Gyümölcsfa vásárlás online (így válassz és rendelj nyugodtan)

Blog, Gyümölcstermők

Mára a gyümölcsfa vásárlás sokkal egyszerűbb mint egykor, amikor még nem volt lehetőség online gyümölcsfákat rendelni. Azt, hogy mit is válasszunk, nem csak ízlésünk befolyásolja, hanem a környezeti feltételek is, amelyeket biztosítani tudunk a terebélyesedni vágyó gyümölcstermőnk számára. Ha kíváncsi vagy arra, mi alapján válassz és mennyire bízhatsz az online vásárlásban, tarts velünk a cikkben!

Gyümölcsfa vásárlás online

Sokan idegenkedhetnek a gyümölcsfák online rendelésétől. Azonban, ettől már egyáltalán nem kell tartanunk, hiszen a webáruházak, kertészetetek, előnevelt fákat szállítanak, melyeknek elég erős a száruk és nem utolsó sorban, a gyümölcsfa oltvány termelőtől származik. Emellett, kiemelt figyelmet szentelnek azok szakszerű, biztonságos csomagolására is. 

A gyümölcsfa vásárlás online ma már rendkívül biztonságos. Attól sem kell tartanunk, hogy a kiszemelt fáink sérülnek a szállítás közben, hiszen a konténeres gyümölcsfák szállításakor, az ültetőedényekhez általában fóliát, a szabadgyökerűek gyökérvédelméhez valamilyen kitöltőanagot, pl. faforgácsot használnak. A gyökerek gyorsabb eredése és a praktikus csomagolás érdekében, a fák a szállítás előtt metszésre kerülnek.

gyumolcsfa vasarlas

Szabadgyökerű vagy konténeres gyümölcsfa?

Sok helyen olvashatjuk, a konténeres vagy szabadgyökerű jelzőt. Nézzük meg, mit is jelöl a két kifejezés: a szabadgyökerű azt jelenti, hogy a növény ültetőközeg nélkül, szabadon álló gyökérrel érkezik a vásárlóhoz. A gyökereket szállítás előtt megmetszik és úgy csomagolják, hogy a szállításnál semmiképp ne sérülhessenek. A legtöbb kertészet, a szabad gyökérrel csak a hideg hónapokban szállít gyümölcstermőket (azaz november-március között), mert ilyenkor a növények téli álmot alszanak, minimális a nedvkeringés, így ültetőközeg nélkül is biztonságos az ültetésük.

Ezzel szemben, a konténeres gyümölcsfa azt jelenti, hogy a növények ültetőedényben érkeznek a vásárlóhoz, a gyökér ültetőközegben (virágföld) van. Ezek a konténeres gyümölcstermők az év bármely szakaszában ültethetőek, kivéve, amikor a talaj be van fagyva. Csak az edényt kell eltávolítani, és földlabdástól, a gyökerek bolygatása nélkül lehet ültetni.

gyumolcsfa vasarlas online

Gyümölcsfa csemete vásárlás

Gyümölcsfa csemete vásárlás előtt, vizsgáljuk meg a rendelkezésre álló talajunkat, vagy a balkonunk tájolását.  A talaj szerkezete alapján lehet laza (homok), középkötött (vályog) és kötött (agyag). A kajszi vagy a málna például a lazább talajokat kedveli, a körte és a dió a középkötöttet, a szilva a kötött talajon is jól érzi magát. A talajt azonban humusztartalma és a víztartó képessége alapján is csoportosítjuk. Nem mindegy, hogy egy gyümölcsfa mennyire igényes a tápanyagtartalomra vagy a talajnedvességre.

Első lépésben válasszuk ki, milyen gyümölcs alkalmas a talajunkra (alma, kajszi, szilva stb.) és utána válasszunk fajtákat (‘Jonathán’, ‘Vilmos’ stb.).

Törpe gyümölcsfa vásárlása

Azoknak sem kell lemondaniuk a saját lédús bio gyümölcsökről, akiknek egy csak egy balkon, terasz áll rendelkezésre a termesztéshez. Ide, a kis méretű törpe fajták, oszlopos fajták valók, amelyek öntermékenyek és megbízhatóan teremnek. 

A balkonon kisebb a fagyveszély. A vásárolt fajtát egyből tehetjük a végleges helyére, a véglegesnek szánt ültetőedénybe, konténerbe. Nem szerencsés egy egyre nagyobb és nehezebb fát évről évre átültetni, valójában nem is tesz jót neki. 

gyumolcsfa csemete vasarlas online

Ha fiatal csemetét vásárolunk, saját magunk számára kell alakítanunk metszéssel a lombot, még ha oszlopos fajta is. Ettől azonban nem kell megijedni. Az 1-2 éves oltványok 2-3 éven belül teremnek (van, amelyik már hamarabb). Ha termőkorú fát sikerül szerezni, az pedig már ültetést követően is terem.

A Kreatív Farmer webshopban pl. a Smaragd és pidi merlin alma vagy a roter pumucki barack szuper választás balkonra is.

Konténeres gyümölcsfa vásárlás

Konténeres gyümölcsfa rendelés valamennyi hónapban leadható. Ezek, az év bármely szakaszában ültethetőek, kivéve, amikor a talaj be van fagyva. Konténeres gyümölcsfa vásárlás során a kiültetést megelőzően, csak az edényt kell eltávolítanunk, és földlabdástól, a gyökerek bolygatása nélkül ültessük el őket.

Kreatív Farmer Tipp: Gyümölcsfa webáruházunkban régi magyar és rezisztens külföldi fajták és egzotikus vagy vad gyümölcsök közül is válogathatsz.

Konténeres oszlopos gyümölcsfa pl. a Pidi Merlin vagy Smaragd alma.

konteneres gyumolcsfa vasarlas

Teleltetés

A erkélyen, balkonon konténerben (ültetőedényben, dézsában, ládában) nevelt gyümölcstermőket nem szükséges teleltetni, de védelmük érdekében javasolt a téli erősebb fagyok ellen takarni a kis csemetéket. Ehhez használhatunk természetes vagy szintetikus növényvédő zsákot, takarófóliát. Emellett érdemes a konténert fal tövébe, szélvédett részre tenni, ahol egyenletes hideg hőmérséklet van. Az sem jó, ha télen túlságosan süti a nap, idő előtt kihajthat, ezért könnyen elfagyhatnak a hajtások. A téli napsütés ellen takarással, árnyékolással védekezhetünk.

Akkor is bátran rendeljünk gyümölcsfát, ha nem vagyunk szakértők a témában, hiszen rengeteg csoport, online elérhető oktatóanyag, videó áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy kis odafigyelessel gondos gazdái lehessünk nevelt fáinknak. 

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

3 hozzászólás

 1. László Márkus

  Maliga(Pál) emléke nevű meggyfa oltványt keresek. Mindössze egy darabot pótlásra.
  Szeretném tájékoztatásukat kérni.

  Válasz
 2. Sótonyi Margit

  Szeretnék kapni konténeres Konference körtefát!

  Válasz
 3. Sótonyi Margit

  Szeretnék konference körtefát valamint ananász sárgabarackfát konténerest! Lehet kapni?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása