Fokhagyma ültetése és szaporítása lépésekben

Fokhagyma, Tudástár

Ha fokhagymát szeretnénk termesztni és még nagyon kezdők vagyunk, tanácstalanul állhatunk a kertészeti áruházak vetőmagos polcai előtt. Tasakban fokhagyma maggal ugyanis nem igazán találkozunk, (hiszen a fokhagyma mag vetés nem elterjedt szaporítási mód). Azonban a dughagymák mellett gerezdekre bontott, vagy egész fej fokhagymákat találhatunk. Hogyan szaporíthatjuk tehát a fokhagymát? Miért nem lehet magot kapni? Ezt járjuk körbe ebben a bejegyzésünkben. 

Fokhagyma magról? Vetjük-e magról a fokhagymát? 

A mai nemesített fokhagymának a vetőmag csírázási aránya elég alacsony. A legtöbb fajta fokhagyma magról elmondható, hogy steril, köszönhetően a nemesítők évtizedes munkájának, hogy minél több pozitív tulajdonságú fajtát hozzanak létre. Napjainkban a legtöbb esetben a fokhagyma szaporítását inkább duggatással végzik el. Ezért van az, hogy a boltokban nem találhatunk fokhagyma vetőmagot.
Egyébként nem is nagyon találunk információkat a fokhagyma mag optimális vetési ideje témájában.

Fokhagyma ültetése – ezekre kiemelten ügyelj

A gerezdeknek megfelelő környezeti feltételeket kell biztosítani az ültetés után, hogy kicsírázzanak. Ehhez az alábbiakra kell nagyon odafigyelnünk az ültetés során:

 • biztos helyről vegyünk egészséges, megfelelően tárolt, vetni való fokhagymafejeket
 • duggatáskor tápanyagdús talajt kell biztosítanunk, de kerüljük a frissen trágyázott földet
 • a gerezdeket ültessük 5-10 cm mélyre, ügyelve arra, hogy a gyökerük legyen lefelé és takarjuk be őket földdel
 • biztosítsuk számukra az egyenletes vízellátást és a nem túl erős de rendszeres napfényt

Fokhagyma ültetése szabadföldbe

Ha kiskertünk talajában szeretnénk fokhagymát termeszteni, vegyük figyelembe az alábbiakat:

 • Az ültetéshez csak épp, egészséges gerezdeket használjunk, amelyeket száraz szellős helyen tárolunk előtte. 
 • Meg kell határoznunk az ültetés helyét, majd figyelembe véve a fokhagyma igényeit készítsük elő a talajt, ássuk fel mélyen, vagy ha “no dig “módszert alkalmazunk, biztosítjunk mély, jó szerkezetű, humuszban gazdag talajt neki.
 • Fokhagyma gerezdeket egymástól 10 cm tőtávolságra és 25 cm-es sortávolságra ültessük, 3-6 cm mélységben.
 • Ügyeljünk rá, hogy ne túl sekélyen ültessük el őket

Ősszel ültetett fokhagymát érdemes minimális lombtakarással védeni a fagyok ellen

Felszedésig kapáljuk, vagy mulcsozzuk a talajt a gyomok ellen, valamint rendszeres időközönként öntözzük, azonban felszedés előtti hetekben már kerüljük az öntözését.

A fokhagyma kedveli a mélyebb, humuszban gazdag agyagos talajokat. A kötöttebb, agyagos talajokon könnyebben megtámadják a kártevők és a betegségek. A szárazabb, homokos talajokban a hozama gyengébb lesz.  

Fokhagyma ültetése magaságyásba

A magaságyás egy új megoldás manapság a kertekben, melynek előnyei, hogy nem kell hajolgatni a növények gyomlálása közben, jobb minőségű a föld, valamint réteges felépítése miatt hőt termel, amely a palánták számára is ideálisabb. A fokhagyma kedvező tulajdonságai közé tartozik, hogy elriasztja a rovarokat, így az ágyások szélére ültetve hatékonyan távoltarthatjuk a kártevőket a többi növényünktől.

A fokhagyma mag vetési ideje? Őszi fokhagyma ültetése magról
– Mikor kell a fokhagymát ültetni? 

Az őszi fokhagymák ültetési ideje szeptember-október. Mielőtt elültetjük, fontos, hogy a talaj kellőkép tömörödött legyen, ellenkező esetben kifagyhat. Termékeny talajra van szükségünk az ültetéshez, melyet komposzttal jól eldolgozunk.

A tavaszi fokhagyma ültetésének ideje február végén, március elején kezdődik. 

Fokhagyma vetése, fokhagyma mag ültetése, nem elterjed szaporítási mód az alacsony százalékú csírázási arány okán.

Mik a fokhagyma duggatása után következő feladatok?

Az őszi fokhagyma duggatása után a téli fagyok ellen védenünk kell, lombtakarással. Tavasszal, amint az első gyomok megjelennek, el kell kezdenünk a gyomlálást, kapálást. Rendszerint már június végén beérik. Szedését ne halogassuk, mert esős idő esetén könnyen újra kihajtanak, és ezek már alkalmatlanok a tárolásra.

A tavaszi fokhagyma nyári magas hőmérsékletet jól viseli, de a beérését is jelentősen sietteti. Többnyire öntözés nélkül termesztik, de meghálálja jobb terméssel az öntözést. Gyomlálásra itt is oda kell figyelnünk. Július végén, augusztus elején szedhetjük. 

Ezeket a gondozási feladatokat érdemes részletesebben is megnézni, a következő cikkjein erről fognak szólni. 

Fokhagyma  – Gyakori kérdések

Fokhagyma szaporítása – Őszi fokhagyma ültetése magról?

A fokhagyma szaporítása manapság duggatással történik. A mai nemesített fajtáknak elég kicsi a csírázási százaléka, ezért a fokhagyma ültetése magról nem elterjedt szaporítási mód.

Az őszi fokhagyma ültetése magról sem a szokásos szaporítási eljárás.

Mikor kell a fokhagyma gerezdet ültetni? Beltéren és kültéren?

A fokhagyma ültetése kültéren őszi fokhagyma esetén szeptember-október. A tavaszi fajták ültetése esetén február végén, március elején duggatjuk el őket. Lakásban való termesztését tulajdonképpen az év bármely szakában elkezdhetjük. A fokhagyma mag vetési ideje kb. is erre az időszakra tehető.

További Leckék a Fokhagyma Termesztéséről

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Fokhagyma gondozása

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma gondozása az ültetéstől a betakarításig Bár nem tartozik a sok törődést kívánó zöldségnövények közé és szinte bárhol termést hoz, de a nagy hozam érdekében érdemes kielégíteni az igényeit és megelőzni a betegségeit. A fokhagyma gondozása egyszerű:...

Fokhagyma öntözése

Fokhagyma öntözése

A fokhagymát is kell öntözni, mégpedig nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk ezekre a kérdésekre a választ. Mikor aktuális a fokhagyma öntözése A fokhagyma a tenyészideje elején - a megfelelő gyökeresedéshez és a lombfejlesztés idején -...

2 hozzászólás

 1. Merkl Peter

  Üdvözlöm, lehetséges, s ha igen, mit kell tennem ha október környékén szeretném felszedni a fokhagymát? december-februar között lenne a “nagy” felhasznalasa disznosag, kolbasz,stb. Köszönöm. MP

  Válasz
 2. Horváth Miklósné

  Üdvözlet. A szárba szökkent fokhagyma felső végén lévő magképződés, rajta maradhat?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása