Fokhagyma terméshozam

Fokhagyma, Tudástár

A fokhagyma fajtákat áttanulmányozva észrevehetjük, hogy nem egy bonyolult termesztési módról van szó, kezdőként is nagy sikerünk lehet benne, ha pedig csak védőnövény funkcióját szeretnénk kihasználni, akkor igazán nem kell sok energiát belefektetnünk, hogy hatalmas, ízes, finom gerezdekkel ajándékozzon meg bennünket. De mi a helyzet, ha pont ezt az utóbbit szeretnénk? Ebben az esetben az alábbi cikket érdemes áttanulmányozni. Tartsatok velünk!

Mitől függ a fokhagyma terméshozama?

A terméshozamot főként a hőmérséklet, a fény, a vízmennyiség, a talaj, a tápanyagok határozzák meg, valamint az ápolási munkák, amelyeket elvégzünk. Nézzük részletesebben: 

Hőmérséklet

A fokhagyma hőigénye közepes. Kezdetben elég jól tűri a hideget, azonban később ahogy egyre közeledik a szedésének időpontja a hőigénye folyamatosan nő. Az érésekor 25°C az optimális a számára. 

Fény

Termesztéséhez a hazai fényviszonyok megfelelőek. Félárnyékos helyre kell ültetni, hogy jól érezze magát.

Vízigény

A fokhagyma vízigénye közepes. Jól tűri a szárazságot, de mielőtt kihajt fontos, hogy a talaj elég nedves legyen. Az vízadagot folyamatosan kisebb adagokra elosztva adjuk a növénynek. 

Talaj

Kedveli a humuszban gazdag, jó vízellátottságú talajokat. A talajelőkészítés, és a tápanyagutánpótlás fontos ahhoz, hogy jól fejlődjenek a növények. Kerüljük a friss szerves trágyázását mielőtt elültetnénk a hagymáinkat. 

Ápolási munkák

A fokhagyma rendszeres kapálást igényel, amennyiben mulcsozással nem szorítjuk vissza a gyomokat, de figyelni kell rá, hogy ne sértsük meg a hagymákat. Télen védekezni kell a fagyok ellen lombtakarással.

Mennyi a fokhagyma termésátlag?

A fokhagyma nem fejleszt nagy lombot, így sűrűn tudjuk ültetni. Egy hagyma átlagosan 8-12 db elültetésre alkalmas gerezdet tartalmaz. Ebből a mennyiségből 1-1,5kg/mtermésmennyiségünk lesz. 1 kilóban pedig 30-32db fokhagyma van. 

Hány fokhagyma szolgálja ki a családi fogyasztást?

Az, hogy egy családnak mennyi fokhagymára van szüksége egy háztartásban, nagyban függ az étkezési szokásainktól. Befolyásolja, hogy hányszor kerül ételeinkbe vagy savanyítva az étvágyunk, az egészségi állapotunk és a család korösszetétele is. Bizonyos nemzetiségű konyhák több fokhagymát használnak, mint mások az ételeik elkészítéséhez. Azt nem lehet igazán megbecsülni, hogy mennyit eszünk meg mi, illetve a családunk. Aki saját kezűleg szeretné termeszteni a fokhagymát, de eddig vásárolta, az tudja, hogy egy-egy étkezéshez átlagosan mennyit kellett eddig venni. Ezután már végig tudjuk gondolni, milyen gyakran szerepel a fokhagyma az alapanyagaink listájában. Kis számolás és máris megtudjuk, mennyit használunk fel belőle egy év leforgása alatt. Számoljunk rá azért még az adagra a kisebb nagyobb vendégségek miatt. A fokhagymából 0,5 m2/fővel számolhatunk. Egy fő esetén 0,3 kg- al számolhatunk. Két fő esetén 0,6 kg-al, négy fős család esetén pedig 1,2 kg -al számolhatunk. A kiszámoltnál vessünk mindig többet a kis kertünkbe az időjárás kiszámíthatatlansága miatt.  

Kedvező időjárás esetén egészséges, nagy, ízes fokhagymát tudunk termeszteni. A mi dolgunk, hogy megfelelő dughagymákat ültessünk és helyesen gondozzuk őket. A következő bejegyzésben arról írunk, hogyan szaporítjuk a fokhagymát és bemutatjuk a termesztés első lépéseit. 

Fokhagyma terméshozam  – Gyakori kérdések 

A 4/2/1 tagú családomat hány fokhagymafej szolgálja ki egy évre?

A fokhagyma esetén 0,5 m2/fő vel számolhatunk. Egy fő esetén 0,3 kg- al számolhatunk. Két fő esetén 0,6 kg-al, négy fős család esetén pedig 1,2 kg -al számolhatunk. Egy kilogramm pedig 30-32 db fokhagymát tartalmaz. 

Mennyi a terméshozam adott területen? 

Egy fokhagyma átlagosan 8-12 db elültetésre alkalmas gerezdet tartalmaz. Ebből a mennyiségből 1-1,5kg/mtermésmennyiségünk lesz. 1 kilóban pedig 30-32db fokhagyma van.

További Leckék a Fokhagyma Termesztéséről

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Fokhagyma gondozása

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma gondozása az ültetéstől a betakarításig Bár nem tartozik a sok törődést kívánó zöldségnövények közé és szinte bárhol termést hoz, de a nagy hozam érdekében érdemes kielégíteni az igényeit és megelőzni a betegségeit. A fokhagyma gondozása egyszerű:...

Fokhagyma öntözése

Fokhagyma öntözése

A fokhagymát is kell öntözni, mégpedig nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk ezekre a kérdésekre a választ. Mikor aktuális a fokhagyma öntözése A fokhagyma a tenyészideje elején - a megfelelő gyökeresedéshez és a lombfejlesztés idején -...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása