Gyümölcsfa permetezés naptárral

Egyéb kategória, Gyümölcstermők

Gyümölcsfáink egészségéhez elengedhetetlen a gondos ápolás. A növényeket a károsító szervezetektől, azaz a vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól és a kártevőktől szeretnénk megóvni. Itt jön képbe a gyümölcsfa permetezés.

Gyümölcsfa permetezés

Miért kell permetezni a gyümölcsfákat? A válasz egyszerű: mindenki tetszetős, egészséges és finom gyümölcsöket szeretne termeszteni. Ismerkedjünk meg tehát a növényvédelemmel! A növényvédelem célja a nagy mennyiségű, megfelelő minőségű, biztonságosan fogyasztható, gyümölcsök termesztése.

Mechanikai növényvédelem

A növényvédelemhez szorosan hozzátartozik a mechanikai védekezés. Ez lehet talaj ellenőrzés, vagy beteg, növényi részek eltávolítása is. 

Talajunk minősége befolyásolja növényeink állapotát. Ezt az ültetőgödör ásásakor úgy ellenőrizhetjük, hogy a kiásott földet megfigyeljük, van e benne valamilyen kártevő. Ezek lehetnek pajorok (cserebogár lárvái), mocskos pajorok (lepkehernyók), drótférgek (pattanóbogarak lárvái), áldrótférgek (alkony- és gyászbogarak lárvái). Táplálékuk a növények gyökerei, gumói, hagymái. Talajkártevő a lótücsök is vagy más néven lótetű, annak ellenére is, hogy rovarokkal táplálkozik. Járatásás közben az útjába kerülő gyökereket elrágja, így károsítja a növényeket. 

 A beteg növényi részeket és az elszáradt ágakat nemcsak rügyfakadás előtt kell lemetszenünk, hanem egész vegetációs időszakban ellenőrizzük fáinkat és a lehullott leveleket szedjük össze. A gyomirtás is a fontos feladatok közé tartozik. 

Az egészséges gyümölcsfát faiskolából érdemes beszereznünk. Könnyebb lesz a kezelése, és ellenállóbb az itt vásárolt növény. A fák törzsén lévő címke a legfontosabb információkat tartalmazza. Feltüntetik, hogy a választott növény vírusmentes, és azt is hogy milyen alanyra vannak oltva. 

Mit tegyünk?

A hosszú ideig tartó nedves, esős, párás időszakok kedveznek a gombás betegségek kialakulásának. A kártevők pedig bizonyos időszakokban jelennek meg. Vannak olyan kártevők, és kórokozók is, amelyek évről évre egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg. Ez a mechanikai védekezés és a permetezés hiányára utalhat. Ha elhanyagoljuk a kertünket, nem szedjük össze a beteg leveleket, gyümölcsöket a földről, ha nem permetezünk, olyan kártevők, kórokozók  is elszaporodhatnak a fáinkon, amelyek nemcsak a teljes termést tehetik tönkre, hanem a fáinkat is elpusztíthatják. Ha ezt szeretnénk elkerülni, gondoskodnunk kell róluk. Egész vegetáció alatt rendszeresen rá kell néznünk a növényeinkre, figyelni kell az első betegségre utaló jeleket, észre kell vennünk a kártevők megjelenését mielőtt elszaporodnának, és nagy területen tehetnék tönkre a gyümölcstermésünket. 

A gyümölcsfák vegyszeres védelme egyszer egy évben nem elég. Bizonyos betegségek és kártevők a vegetáció meghatározott időszakában jelennek meg és károsítanak. A megelőző permetezés minden gyümölcsösben egy jó megoldás, így elképzelhető, hogy nem találkozunk károsítókkal. Viszont figyelembe kell vennünk, hogy a megelőző növényvédelemnél tavasztól őszig 10-14 naponta permeteznünk kell a gyümölcsfa permetezési naptár szerint. A gyümölcsfa tavaszi permetezése a legfontosabb, de a gyümölcsfák aktuális növényvédelme egy egész éves, folyamatos feladat.

Gyümölcsfa permetezés rovarok ellen

Sok bosszúságot okoznak és igen sok fajtájuk van a kártevőknek. A gyümölcsfa permetezése rovarok ellen sokszor elkerülhetetlen. 

Kártevőknek nevezzük a fonálférgeket, a rovarokat, de a puhatestűek és gerincesek között is vannak károsítók. Leggyakoribb kártevők a rovarok. Sokféle rovar kártevővel találkozhatunk: ezek a sáskák, szöcskék, tücskök, poloskák, tripszek, kabócák, molytetvek, tetvek, pajzstetvek, bogarak, lepkék, szúnyogok, legyek, darazsak vagy atkák.

A gyümölcsfa permetezés a kártevők ellen szinte elkerülhetetlen. Ha a gyümölcsfánkon felfedezzük a kártevőket, ne várjuk meg míg elszaporodnak! Sokkal könnyebben megfékezhető a fertőzés, ha az elején a gyümölcsfáink permetezésével beavatkozunk. 

Gyümölcsfa permetezés tavasszal

A vegetációs időszak rügyfakadástól levélhullásig tart. Tél végén, a metszés és a beteg növényi részek eltávolítása után, rügyfakadást megelőzően kezdjük el a gyümölcsfák permetezését. Ezt a típusú permetezést lemosó permetezésnek hívjuk. A lemosó permetezést nemcsak tavasszal, hanem ősszel levélhullás után is végezzük, megelőzve ezzel a kártevők és kórokozók következő évi tömeges megjelenését. 

A lemosó permetezés lehet rezes és kénes is. 

A rezes lemosópermet gombák és baktériumok ellen hatásos, a kénes permetezés a kártevők ellen hat.

A gyümölcsfa permetezés tavasszal is folytatódik különböző időpontokban. Minden kórokozó más-más időszakban jelenik meg. Van amelyik csak kora tavasszal károsít és a meleg beköszöntével eltűnik, ilyen a tafrina. Van ami egész vegetáció alatt károsít, ha nem teszünk ellene és olyan károsító is van, amelyik tavasszal megjelenik, nyárra egy másik növényre átköltözik és ősszel újra viszontláthatjuk a gyümölcsfán. A gyümölcsfák tavaszi permetezése a virágzás idején nem javasolt, hogy a beporzó rovarok zavartalanul termékenyíthessék meg a virágokat. 

Gyümölcsfák tavaszi károsítói

Almánál a gombás betegségek közül a legismertebb a ventúriás varasodás és a lisztharmat. Kártevője több is akad tavasszal: a bimbólikasztó bogár, almadarázs, kis téliaraszoló, a gyapjaslepke, almailonca, levéltetű, levélbolha, vértetű, takácsatka mind károsíthatják. 

Körtének a kórokozói lehetnek a ventúriás varasodás, mikoszferellás levélfoltosság, a körtegyümölcs kövecsessége, az ervíniás tűzelhalás és a körterozsda. Kártevői pedig levéltetű, körte gubacsszúnyog, körte gubacsatka, körte-levélbolha.A csonthéjasokra (cseresznye, meggy, őszi, kajszi, szilva) jellemző gombás betegség a monília. Cseresznye kórokozója lehet még sztigmíniás levélfoltosság vagy pszeudomonászos elhalás. Meggyet az aranymoly, a cseresznyét a cseresznyelégy károsíthatja. De előfordulhat a levéltetű is. A téliaraszoló lepkék hernyói is kárt tehetnek a csonthéjas gyümölcsök leveleiben vagy terméseiben.

Őszibaracknak a leggyakoribb gombás betegsége a tafrina és a sztigmínia, de a ventúriás varasodás, a lisztharmat is kárt tehet benne.

Kajszi a gutaütés baktériumra érzékeny, a szilva pedig a rozsda gombára és a tafrinás gyümölcstorzulásra. 

A szilva termését a poloskaszagú szilvadarázs, a levéltetű, a szilvalevél gubacsatka, a szilvamoly, de atkák is károsíthatják.

A szamócának a jellemző gombás betegsége a mikoszferellás és a diplokarponos levélfoltosság, a fitoftórás gyümölcsrothadás és a fitoftórás gyökértörzspusztulás. Kártevői lehetnek a szamócaatka, szár-fonálféreg, vaspondró, a bimbólikasztó bogár, szamócaeszelény, a lótücsök, a pattanóbogár, de leggyakrabban a csiga támadja meg a termését.

A köszméte avagy az egres és a ribiszke gombás betegsége elsősorban a lisztharmat és a drepanopezizás levélfoltosság, de a ribiszkerozsda is megtámadhatja. Kártevője a ribiszkének a gubacsatka, a levélpirosító levéltetű. A köszméte ellensége a levéldarázs és a köszmétearaszoló.

A málna botrítiszre és didimellás betegségre hajlamos, de golyva és málnamozaik vírus is megtámadhatja. Kártevői a levéltetű, a gubacsszúnyog és a málnabogár. Szedren a szederrozsda fordul elő a leggyakrabban, kártevője a szederatka. 

Még a mogyorónak is van kártevője, ez a mogyoróormányos, a mogyorópoloska, a mogyorórügy gubacsatka.

Diónál pedig a gnomóniás, a xantomonászos betegség a jellemző, a dió-levéltetű, és a nemezes gubacsatka. A legfiatalabb Magyarországra behurcolt kártevője pedig a dióburok-fúrólégy.

A szőlő a lisztharmatra, fomopsziszos betegségre, az orbáncra, botrítiszre érzékeny. Kártevője a takácsatkák, szőlő-gubacsatka, szőlőmoly és a szőlőilonca.

Szükséges újra és újra ellenőrizni a növényeinket, mert  szinte mindegyik kórokozó és kártevő tavasszal már károsít. 

Gyümölcsfák nyári permetezése

A gyümölcsfa permetezése virágzás után sem elhanyagolható. Virágzás alatt azonban kerüljük a vegyszeres védekezést, így óvhatjuk meg a hasznos rovarokat, mint például a méheket. Nyáron sem állhatunk le a védekezésről, a gyümölcsfák nyári permetezése is elengedhetetlen. 

Gyümölcsfák nyári károsítói

Az almánál az almamoly, a kaliforniai pajzstetű és a törpemoly ellen védekezzünk.

A körténél a kaliforniai pajzstetű, a hajtáshervasztó darázs, a szövődarázs, a gubacsszúnyog, a levélpoloska és a körtemoly károsít.

A kajszi virágzás utáni kártevője a kaliforniai pajzstetű, a barackmoly, a keleti gyümölcsmoly és a gombás betegsége a gnomónia. 

Az őszibarackot a kaliforniai pajzstetű, a szilva pajzstetű és a keleti gyümölcsmoly károsítja virágzást követően.

A cseresznyénél és a meggynél a kaliforniai pajzstetűre, a cseresznyelégyre és a füstösszárnyú levéldarázsra vigyázzunk. 

Szilva kártevői a kaliforniai pajzstetű, a szilvamoly és a szilvapajzstetű.

Május végén kezdi a károsítást a málnavesszőszúnyog és ekkor jelenik meg a málnán a szürkerothadás is. 

A köszmétét virágzás után a kaliforniai pajzstetű, május végétől pedig az üvegszárnyú ribiszkelepke károsítja, május közepétől pedig a pszeudopezizás és a mikoszferellás levélfoltosság támadja meg. 

A ribiszke kártevői az üvegszárnyú ribiszkelepke, a kaliforniai pajzstetű, nyári gombás betegsége pedig a pszeudopezizás levélfoltosság.

A szőlőnél júniustól kell figyeljünk a szürkerothadásra.

Gyümölcsfák permetezése naptár használatával

A gyümölcsfák aktuális permetezését a károsítók várható idejéhez kössük! A károsítók megjelenése minden évben ugyanabban az időszakban várható. Ha a vegetáció alatt nem szeretnénk találkozni károsítókkal, de nem vagyunk annyira profik, hogy fejből ismerjük a károsítók időszakát, legjobb megoldás a gyümölcsfák permetezése naptár segítségével. A megelőzésnél egész vegetáció alatt 10-14 naponta szükség van permetezésre, így elkerülhetjük a kórokozók és károsítók felbukkanását. A gyümölcsfák aktuális permetezése, kártevők és kórokozók ellen, meghatározott hónapnak behatárolható szakaszán történjen. 

Ha tudjuk, melyik növénynél milyen kártevő vagy kórokozó fog felbukkanni, akkor a soron következő permetezésnél bekeverhetjük a permetezőtartályba a károsítók elleni permetszert. Ha nem tudjuk, figyeljük meg mikor kezdődött a károsítás és egy gyümölcsfa permetezési naptárba vagy bármilyen füzetbe feljegyezhetjük, hogy a következő évben már gyakorlottabban megelőzhessük a károsítókat.

Gyümölcsfa permetszerek

A gyümölcsfa permetszerek kijuttatása általában speciális eszközökkel történik, de ha csupán kiskertünkben szeretnénk óvni gyümölcsfáinkat, nem feltétlenül kell profi eszközöket beszereznünk. Ismerkedjünk meg a lehetőségeinkkel!

Permetezés eszközei

A permetezéshez használt eszközök szórófejjel és permetszer tartállyal rendelkeznek. Egy kis kézi permetező akár 1 literes is lehet. Kezdő kertészeknek vagy kiskertekbe javasolt a nyomás permetező 2 literes kiszerelésben, ami a hipermarketekben, nagyobb boltokban is megtalálható. 

Kisebb területekre, bokrokra, egy-két kisebb fára elegendő permetszer tölthető bele. Az 5 literes kiszerelés egy permetezőszárral meghosszabbítja a kezünket, így már magasabb fákat is körbe tudunk permetezni vele, ezért ez egy ideális gyümölcsfa permetező.

Akinek nagyobb területen kell permeteznie és több gyümölcsfája van, annak a gyümölcsfa permetezés kapcsán érdemesebb háti permetezőben gondolkodnia. Könnyen szállítható és könnyedén a testre rögzíthető a kézi pumpálású permetező. 

Nagy kertekhez, sok fához a háti, benzines permetező, 14-20 literes kiszerelésben használható.

A permetszerek por vagy folyékony alakban kaphatók, és higítást igényelnek. A zacskókon vagy tartályokon mindig fel van tüntetve a higítási arány 10 literre. Kis számolással megtudhatjuk, hogy a permetezőnkbe hány mililiter vagy hány miligramm permetszert szükséges a vízhez adni. A kártevő és gomba elleni szereket elkeverve a vízzel, egyszerre is használhatjuk.

Permetszerek

A permetszereket többféle tulajdonsága alapján csoportosítják. Vannak felszívódó és kontakt szerek. A felszívódó szerek a növény belsejébe jutva a szívogató kártevőket pusztítják el. A kontakt szerek csak a növény felületén mérgeznek. 

Veszélyességük szerint is csoportosítják a szereket, így a szakértelemmel nem rendelkező kerttulajdonosok és a növényorvosok teljesen más kínálatból válogathatnak.

A méhek nagyon fontos szerepet töltenek be a gyümölcsfák megtermékenyítésében. Méhek nélkül a gyümölcsfák termése nagy valószínűséggel tizede lenne a várhatónak.  Ezért a szabadföldön használható permetszerek méhekre nem veszélyesek vagy kis mértékben károsak, ezzel szemben egy zárt térben, fóliasátorban vagy üvegházban már használható méhekre is veszélyes permetszer.

A gyümölcsfa permetezéshez használatos permetszerek nevei évről évre frissülnek. Van olyan, hogy egy bizonyos permetszert a gyártó nem forgalmaz tovább, vagy egy másik permetszert gyártó cég új termékeket dob a piacra. Ha javasolnak nekünk permetszert, ezt is vegyük figyelembe! Támpontot jelenthet, hogy a permetszerek hatóanyagai viszont ugyanazok maradnak.

Keressünk fel egy gazdaboltot, ahol a panaszunkra biztosan a legjobb permetszert fogják ajánlani. A különböző kártevőkre más és más permetszer hatásos. Ha nem ismerjük fel, milyen kártevővel van dolgunk, egy fertőzött ágat is elvihetünk magunkkal, és megmutatva az eladónak a legmegfelelőbb permetszert kapjuk kézhez. 

A permetlé-készítés fontosabb munkafolyamatai

10-14 fok közötti hőmérsékleten ideális a permetezés. Fontos szabály: szeles időben soha ne permetezzünk!

 1. Előkészítjük és felvesszük a védőöltözetet, győződjünk meg a permetezőgép megfelelő műszaki állapotáról!
 2. Töltsük fel a tartályt félig vízzel!
 3. Mérjük ki pontosan a növényvédőszereket, akár egy fecskendővel, lehet ez többféle hatóanyag is.
 4. A vegyszert kis mennyiségű vízzel elkeverve törzsoldatot készítünk.
 5. A törzsoldatot óvatosan a tartályba öntjük.
 6. Vízzel felöntjük a tartályt és jól elkeverjük benne a permetszert, hogy megfelelően feloldódjon, eloszoljon.
 7. Zárjuk le a permetezőgépünket. Ha  kézi permetezőnk van, pumpáljuk fel, hogy a megfelelő nyomás kijuttassa a permetszert. Benzines permetezőt a leírás szerint üzemeltessük!
 8. A permetezőszert egyenletesen juttassuk ki, a fák belsejébe is jusson elegendő hatóanyag. A lemosó permetezés valóban lehet lemosás, de az ezt követő permetezéseknél fontos, hogy a permetszer nem csöpögjön le a fáról. Úgy porlasszunk, hogy az csak pára formájában tapadjon a fára, levelekre.

Bio gyümölcsfa védelem

A bio gyümölcstermesztés nem ugyanaz, mint a vegyszermentes gyümölcstermesztés. Mindkettő gyomirtó és növényvédőszer nélküli termesztés, de a bio termesztés egy minősítésen kell átmenjen, melyet szigorú elvárások betartásánál nyerhetnek el a gazdálkodók. A vegyszermentes gyümölcsfa termesztésnél nem az előírt szabályok szerint termesztenek, de mesterséges adalékanyagok nélkül, a felszívódó szereket kiváltják bio növényvédelmi szerrel. Akinek a gyümölcsfák egészsége fontos, és nem szeretne mérgekkel dolgozni, és esetleg eladásra is termeszti a gyümölcsöket, annak jó választás a bio gyümölcsfa védelem. Több munkával, hosszadalmasabb ápolással jár, de ellenállóbb fáink lesznek. 

Akárcsak nekünk, a növényeknek is van immunrendszere. Az immunrendszert a szintetikus, felszívódó növényvédőszerek, permetszerek tönkreteszik. Ha eddig kemikáliákkal védtük gyümölcsfáinkat és áttérünk a vegyszermentes gazdálkodásra, akkor számolnunk kell azzal, hogy az első 1-2 évben igen rossz állapotba kerülnek a fáink, sok károsító megjelenik, hiszen nincs kialakulva a védekező mechanizmusuk. Lehet, hogy egy-két fa is kipusztul, de a helyére tehetünk egy új, ellenállóbb, esetleg pollenadó fát, amely rezisztens azokra a károsítókra, amik az ültetvényünket megtámadták. A gyümölcsfák bio permetezése során engedélyezett a réz és a kén használata. Azonban a kén megöli a hasznos ragadozó atkákat, a réz pedig bejutva a talajba, megöli a hasznos baktériumokat és gombákat. A lemosó permetezést nagyon beteg gyümölcsfákon biopermetezéssel, narancsolajjal együtt tegyük meg. 

Almamoly ellen pete fürkészeket telepíthetünk be. Tetű és atka ellen a ragadozó atka hatékony. Ragadós, színes lapokkal védekezhetünk a cseresznyelégy vagy a dió burokfúrólégy ellen. A Polyversum, a kórokozó gombák megszüntetésére hatékony védekezés, mint pl. a peronoszpóra, fekete rothadás, monília, botritisz, rozsda, gnomónia. Molyok és hernyókártevők ellen Dipelt használhatunk vagy petefürkész darazsat telepíthetünk be.

Védelmi rendszerek

Építsünk fel egy védelmi rendszert a kertünkben! A vegyesen ültetett gyümölcsfák egy-egy kórokozó vagy kártevő elterjedésének megakadályozásában segítséget nyújtanak. A talajon gyomelnyomó növényeket érdemes termeszteni, pillangós fajok, fehér here megfelelőek, de a gyepborítás is jó megoldás. Illóolajos növények vagy fűszernövények illóolajukkal fertőtlenítik a lombkorona alját. Inkább vadalanyra oltott, károsítókkal szemben ellenálló gyümölcsfákat vásároljunk!

Figyeljük a fáinkat, hogy minél előbb észleljük és utolérjük a károsítókat! A gyümölcsfák között olyan növénycsoportokat alakíthatunk ki, amelyek nem fogékonyak a gyümölcsfa betegségekre. Erre alkalmas például a datolyaszilva is, aminek nincs itthoni károsítója. Tűzelhalásra érzékeny gyümölcsfákat inkább ne ültessünk! Telepítéskor a pajor lárvákra különösen figyeljünk oda, mert a talajfertőtlenítés szükséges. Madársövénnyel védhetjük gyümölcsfáinkat a betolakodóktól. Szerepe, hogy azok a hasznos élőlények azután is táplálékot találjanak, ha már a gyümölcsfákon nincs elegendő kártevő. Madársövény lehet pl: bodza, hibiszkusz, jezsámen.

A gyümölcsfa permetezés nélkül nem lesz egészséges, nem hoz elegendő és jó minőségű termést. Ezért védekezzünk, de körültekintően válasszuk ki, hogy szintetikus szereket vagy vegyszermentes hatóanyagokat vásárolunk. Mert mindent lehet vegyszermentesen, csak türelem kell hozzá, de ezzel mind magunknak, mind pedig környezetünknek jót teszünk.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

1 hozzászólás

 1. Tóbi Jánosnz

  Hol van a permetezési naptár, hogy mikor, mit mivel érdemes permetezni? Összesítve, rublikákban, naptár formájában? A permetezési naptár szó alatt, ez volna a minimum, majd jöhetne a részletezés!

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása