Hazánkban is kapható fokhagymák fajtaválasztéka igen széleskörű. Mielőtt kiválasztjuk milyen fajtát szeretnénk termeszteni, át kell gondolnunk, hogy mi a célunk. Az őszi fokhagyma jobban tűri a hideget, jobban és többet terem, azonban sokkal kevesebb ideig áll el, mint a tavaszi fokhagyma. A tavasszal termeltek azonban jóval tovább elállnak, ezért célszerű mind a két termesztési módot keverni. A rövid bevezetés után nézzük a részleteket.

Fokhagyma fajták csoportosítása
A fokhagymát többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. Vetési idő szerint vannak amit ősszel, és vannak amiket tavasszal vetünk el. Az eltarthatóság is egy fontos szempont, vannak amik tovább elállnak a megfelelő körülmények között, míg mások kevesebb ideig tarthatóak el. A két legfontosabb szempont az imént megemlített eltarthatóság és a vetési idő, azonban feldobhatjuk kertünket és asztalunkat különlegesebb fajtákkal. A megszokott fehér takarólevelű fajtákon kívül választhatunk a különlegesebb megjelenésű színes változatok közül is akár.
Tavaszi fokhagyma fajták
A tavasszal ültetett fokhagyma kevesebbet terem, azonban tovább eláll, ellentétben az őszivel. Szerény a térigénye, más növényekkel is jól megfér. A nyári meleget jól tűri, azonban az sietteti a beérését. Íze aromásabb, ízletesebb, mint az őszié. Szívós és ellenálló, igen jól eltartható.
Tavasszal ültethető fokhagymatípusok: GK Lelexír, Toscanor

Őszi fokhagyma fajták
Az ősszel ültetett fokhagymánál nagyobb terméshozammal számolhatunk. A hagymabetegségek elkerülése érdekében kerüljük, hogy hagymafélék után legyen elültetve. Az őszi fagyok előtt tanácsos elültetni őket, hogy jól begyökeresedjenek és átvészeljék a telet. Az őszi fokhagyma rendszerint már januárban romlásnak indul, kevesebb ideig tartható el, mint a tavaszi ültetetésű társai.
Az ősszel ültethető fokhagyma fajtákra példák: Makói őszi, Arno
Tárolásra és friss fogyasztásra való fajták közti különbség
Fentebb már részleteztük, hogy milyen különbség van a tavasszal és az ősszel ültetett fokhagyma fajták között. Az ősszel duggatott hagymákkal nagyobb terméshozamot érhetünk ugyan el, de romlékonyabb is, így minél előbb fel kell használnunk. A tavasszal termesztett fajták kevesebbet teremnek, de megfelelő körülmények között tárolva sokáig eltarthatóak és felhasználhatóak.

Egyéb fokhagyma fajták
A fokhagyma takarólevelei a hagyományos fajtáknál fehér színűek, de választhatunk pár, a megszokottól eltérő fajta közül is. Nagyon mutatós darabjai lehetnek a konyhánknak a lilás csíkozott fokhagymafejek, melyek íze ugyanolyan intenzív, mint a fehér színűeké.
Pár példa színes takarólevelű fajtákra: Sprint, Germidour
Fokhagyma terméshozam
A különböző fokhagyma fajták esetén nem kell számolnunk túl nagy termésátlag különbségekre. A fokhagyma termésmennyisége átlagosan 1m2 re 1-1,5 kg. Bálint gazda írásai alapján pedig kiderül, hogy egy kilóban nagyjából 30-32 darab fokhagyma van. Ezt alaposabban is körbejárjuk következő bejegyzésünkben.
Fokhagyma fajták – Gyakori kérdések
Milyen jó ellenálló képességű fokhagyma fajtát válasszak?
Jó a termőképessége, nem különösebben igényes a talaj összetételére, jól tűri a fagyokat, betegségekkel szemben ellenálló, hosszan eltartható. Ilyen tulajdonságokkal bír például az Alcor, Garkua vagy a Garpek.
Kékülő fokhagyma?
Kék elszíneződés a fokhagymán: sokan találkoztunk már a jelenséggel, hogy a fokhagymánk kékes, zöldes színű lett mikor elakartuk tenni ecetes lében, vagy akár már akkor mikor csak összedaraboltuk. Ezek a fokhagymák nem rosszak, csupán kémiai vegyületek játszanak szerepet a folyamatban, izoalliinek. Ennek a szintje fajtáként változik, általában a frissen betakarított fokhagymákban alacsonyabb. A hosszú tárolás során egyre csak nő ennek a vegyületnek a mennyisége.
Kreatív Farmer Tipp: Pár trükk amivel csökkenthetjük az esélyét, hogy a fokhagymánk kék színt öltsön:
- Friss fokhagymát minél előbb használjuk fel
- A magas hőmérséklet gátolja hogy az izoalliinek felhalmozódjanak, tároljuk szobahőmérsékleten őket
- Savas pH kedvez a zöldülésnek pl. ecetes lé a befőttes üvegben
0 hozzászólás