldatokat, de magunk is készíthetünk otthon, például erjesztett levek, bokashi lé, gilisztatea, hígított tej, élesztős víz.Ezekről később még hallhatsz tőlünk, mert mi is kipróbáljuk őket mintakertjeinkben és beszámolunk a hatásukról nektek.

A konklúzió: arany középút és törődés

Fontos a megfelelő tápanyagellátás a növények egészsége szempontjából, legalább annyira, mint az öntözés, a fény vagy a hőmérséklet. Nem szabad ugyan túlzásokba esni, de elhanyagolni sem. A tápanyag utánpótlás ugyanis rajtunk, kertészeken múlik, a mi felelősségünk. Amikor palántát nevelünk, különösen figyeljünk oda, hiszen ebben a fiatal korban meghatározó lehet, hogy megadjunk nekik mindent, amire szükségük van. Amikor pedig már kint vannak a virágládákban a növények, járjunk közöttük nyitott szemmel, törődjünk velük. Nem sok idő leellenőrizni néhány levelet, virágot, termést, így tudjuk szinte azonnal kiszúrni a problémákat és orvosolni őket. 

Ha minden jól megy, lassan megkezdhetjük a melegigényesebb magok vetését, a palánták kiültetését, megkezdőik a balkonkertben a növények gondozása. Ez egy felelősségteljes de csodálatos feladat, ezen az úton fogunk benneteket a következő hetekben elkísérni. 

Jó kertészkedést mindenkinek!

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása