Gyümölcsfa telepítés 10 lépésben

Gyümölcstermők

Az önellátás nem idegen fogalom ma már egy háztartásban sem. Egyre többen döntenek úgy, hogy a felgyorsult világ helyett a békés, nyugodt vidéki – vagy vidékies – életet választják. Nagyszüleink és még régebbi felmenőink nyomdokát követve próbálkozunk megtermeszteni mindent magunknak, amit tudunk, hogy egyre kevésbé függjünk a nagy multik által kínált rengeteg, drága és vegyszerrel kezelt zöldségektől, gyümölcsöktől. 

Azok, akik már belekóstoltak a házi zöldségtermesztésbe, egy idő után egyre több dologba mernek belevágni. Ilyen a gyümölcstermesztés is.  A gyümölcsfa telepítés némi előképzettséget és jó adag elszántságot, kitartást kíván, de a gyümölcsfa helyes ültetése egyáltalán nem bonyolult. Ehhez nyújtunk most segítséget a következő sorokban.

gyumolcsfa vasarlas online

Gyümölcsfa telepítés – hogyan fogjunk hozzá

Amikor belevágunk valami új dologba – legyen az bármi is -, legcélszerűbb előre tervezni. A gyümölcstermőknél sincs ez másként, főleg amiatt, hogy ez a egy hosszútávú befektetés, amelynek szó szerint a gyümölcse talán csak évek múltán érik be. 

Így azt javasoljuk, hogy a rendelkezésre álló lehetőségeket minél előbb mérjük fel. Az alábbiakban megemlítjük a legfontosabbak ismérveket a gyümölcsfa telepítéshez.

A terület mérete

Mekkora és milyen méretű, alakú, fekvésű, domborzatú terület áll rendelkezésünkre? Készítsünk egy alaprajzot a gyümölcsfáknak szánt területről. Mérjük le a szélességét, hosszúságát, ez a gyümölcsfák ültetési távolságánál lesz nagyon fontos. 

Nézzük meg azt is, hogy milyen fekvésű és domborzatú a területünk. Például ha déli, délnyugati lejtésű domboldalon vagyunk, az akár még a fagyérzékeny növények telepítésére is alkalmas lehet. 

Talajvizsgálat

Vizsgáljuk meg a talajt! Végezzünk egy gyors talajvizsgálatot: ássunk ki egy ásónyomnyi földet és markoljunk belőle egy adagot. Ha a tenyerünkben összenyomjuk, láthatjuk, hogy mennyire agyagos vagy homokos a talaj. Ha túl agyagos, egy masszív, nehéz gombócot kapunk, ha nagyon homokos, akkor nem tudunk belőle gombócot formálni, mert rögtön szétesik.

Azt is nézzük meg, mennyire nedves a talaj. Valamint a színéből is következtethetünk bizonyos paraméterekre, például a talaj humusztartalmára. 

Kreatív Farmer Tipp: a legtöbb gyümölcsfa, amely a faiskolákban, kertészetekben kapható, megfelelő tápanyagellátást, vízellátást kíván, ezért érdemes a helyi laboratóriumokban talajvizsgálatot kérni, főként ha a területünkre sok fát tervezünk. 

Gyümölcsfa fajták

Ha gyümölcsfa telepítésben gondolkodunk, bizonyára már előre tudjuk, milyen gyümölcsfajokat szeretnénk termeszteni. Talán egy kis listánk is van már, hogy szeretnénk, 2-3 féle almát, birset, körtéket, egy cseresznyefát, kajszit stb. 

A fák kiválasztásához két fő szempontot kell figyelembe vennünk. Egyrészt a növények termékenységét (öntermékeny, részben öntermékeny vagy önmeddő). Ez azt jelenti, hogy bizonyos gyümölcsfajták önmagukban állva nem teremnek, ahhoz, hogy termést hozzanak, egy másik fajtát is telepítenünk kell a közelébe, hogy annak a fának a pollenje beporozza a virágokat. Főleg almánál fordul ez elő – bár már szinte minden gyümölcsfajnál léteznek öntermékenyek. A fajtaválasztásnál ez egy fontos szempont. Sőt, nem csupán egy akármilyen másik fát kell a közelbe telepíteni, hanem bizonyos fajtákat csak bizonyos másik fajták poroznak be úgy, hogy a termés bőséges, nagy és a fajtára jellemző legyen. Például a ‘Golden Delicious’ almának jó porzópárja a ‘Jonathán’.

Kreatív Farmer Tipp: A kertészetek feltüntetik a gyümölcsfajták leírásában, hogy az adott fajta öntermékeny vagy önmeddő, és ha utóbbi, akkor a javasolt porzópárokat is felsorolják.

A gyümölcsfa tulajdonságai

Amikor kiválsztjuk a gyümölcsfajt és az általunk kedvelt fajtát, akkor érdemes több információt is elolvasni a termékről. 

Ismernünk kell a fa legfontosabb tulajdonságait: oltvány vagy magról nevelt csemete, tájfajta, fagyérzékeny vagy fagytűrő, milyen a javasolt metszésmódja, mekkora lombot nevel stb. A faiskolák oldalán a legfontosabb adatok mindig szerepelnek a leírásban, de érdemes ennél még alaposabban utánajárni. 

Ültetési távolság

Egy nagyon fontos kérdés a gyümölcsfa helyigénye, vagyis az, hogy milyen távolságra ültethetjük a gyümölcstermőket egymástól. A gyümölcsfák egymás mellé ültetése függ többek között a fa végleges méretétől, az alkalmazni kívánt metszésmódtól és koronaformától, illetve függ attól is, hogy milyen távolságra kell legyen a porzópárjától, vagy más gyümölcsfajoktól, esetleg épületekről, kerítéstől. Ezeket a terület alaprajzán tudjuk a megadott ültetési távolságok figyelembevételével magunknak kisakkozni. Segítséget nyújthat ebben az ültetési távolságra vonatkozó útmutatónk. 

Gyümölcsfa kiszerelések

Alapvetően háromféle kiszereléssel találkozhatunk a faiskolákban és kertészetekben: szabadgyökerű, földlabdás és konténeres. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsfa gyökere szabadon van-e, földlabdásan termelték-e ki vagy beültették-e egy konténerbe (nagyobb méretű műanyag ültetőedénybe). 

A szabadgyökerű fák gyökere körül nincsen föld, a gyökerek szabadon állnak. Ez veszélyesnek hangzik, de ne ijedjünk meg, mert a fáknak ettől nem lesz semmi baja. Szabadgyökerű gyümölcsfával csak nyugalmi időszakban találkozhatunk, amikor a fák nedvkeringése már lelassult, leveleiket elhullajtották, “téli álmot alszanak”. Ekkor a faiskolák géppel kitermelik a földből őket, lerázzák a földet a gyökerekről, a fákat pedig ideiglenesen vermelőben helyezik el, azaz egy verembe állítják és földdel takarják őket, egészen addig, amíg a fákat el nem adják. Így a nedves földdel fedve a gyümölcsfák biztonságban vannak. A szabadgyökerű fákat a vásárlást követően érdemes egy napon belül elültetni, hogy a gyökerek ne száradjanak ki. Ezeket a szabadgyökerűeket márciusig, de legkésőbb a rügyek megduzzadásáig lehet ültetni, mielőtt a nedvkeringésük beindul, mert addigra már végleges helyükön kell lenniük, hogy a gyökerek elkezdhessék felvenni a vizet és a tápanyagot és a fa megkezdje vegetációs időszakát. 

Földlabdás fákat is vásárolhatunk, melyeket úgy ismerünk fel, hogy a gyökerüket egy – többnyire – zsákkal burkolt földlabda védi, azaz a gyökerek nem állnak szabadon, hanem földben, de nincsenek edénybe ültetve. Ezeket a fákat földlabdával termelik ki, a földlabdát pedig fém hálóval vagy zsákkal fogják körül, így kerülnek eladásra. A földlabdás fákkal többnyire tavasszal és ősszel találkozunk, a vásárlást követően még néhány napig védve vannak a kiszáradástól, de mielőbb ültessük el. Az ültetésnél a növényt kevésbé éri stresszhatás, mivel a gyökereket nem bolygatjuk. Sőt, ezeket a zsákkal vagy hálóval együtt kell elültetnünk.

A konténeres növények szinte egész évben ültethetőek. De azt fontos tudnunk, hogy semmilyen kiszerelésben nem ültethetünk fagyban. Fagyott talajt egyrészt nehéz feltörni, másrészt a gyökerek fagyhatásnak vannak kitéve, a fa elpusztulhat.

Konténeres fák esetén akár 1 hetet is várhatunk az ültetéssel, ugyanis ezeket a növényeket vagy eleve konténereben nevelik, vagy kitermelést követően az eredeti földlabdájukkal együtt konténerbe ültetik és így a kiszáradás és a stresszhatás ellen is védve vannak. Akár nyáron is ültethetőek. Fő szezonjuk ezeknek is a tavasz és az ősz, ekkor ugyanis lassú a növekedésük. Télen is ültethetőek, fagymentes időben. Nyáron arra kell figyelnünk, hogy lombosak, nagy a párologtató felületük, sok vizet igényelnek, így új helyre ültetéskor a folyamatos és bőséges vízellátásról mindenképpen gondoskodnunk kell.

gyumolcsfa csemete vasarlas online

A gyümölcsfák kora

Amikor gyümölcsfát vásárolunk, általában két kifejezéssel találkozhatunk: fiatal facsemete és termőkorú fa. Ezek arra utalnak, hogy a gyümölcsfák az eladás pillanatában milyen korban vannak. 

A kertészetekben és faiskolákban különböző korú gyümölcsfákat tudunk vásárolni. Ezeknek az ára is eltérő: minél idősebb egy fa, annál drágább. Nem csupán azért, mert nagyobb, hanem mert már kialakított koronája van, illetve ha már termőkorban van, akkor termést is hozhat a telepítést követő nyáron. 

Fiatal facsemete

A gyümölcsfaiskolák és kertészetek, valamint az online webshopok többnyire 1-2 éves oltványokat árusítanak. Az 1 éves facsemeték többnyire nem rendelkeznek oldalvesszővel, hanem csak egy suhángból állnak (egy ág nélküli vessző), a 2 éves oltványok egy suhángból és néhány oldalvesszőből. Ezek a fák fajtól és fajtától függően néhány éven belül lesznek termőkorúak.

Termőkorú gyümölcsfa

A termőkorban lévő gyümölcsfák már több évesek, és termést is érlelnek. Ezek a fák edzettek, ugyanolyan jól megerednek, mint a fiatal facsemeték. Mivel már termő korban vannak, ezért az áruk is magasabb, hiszen akár már az ültetés évében is jelentős mennyiségű termésre számíthatunk. 

Gyümölcsfa ültetés ideje

Egy fontos kérdés, hogy a gyümölcsfát mikor kell ültetni. A gyümölcsfák ültetésének fő szezonja a tavasz és az ősz. Azonban akár egész évben is ültethetjük őket. 

Amennyiben konténeres fát vásárolunk, akár egész évben ültethetünk, még nyáron és télen is. Egyedül fagyott talaj esetén nem tudunk ültetni. A gyümölcsfa ültetés időpontja tehát konténeres gyümölcsfa esetén szinte nem számít.

A gyümölcsfa ültetés ideje attól is függ, milyen kiszerelést vásárolunk. Ha szabadgyökerű fát ültetünk, akkor ősztől tavaszig ültethetünk, azaz lombhullástól rügyfakadásig. Kivéve fagyott talaj esetén. Ültetni ugyanis télen csak akkor szabad, ha a talaj nincs átfagyva 5 cm-nél mélyebben és a levegő hőmérséklete ültetéskor 5⁰C felett van.

Ha a vásárlást követően nem tudunk azonnal ültetni, akkor a gyökereket fagymentes helyen 1-2 napig állítsuk vízbe vagy tegyük a fákat ideiglenes tárolóba, úgynevezett vermelőbe. A vermelés folyamatára az ültetési útmutatónkban részletesebben is kitérünk. 

Ősszel vagy tavasszal ültessek gyümölcsfát?

A tavaszi és őszi ültetést szokták a fő gyümölcsfa ültetési időszaknak mondani a szakemberek. A legtöbben az őszi ültetést javasolják, mivel a fáknak még a tél beállta előtt van idejük begyökeresedni, és így tavasszal már gyorsabban és erősebben tudnak fejlődni, mint az akkor még csak begyökeresedni próbáló tavaszi ültetésű gyümölcsfák. 

A nyári ültetés csak egy dolog miatt veszélyes, ez pedig nem más, mint a kiszáradás. Folyamatos és nagy mennyiségű vízellátást kell a nyári ültetésű gyümölcsfák számára biztosítani, ugyanis ezzel tudjuk segíteni a nagy melegben a vízfelvételt. Az ekkor ültetett konténeres fák lombbal rendelkeznek, amely folyamatosan párologtat is sokkal nagyobb a folyadékigényük, mint tavasszal vagy ősszel. 

Gyümölcsfa ültetés lépései

A Kreatív Farmer ültetési útmutatója alapján a gyümölcsfa ültetés lépései az alábbiak:

Szabadgyökerű gyümölcstermők ültetésének menete

 1. Az ültetést megelőzően a fák gyökerét érdemes vízbe állítani, majd ültetés előtt közvetlenül a gyökerek végéből 1-2 cm-t le kell metszeni (többet nem szabad).
 2. Ássunk 80x80x80 cm-es gödröt. Érdemes a felső réteget és az alsót külön kupacba rakni. A gödröt belocsolhatjuk.
 3. Ha vásároltunk ültetéshez szükséges tápanyagokat, azok közül a trágya pelletet a gödör aljába szórjuk, összekeverjük némi talajjal, majd meglocsoljuk baktériumtrágyával. 
 4. Közvetlenül a növény alá beszórjuk a gyökéritatót.
 5. A növényt beleállítjuk a gödörbe, rámorzsoljuk a szimbionta gombatablettákat.
 6. A gyökerekre visszalapátoljuk a földet, ha szétválasztottuk, akkor először a feltalajt, majd a felső részre az altalajt. 
 7. Feltöltés közben folyamatosan öntözzük a gyökereket, hogy tömörödjön a föld.
 8. Ellenőrizzük az ültetési magasságot: az oltás helye a talaj felszín felett legyen.
 9. Kialakítjuk a fa törzse körül a tányért és még egyszer alaposan belocsoljuk.
 10. A gyümölcsfa ültetés utáni metszése tavasszal esedékes.

Konténeres gyümölcstermők ültetésének menete

 1. Ha nem ültetjük el azonnal a konténeres gyümölcsfát, időnként ellenőrizzük, hogy ne száradjon ki a földje.
 2. Ássunk akkora ültetőgödröt, hogy a földlabda kényelmesen beleférjen, vagyis a gödör legalább egy tenyérnyivel legyen szélesebb a földlabda méreténél.
 3. Ha vásároltunk ültetéshez szükséges tápanyagokat, azok közül a trágya pelletet a gödör aljába szórjuk, összekeverjük némi talajjal, majd meglocsoljuk baktériumtrágyával. 
 4. Közvetlenül a növény alá beszórjuk a gyökéritatót.
 5. A gyümölcsfát óvatosan kiemeljük a konténerből. A gyökereket kicsit megbontjuk, kézzel szétmorzsoljuk vagy metszőollóval belecsípkedünk, hogy a gyökereket a körkörös irányból kimozdítsuk.
 6. A földlabdát a gödörbe helyezzük, majd a gyökerekre rámorzsoljuk a szombionta gombatablettát.
 7. A földlabda köré visszalapátoljuk a földet.
 8. Feltöltés közben folyamatosan öntözzük, hogy a föld jól tömörödjön a földlabdához.
 9. Kialakítjuk a tányért és még egyszer alaposan belocsoljuk.
 10. A gyümölcsfa ültetés utáni metszése tavasszal esedékes.

Szőlő ültetésének menete

Érdemes a szőlő ültetéséről néhány szót szólni. Szőlőből is kapható szabadgyökerű és konténeres növény is, ezeknek az ültetésmenete a fentiekkel megegyezik. Azonban a szőlő esetén érdemes két fontos lépést beiktatnunk, az egyik a gyökerek és a vessző visszametszése, a másik pedig a felcsirkézés.

Az ültetést megelőzően a szabadgyökerű szőlő gyökerét kb. 10-15cm-rel vissza kell vágni, a vesszőt pedig az oltás felett 2-3 rügyre metszeni. Áztassuk a szőlőt 1-2 napra vízbe, úgy, hogy a víz a vesszők ⅔-át ellepje. Ezután az ültetés a fenti módon zajlik. Az ültetőgödör legyen olyan mély, hogy az oltás helye a föld felszíne felett legyen.

Az ültetést követően nem tányért alakítunk ki, hanem a földet felkupacoljuk (felcsirkézzük), teljesen betakarjuk, úgy, hogy a vessző tetején 8-10 cm vastag föld legyen, innen fognak majd a rügyek előtörni. A földkupacot júliustól le lehet bontani.

Gyakran ismételt kérdések

Mit jelent a rezisztens kifejezés?

A rezisztencia ellenálló képességet jelent, vagyis bizonyos betegségeknek ellenáll, az adott betegség nem támadja meg (pl. varosodás, lisztharmat elleni rezisztencia). Ezt a rezisztenciát nemesítéssel érik el a termesztők. A régi magyar fajták jellemzően jó ellenálló képességgel rendelkeznek.

Mit jelent az öntermékeny és öntermő kifejezés?

Gyümölcstermők esetén sokszor nem elég egy darab növényt ültetni egy területre. Egy fa (pl. alma) virágait egy másik fa (szintén alma) porozza be, és csak így tud termést érlelni (ekkor lesz csak alma a fán). Ha egy növény öntermékeny, akkor nem szükséges másik növényt telepíteni mellé, mert beporozza önmagát. Ha egy növény önmeddő, akkor mindenképpen szükséges több, egy időben virágzó fát telepíteni. Amennyiben egy növény részben öntermékeny, akkor is inkább több, egy időben virágzót ültessünk egymás mellé.

A kifejezetten balkonra szánt gyümölcstermők öntermékenyek.

Mit jelent az oltvány és hol van az oltás helye?

Az oltvány azt jelenti, hogy az adott gyümölcsfa nem magról kelt, hanem az ún. nemest ráoltották egy alanyra. A gyümölcsfa ültetés oltás helye figyelembevételével történjen. Az oltás helye általában a gyökérnyak felett van, ez szabad szemmel is jól látható a fiatal csemetéknél. Ez a rész ne kerüljön föld alá, mert akkor előfordulhat, hogy a nemes rész legyökerezik – azaz a nemes lelép az alanyról.

Milyen típusú talajra milyen gyümölcs való?

A talaj szerkezete alapján lehet laza (homok), középkötött (vályog) és kötött (agyag). A kajszi vagy a málna például a lazább talajokat kedveli, a körte és a dió a középkötöttet, a szilva a kötött talajon is jól érzi magát.

A talajt azonban humusztartalma és a víztartó képessége alapján is csoportosítjuk. Nem mindegy, hogy egy gyümölcsfa mennyire igényes a tápanyagtartalomra vagy a talajnedvességre.

Először válasszuk ki, milyen gyümölcs alkalmas a talajunkra (alma, kajszi, szilva stb.) és utána válasszunk fajtákat (‘Jonathán’, ‘Vilmos’ stb.).

Mikor ültessük a gyümölcstermőket?

Fontos kérdés, hogy a gyümölcsfa ültetés mikor történjen. A gyümölcsfa ültetés ideje függ attól, milyen kiszerelésben kaptuk a fát. A konténeres gyümölcstermőket egész évben ültethetjük, kivéve, amikor a talaj be van fagyva.

A szabadgyökerű gyümölcstermőket csak a nyugalmi időszakban, novembertől márciusig ültethetjük (ha a talaj nincs befagyva), amikor a növények ‘téli álmot alszanak’. A gyümölcsfa ültetés ideje tavasszal és ősszel a legoptimálisabb, de őszi ültetés esetén a gyümölcsfák hamarabb begyökeresednek és így tavasszal erősebbek, mint az akkor ültetett társaik. A gyümölcsfa tavaszi ültetése is jó időszak, kora tavasszal még szabadgyökerűeket, azt követően pedig földlabdás és konténeres fákat ültethetünk.

Miért javasolt egy gyümölcsfajból többet telepíteni?

Ha az adott fajta önmeddő, vagy részben öntermékeny, akkor mindenképpen szükség van egy másik fajtára, amellyel beporozzák egymást. Ekkor egy időben virágzó fajtát válasszunk.

Ha szeretnénk hosszabb ideig szüretelni, válasszunk több, különböző időben termő fajtát, például almából nyári és téli almát is.

Kell tápanyag utánpótlás a gyümölcstermőknek?

Minden növénynek szüksége van tápanyagokra, amelyeket folyamatosan vesz fel a talajból a gyökéren keresztül. Előfordul, hogy a talajban kevés a hasznosítható tápanyag, vagy a gyökerek tápanyagfelvételi képessége alacsony. Mindkét esetben a legjobb megoldás a mikorrhiza kapcsolat, azaz gombákkal való szimbiózis kialakítása, ahol a gomba segít a gyökerek tápanyagfelvételében. Ezt már az ültetéskor érdemes a gyökérzónába telepíteni.

A gyümölcstermőknek különböző fázisban különböző tápanyagokra van szüksége, ültetéskor foszforra, növekedéskor, lombképzéskor nitrogénre, virágzáskor, terméskötődéskor káliumra. Ezekhez a gombák mellett 100%-ban természetes, bio készítményeket is használhatunk. Így teljesen műtrágyamentesen termeszthetünk egészséges gyümölcsöket. 

Ha a gyümölcsfa ültetés trágya felhasználásával történik, arra mindenképpen figyeljünk, hogy a trágyát keverjük el a talajban, a gyökerek ne érintekezzenek közvetlenül vele.

Mikor fordul termőre a megvásárolt gyümölcsfa?

A törpe fák hamarabb teremnek, 3-4 éves korban, a közepesek (pl. alma) 5-6 éves korban, a magasak (pl. dió) 6 éves kor felett.

A webáruházunkban kapható szabadgyökerű gyümölcstermők egy éves oltványok, a konténeresek a második évüket töltik.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása