Gyümölcsfa betegségek képekkel

Egyéb kategória, Gyümölcstermők

Bőtermő és egészséges fákról szeretne mindenki szüretelni. A kórokozók nemcsak kis károkat tudnak okozni, hanem az egész gyümölcstermést vagy akár a fát is elpusztíthatják. Gyümölcsfáinkat ezért érdemes megóvni minden betegségtől. Nézzük meg, mik lehetnek a gyümölcsfa betegségek.

Gyümölcsfa betegségek 

A növénybetegségek élő mikroorganizmusok, más néven kórokozók miatt jönnek létre, amelyek a növények különböző részein valamilyen reakciót váltanak ki. Károsíthatnak gyökérzeten, hajtáson, levélen vagy termésen. A tünetek elszíneződések, hervadások, elhalások, deformációk is lehetnek. A legismertebb három nagy kórokozó csoport a vírusok, a baktériumok és a gombák.

A vírusok nem önálló szervezetek, gazdatest nélkül nem tudnak élni, sem fejlődni. A gazdanövénybe jutva viszont elkezdenek szaporodni. A vírust a kertekben élő szívogató kártevők terjeszthetik egyik fáról a másikra, de az ember is hozzájárulhat, ha nem fertőtleníti a szerszámait, amivel dolgozik. A vírusfertőzés jelei lehetnek mozaikszerű elszíneződés, torzulás, sejtburjánzás vagy gyümölcspuhulás. Termésveszteséggel jár, de el is pusztulhat a fa. Vírusok ellen nincs hatásos gyógymód. A fertőzött fákat minél előbb el kell távolítani, mert tovább fertőzik a többi növényt. Vásárlásnál csak vírusmentes növényeket vegyünk meg! A vírusterjesztő szívogató kártevők ellen ne csak a fertőzött területeken védekezzünk, hanem az egész kertben, hogy megakadályozzuk a további fertőzéseket.

A baktériumok mikroszkópikus méretű egysejtű élőlények, osztódással szaporodnak, képesek az önálló életre. Növényi sebeken, kártevők szúrásai nyomán, nem fertőtlenített metszőollón, de akár levélen vagy bibén keresztül is bejuthatnak a növénybe. Tünetei lehetnek hervadás, rothadás, levélfoltosság, rákos duzzanat is. A baktériumok terjedésének kedvez a nedves, párás idő. A baktériumok ellen rezes lemosó permetezéssel, vagy a beteg növényi rész levágásával és elégetésével tudunk védekezni. Megelőző védekezés a tápanyagutánpótlás vagy a szakszerű metszés lehet.

Leginkább gombás megbetegedésekkel találkozunk a gyümölcstermesztésben. Ezek gombafonalakból álló egyszerű szervezetek. Klorofillt nem tartalmaznak, élő vagy élettelen növényi szöveteket bontanak le, mert nem képesek előállítani szervetlenből szerves anyagot. Gomba okozta kártételek lehetnek foltok, lukacsosodás, hervadás, levélhullás vagy torzulás. A gombafonal, azaz a hifa károsítása a növény felületén jelentkezik, lehet szürkepenész, lisztharmat, rozsda. Ez a fajta gomba is spórákkal szaporodik, amelynek neve konídium. A mikroszkópikus gombák a párás környezetben, nedves helyeken terjednek a legjobban. Így hosszabb esős időszakok után jelennek meg legkönnyebben, de széllel, állatokkal, szerszámokkal is terjednek.

Érdekesség: 

Gyümölcsfa gyantásodása, más szóval mézgásodása nem kórokozók miatt alakul ki, hanem egy védekező mechanizmus, ami stressz hatására keletkezik. Leggyakrabban sérülés vagy metszés helyén jelenik meg, de előfordulhat rovarok károsításakor vagy kajszi gutaütés kialakulásakor is. Ez egy mézszínű, gyantás folyadék, ami idővel megszilárdul. 

A mézgásodás egy védekező mechanizmus. Nem mindegyik fa hajlamos rá, de a legfogékonyabbak erre a csonthéjasok: a cseresznye, a meggy, a szilva és az őszibarack. A gyantát érdemes eltávolítanunk a fáról, majd fasebkezelő szerrel lekenni a sérült területet. Megfelelő sebkezeléssel megelőzhető a gyantásodás. 

Erről bővebben itt.

Gyümölcsfa gombabetegség

A gyümölcsfa betegségek leginkább nedves, párás időszakban terjednek el a növényeken. Ez a közeg a legalkalmasabb a gombás betegségek elszaporodásához. Ha hosszan tartó esőzések vannak, várhatóan felüti a fejét egy-két gombabetegség a növényeinken. Figyeljük a gyümölcsfáinkat és óvjuk meg a nagyobb károktól, hiszen akár a teljes termést is elveszíthetjük!

A gyümölcsfa gombabetegség külső tünetei lehetnek hervadás, elhalás, elszíneződés, alakvátozás, állagváltozás, seb, váladék, ízváltozás, szokatlan illat és szag. 

A hervadást nemcsak gombás betegség idézheti elő, hanem szárazság vagy kedvezőtlen talajtényezők is. A kórokozók általi hervadásnál a növény elpusztul, míg az éghajlati és talajtényezőknél a hervadás visszafordítható. Az elhalás azonban visszafordíthatatlan folyamat. Helyi elhalás lehet varasodás, lyukacsosodás, palántadőlés. Általános elhalás lehet fokozatos vagy gyors pusztulás, rothadás, száradás, a növény szerveinek a lehullása. Az elszíneződés lehet albinizmus, amikor a klorofill hiányzik a növényből. Ha csekély a klorofill képződés, akkor beszélünk sárgaságról vagy klorózisról. Részleges színváltozás a foltosság. Alakváltozás alatt növekedési rendellenességet értünk. Lehet térfogatcsökkenés, vagy -gyarapodás. Egyszerű alakváltozás: hullámosodás, hólyagosodás, fodrosság, levélsodródás, páfrány-, vagy fonállevelűség, valamint a hajtások vagy vesszők görbülése. Térfogatcsökkenés a törpenövés, térfogatgyarapodás pedig lehet seprűsödés, szalagosodás, daganat vagy rák, más néven golyva, megvastagodás, megnyúlás, és kinövés. Az állagváltozás is gombabetegség nyomán jön létre, ilyen a puhulás vagy a keményedés. Seb, váladék, ízváltozás, illat és szagváltozás is lehet gyümölcsfa gombabetegség.

A fertőzés maggal, vegetatív szaporítással, vízzel és széllel vihető át egyik növényről a másikra. A védekezés első lépése, hogy rezisztens, azaz ellenálló gyümölcsfa fajtát vásárolunk. A gombás betegségek csávázással is elkerülhetők, amelyet a magoknál alkalmaznak. A vegetatív szaporításnál pedig, amikor egy növényi részből állítanak elő egy új növényt, az egészséges szaporítóanyag a fontos. Fizikai védekezés lehet a talaj gőzzel történő fertőtlenítése. A kémiai eljárás a legelterjedtebb, amikor a gombás betegségek ellen permetezéssel védekezünk. 

Ne hanyagoljuk el a védekezést, mert nagy károkat okozhatunk a gyümölcsfa állományunkban!

Gyümölcsfa betegségek képekkel

Leggyakrabban előforduló gyümölcsfa betegségek a monília, botritisz, varasodás, sztigmínia, rozsda, blumeriella, gnomónia, peronoszpóra, tafrina és a lisztharmat. Ezek a betegségek nem mindegyik gyümölcsfajt támadják meg. Vannak fogékonyabbak és vannak ellenálló fajok és fajták is. Ezért általánosságban kerülnek említésre a gyümölcsfa betegségek.

Az almánál a legtöbbször előforduló gyümölcsfa betegség a tűzelhalás, lisztharmat, ventúriás varasodás és a monília. A gyümölcs monília egy körkörös kártétel a termésen. A moníliás kártételnek a közepén előfordul szúrásnyom. Ez arra utal, hogy egy rovar vitte át a betegséget a gyümölcsfára. Ha védekezünk a kártevőkkel szemben, már sokat megtettünk a monília kialakulása ellen. A moníliás kártétel a gyümölcs érésével kezd látszani. Ezeket a rohadt gyümölcsöket betehetjük a komposztba, de ebben az esetben csak zöldségek komposztálására használjuk fel. A varasodás elkerülése érdekében inkább rezisztens fajt válasszunk, mert vannak varasodásra érzékeny fajok. A lisztharmat jellegzetessége, hogy a levelek felületén egy lisztszerű porréteg keletkezik. A birsalma a moníliára érzékeny.

Körténél a tűzelhalásra vigyázzunk a legjobban. Ez egy vírus, akár az egész fát is elpusztíthatja, ha nem vágjuk le az elhervadt, elszáradt ágrészeket. A körterozsdára is fokozottan érzékeny. Ez kezdetben egy narancssárgás barnás folt, ami nyár végére, a levél fonákán egy kiálló, csúcsos gombatelepre növekedik. Érzékeny még a körte a ventúriás varasodásra és a mikoszferellás levélfoltosságra.

A csonthéjasokra jellemző gyümölcsfa betegség a monília.

Szilvánál is inkább a monília, a rozsda, polisztigmás levélfoltosság és a szilvahimlő fordul elő.

A kajszi és a mandula a gutaütésre érzékeny. A gutaütés tünete, egy hirtelen fellépő levéfonnyadás, majd elszáradás a fertőzött ágrészeken. Az egyetlen megelőző módszer ellene a rezes lemosó permetezés. A moníliának az ágelhalásos formája fordul elő a kajszinál és a mandulánál.

Őszibarack leggyakoribb és legkorábbi betegsége a tafrina gomba, a meleg beköszöntével eltűnik. A gyümölcs monília megtizedelheti a termést. Az őszibarackot sztigmíniás betegség, ventúriás varasodás és lisztharmat támadhatja meg.

A cseresznye és meggy esetében az ágelhalásos moníliára kell vigyáznunk, főleg a meggy érzékeny rá. Cseresznyénél még a sztigmíniás, blumeriellás betegség és a pszeudomonászos elhalás a jellemző.

Diónál a xantomonászos és a gnomóniás betegség fordul elő a legyengült fáknál. A dió vízigényes növény. Ha öntözzük, már sokat megtettünk, hogy az ellenállóképességét növeljük.

A szőlő, fajtától függően érzékeny lehet a lisztharmatra és a szürkerothadásra. A peronoszpóra, a fekete rothadás és a botritisz is károsíthatja a szőlőt.

Bogyósok között a köszméte az amerikai lisztharmatra, a málna pedig a botritiszre, a didimellás betegségre és a málna mozaik vírusra érzékeny. A ribiszke a drepanopezizás levélfoltosságra és a ribiszkerozsdára fogékony. A szederre a botritisz és a szederrozsda jellemző. A szamócát is megtámadhatja többféle gomba betegség, közöttük a botritisz a legveszélyesebb. Előfordulhat még mikoszferellás, diplokarponos levélfoltosság, de a fitoftórás gyümölcsrothadás sem ritka.

Íme a legjellemzőbb gyümölcsfa betegségek képekkel:

A monília kórképe cseresznyén és almán

Kép forrása: https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/gyumolcsfak-vedelme/permetezzunk-monilia-ellen-121/1251/

Alma ventúriás varasodása

Kép forrása: https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/gyumolcsfak-vedelme/alma-venturias-varasodasa/2958/

Lisztharmat szőlőn 

Kép forrása: https://szolo.blog.hu/2007/11/16/a_zold_reszek_megbetegedesei_lisztharmat

Alma tűzelhalás

Körterozsda

Sztigmíniás kórkép kajszin és őszibarackon

Képek forrása: https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/a-sok-eso-miatt-veszesen-terjednek-a-novenybetegsegek-40209-001, http://gazigazito.hu/?modul=oldal&tartalom=1192150

Őszibarack tafrina kórkép

Kép forrása: https://agroforum.hu/novenyvedelmi-elorejelzes/permetezni-kell-kedvez-az-idojaras-a-tafrina-kialakulasanak/

Szamóca és málna botritiszes kórképe

Képek forrása: https://www.hogyan-kell.com/articles/mentese-eper-termes-botrytis.html, https://docplayer.hu/106275473-A-malna-korokozoi-virusos-betegsegek-kozul-a-malnamozaik-a-legjelentosebb-a-betegseget.html

Szőlő peronoszpóra

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Peronospora.jpg

Gyümölcsfák fertőzés elleni kezelése

A gyümölcsfáknak és nekünk is a legjobb megoldás, ha nem vegyszerrel permetezünk. A bio növényvédelemmel a fát is és magunkat is óvjuk.

Vírusos fertőzésekre azonban nincs is megfelelő kezelés. Mi legyen akkor a gyümölcsfák fertőzés elleni kezelése? 

Elsősorban vírusmentes gyümölcsfát kell vásárolnunk. Ha a vírus mégis felüti a fejét, a fertőzött ágakat le kell vágni, meg kell semmisíteni. Ha a növényen már elhatalmasodott a betegség, akkor ki kell vágnunk, hogy a további fertőzéstől megóvjuk a többi gyümölcsfát. Ugyanarra a helyre pedig ugyanolyan növényt már ne ültessünk.

Azonban meg lehet erősíteni a fák védekezőképességét úgynevezett biostimulátorral. Ez egy másik növényből származó anyag, ami a gyümölcsfába jutva változást idéz elő. Ilyen lehet például a csalánlé. Másik lehetőség az algákkal való permetezés, ami természetes hormont tartalmaz. Ha nagyon beteg a növényünk, akkor tavasszal használjunk algás készítményt addig, amíg a hajtáscsúcson lévő levél el nem éri a teljes méretét. Kis mennyiségben kell adagolnunk, mert képes termésritkítást végezni.

A tűzelhalás vírusnál a gyümölcsfák fertőzés elleni kezelése elsősorban a metszés. Az elfeketedett hajtásokat vágjuk le és narancsolajos szerrel ecseteljük le a metszés helyét. Narancsolajos permetezés javasolt rá, de rezes lemosópermetezés is hatékony. 

A monílás gyümölcsfa gombás fertőzés az almatermésűek és a csonthéjasok ellensége. Az év első kórokozója, hidegben is fertőz. Moníliából nem lehet kigyógyítani a növényt, csak tünetmentesíteni. Az ágakon hajtásokon a fertőzési láncot metszéssel megállíthatjuk. A rezes-narancsolajos permetezés pedig elpusztítja a kéreg alatt megbújó gombafonalakat. Ha nagyon beteg a gyümölcsfánk csak akkor alkalmazzuk a vízben felhígított trifender gombát, amihez egy kis tejet adva a permetlé megtapad a növényen. A permetezést este végezzük, mert a trifender gomba UV-ra érzékeny. 

A gyümölcsmonília érés közben jelentkezik a gyümölcsön, általában kártevő szúrása nyomán. Megelőzésként Polyversum-os permetezést alkalmazhatunk. 

A botritisz is egy gyümölcsfa gombabetegség, ami behatol a növény belsejébe, de a gyümölcs felszínén is megjelenik a szürkepenésszel együtt. A leghatékonyabb megoldás rá a Polyversum.

A ventúriás varasodás almaféléken fordul elő. A fogékonyság fajtafüggő, ezért biotermesztésben ne használjunk olyan fajtákat, amik varasodásra érzékenyek.

A sztigmínia lukacsosodást okozó gomba. Minden növényen elterjedhet.

A rozsdagomba a fajokhoz kötődik. Szederrozsda például csak szedren van, szilvarozsda csak a szilván. 

Mindhárom gombabetegségnél hasonlóan járjunk el! A lehullott levelek, termések összeszedésével, a metszést követően narancsolajos lemosó permetezéssel védekezzünk. Ha csak kicsit beteg, akkor narancsolajos permetezés legyen, ha nagyon beteg rézzel is permetezzünk rügyfakadás előtt.

A későbbiekben ha nincs a gyümölcsfán monília, akkor trifenderes kezelés ajánlott, de a Polyversum-os permetezés sem árthat. 

Blumeriella levélfoltosság miatt a levelek idő előtt lehullanak, akár már augusztusban is megkopaszodhatnak a fák. A veszélye ennek a gombabetegségnek az, hogy nem tud fejlődni a következő évi rügy, ha a levelek lehullanak, emiatt az egymást követő években jelen lévő blumeriella miatt a fa el fog halni. 

Pajor lárva is lehet az előidézője ennek a gombás betegségnek. Ugyanis a cserebogár pajor megrágja a gyökereit a gyümölcsfának, a gyümölcsfa ellenállása legyengül és nem tud védekezni a blumeriella ellen. A betegség valószínűleg meg sem jelenne, ha nem lenne pajor. A cserebogár ellen a Nematop bio rovarölő kezelés ajánlott. A blumeriellát Polyversummal permetezzük, de a talajt is kezelhetjük vele. Trichodermát is alkalmazhatunk. A növény ellenállóképességét pedig növénykondicionáló Fitokondival erősítsük!

Gnomónia levélfoltosság gyümölcshéjon és levélen is jelentkezik. Az utóbbi időben a betegség fellángolt a dión. A diónak nagy a vízigénye, a szárazság gyengíti az immunrendszerét, ez vezethet a gnomónia fellángolásához. Kezeléséhez ajánlott az immunerősítés, az öntözés és a Polyversum-os permetezés.

A peronoszpóra gomba leginkább a szőlőre jellemző. Amikor a szőlőnek kihajt a levele vagy virágozni kezd és a hőmérséklet 20 fok fölött van már, a Polyversum gomba a megfelelő védekezés. A Polyversum egy biológiai gombaölőszer, egy mikoparazita gomba, ami más gombákkal táplálkozik. Ha elfogy a tápláléka, elpusztul.

Ahol viszont behatol a növénybe, ott a növény elkezd ellenanyagot termelni. 

A tafrina csak az őszibarackon előforduló gombás betegség. A levelek vöröses színűvé, hólyagossá változnak. Fogékonysága fajtafüggő, de vannak nem fogékony fajták. Rezes-narancsolajos permetezéssel védekezhetünk ellene. Két-három hét után, amikor lemosódik a rezes kezelés, Polyversumos kezelést választhatunk. De virágzás után csak Cuproxattal permetezzünk!

Ha olyan növénnyel találkozunk, aminek a leveleit mintha valami fehér por lepte volna el, akkor lisztharmatra gyanakodhatunk. A lisztharmat egy olyan gombabetegség, ami nem terjed át egyik növényről a másikra. Biotermesztésben kerülendő az erre érzékeny faj. A szőlők közül a vörösborszőlő, almák közül a jonatán, jonagold érzékenyek rá.

A nem ellenállókat narancsolajjal kezeljük. 

Ha vegyszerrel szeretnénk megóvni a növényeinket, számolnunk kell azzal, hogy a permetezést követően permetszertől függően 1-3 hétig nem ehető a termés. Tehát érés előtt be kell fejezni az utolsó permetezést. A szermaradványokat azonban így sem tudjuk kikerülni. Nagy a választék a vegyszerekben, ezért mindenképp egy gazdaboltban érdeklődjünk utána, hogy milyen permetszert ajánlanak a felfedezett betegségekre.

A gyümölcsfák ellátnak bennünket gyümölccsel, de cserébe oda kell figyelnünk rájuk. Hetente ellenőrizzük őket! Ha jól gondoskodunk róluk és megfelelően gazdálkodunk, megfelelő permetszereket használunk, a növényeink erősek és ellenállóak lesznek. Azonban érdemes minél ellenállóbb növényeket beszereznünk a faiskolákban vagy kertészetekben megkönnyítve ezzel a saját munkánkat. 

Az esős időszakok után pedig gondosan ellenőrizzük a növényeinket, hogy jelentkezett-e rajtuk valamilyen gombás betegség rajtuk!

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása