Fokhagyma fajták

Fokhagyma, Tudástár

Hazánkban is kapható fokhagymák fajtaválasztéka igen széleskörű. Mielőtt kiválasztjuk milyen fajtát szeretnénk termeszteni, át kell gondolnunk, hogy mi a célunk. Az őszi fokhagyma jobban tűri a hideget, jobban és többet terem, azonban sokkal kevesebb ideig áll el, mint a tavaszi fokhagyma. A tavasszal termeltek azonban jóval tovább elállnak, ezért célszerű mind a két termesztési módot keverni. A rövid bevezetés után nézzük a részleteket.

Fokhagyma fajták csoportosítása

A fokhagymát többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. Vetési idő szerint vannak amit ősszel, és vannak amiket tavasszal vetünk el. Az eltarthatóság is egy fontos szempont, vannak amik tovább elállnak a megfelelő körülmények között, míg mások kevesebb ideig tarthatóak el. A két legfontosabb szempont az imént megemlített eltarthatóság és a vetési idő, azonban feldobhatjuk kertünket és asztalunkat különlegesebb fajtákkal. A megszokott fehér takarólevelű fajtákon kívül választhatunk a különlegesebb megjelenésű színes változatok közül is akár.

Tavaszi fokhagyma fajták

A tavasszal ültetett fokhagyma kevesebbet terem, azonban tovább eláll, ellentétben az őszivel. Szerény a térigénye, más növényekkel is jól megfér. A nyári meleget jól tűri, azonban az sietteti a beérését. Íze aromásabb, ízletesebb, mint az őszié. Szívós és ellenálló, igen jól eltartható.

Tavasszal ültethető fokhagymatípusok: GK Lelexír, Toscanor

Őszi fokhagyma fajták

Az ősszel ültetett fokhagymánál nagyobb terméshozammal számolhatunk. A hagymabetegségek elkerülése érdekében kerüljük, hogy hagymafélék után legyen elültetve. Az őszi fagyok előtt tanácsos elültetni őket, hogy jól begyökeresedjenek és átvészeljék a telet. Az őszi fokhagyma rendszerint már januárban romlásnak indul, kevesebb ideig tartható el, mint a tavaszi ültetetésű társai.

Az ősszel ültethető fokhagyma fajtákra példák: Makói őszi, Arno

Tárolásra és friss fogyasztásra való fajták közti különbség

Fentebb már részleteztük, hogy milyen különbség van a tavasszal és az ősszel ültetett fokhagyma fajták között. Az ősszel duggatott hagymákkal nagyobb terméshozamot érhetünk ugyan el, de romlékonyabb is, így minél előbb fel kell használnunk. A tavasszal termesztett fajták kevesebbet teremnek, de megfelelő körülmények között tárolva sokáig eltarthatóak és felhasználhatóak.

Egyéb fokhagyma fajták

A fokhagyma takarólevelei a hagyományos fajtáknál fehér színűek, de választhatunk pár, a megszokottól eltérő fajta közül is. Nagyon mutatós darabjai lehetnek a konyhánknak a lilás csíkozott fokhagymafejek, melyek íze ugyanolyan intenzív, mint a fehér színűeké. 

Pár példa színes takarólevelű fajtákra: Sprint, Germidour

Fokhagyma terméshozam

A különböző fokhagyma fajták esetén nem kell számolnunk túl nagy termésátlag különbségekre. A fokhagyma termésmennyisége átlagosan 1m2 re 1-1,5 kg. Bálint gazda írásai alapján pedig kiderül, hogy egy kilóban nagyjából 30-32 darab fokhagyma van. Ezt alaposabban is körbejárjuk következő bejegyzésünkben.

Fokhagyma fajták – Gyakori kérdések 

Milyen jó ellenálló képességű fokhagyma fajtát válasszak?

Jó a termőképessége, nem különösebben igényes a talaj összetételére, jól tűri a fagyokat, betegségekkel szemben ellenálló, hosszan eltartható. Ilyen tulajdonságokkal bír például az Alcor, Garkua vagy a Garpek.

Kékülő fokhagyma?

Kék elszíneződés a fokhagymán: sokan találkoztunk már a jelenséggel, hogy a fokhagymánk kékes, zöldes színű lett mikor elakartuk tenni ecetes lében, vagy akár már akkor mikor csak összedaraboltuk. Ezek a fokhagymák nem rosszak, csupán kémiai vegyületek játszanak szerepet a folyamatban, izoalliinek. Ennek a szintje fajtáként változik, általában a frissen betakarított fokhagymákban alacsonyabb. A hosszú tárolás során egyre csak nő ennek a vegyületnek a mennyisége.

Kreatív Farmer Tipp: Pár trükk amivel csökkenthetjük az esélyét, hogy a fokhagymánk kék színt öltsön:

 • Friss fokhagymát minél előbb használjuk fel
 • A magas hőmérséklet gátolja hogy az izoalliinek felhalmozódjanak, tároljuk szobahőmérsékleten őket
 • Savas pH kedvez a zöldülésnek pl. ecetes lé a befőttes üvegben

További Leckék a Fokhagyma Termesztéséről

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme

Fokhagyma növényvédelme Bár a fokhagyma rendelkezik vírus-, gomba- és baktériumölő hatással, ez a képessége nem minden kórokozó ellen hatásos. Vannak a hagymafélékre specializálódott, azokat megbetegítő mikroorganizmusok, melyeknek csak az egészséges, jó kondíciójú...

Fokhagyma gondozása

Fokhagyma gondozása

A fokhagyma gondozása az ültetéstől a betakarításig Bár nem tartozik a sok törődést kívánó zöldségnövények közé és szinte bárhol termést hoz, de a nagy hozam érdekében érdemes kielégíteni az igényeit és megelőzni a betegségeit. A fokhagyma gondozása egyszerű:...

Fokhagyma öntözése

Fokhagyma öntözése

A fokhagymát is kell öntözni, mégpedig nem mindegy, hogy mikor és hogyan. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk ezekre a kérdésekre a választ. Mikor aktuális a fokhagyma öntözése A fokhagyma a tenyészideje elején - a megfelelő gyökeresedéshez és a lombfejlesztés idején -...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása