Előregyártott Magaságyás 8 Előnye

Blog, Magaságyás

Amennyiben már jártál kertészeti áruházban, minden bizonnyal szembe jött veled az emelt-, illetve előregyártott magaságyás. Egyszerű fa, esetleg műanyag keretekről van szó, laza földdel, komposzttal és trágyával feltöltve. De mi indokolja ennek a megoldásnak rohamos elterjedését? A mutatós külső előnyöket is rejt? Cikkünkből kiderül.

A hagyományos, szabadföldi zöldségtermesztéssel szemben az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer magának az magaságyás, amely nem csak úri huncutság, hanem valóban egy kézzelfogható előnyöket nyújtó alternatíva. Nézzük is meg, hogy miért ajánlott az akár előregyártott magaságyás – kezdő és haladó kertésznek egyaránt! Lássuk mik az emelt ágyás előnyei.

A magaságyás előnyei közé tartozik, hogy nem számít az otthoni talajminőség.

1. Nem számít, hogy milyen földünk van

Szikes, agyagos, netán köves, kavicsos talajjal rendelkezik a hátsó kertünk? Magas talajvízzel “áldott” meg bennünket a sors? Nem mindenkinek adatik meg a könnyen művelhető föld áldása.

A magaságyás talán legnagyobb előnye, hogy földtípustól és minőségtől függetlenül akárhol belekezdhetünk a kertészkedésbe és gyakorlatilag az ásót is elfelejthetjük.

2. Minimalizáljuk a gyomlálást!

Legyünk őszinték: a gyomlálás bár hálás, ám borzasztóan unalmas és sokszor kemény munka. Amennyiben a magaságyás mellett döntünk, szinte alig kell a gazolással foglalkoznunk, hiszen az esetlegesen kikelő gyomokat pillanatok alatt, könnyen kihúzhatjuk a puha földből.

A magaságyás másik nagy előnye, hogy búcsút inthetünk a hajolgatásnak.

3. Nincs hajolgatás, nincs derékfájdalom

A fizikai aktivitást nem, vagy alig végző kertészek igen jelentős résznél alakul ki viszonylag hamar derék, hát, térd vagy éppen vállfájás a folyamatos hajolgatás, guggolás következtében.

A magasított ágyás azonban kényelmesen művelhető, nem kell mellette guggolni, hajolgatni, térdelni, így a kertészkedés örömét mindenki élvezheti. Akár testi fogyatékkal élőknek is alternatívát nyújt.

4. A növények védve vannak

Ha már láttál magából kikelt nagyszülőt, miután az unoka összejárkálta a kertet, vagy ha találkoztál már olyannal, hogy a család kedvenc kutyája szétfötörte az egész kertet, akkor értékelni fogod a magaságyás következő előnyét, ugyanis a földművelő legnagyobb félelme, hogy a nevelgetett növényt valaki/valami tönkre teszi.

Az emelt ágyásos kertekben mivel jó esetben sem mi, se a gyermekek nem járkálnak, ezért a növények is épségben maradnak.

A magaságyás előnye még, hogy kis helyen nagy hozamunk is lehet.

5. Kis hely, nagy hozam

A laza, jó szerkezetű és minőségű talajnak köszönhetően garantáltan több és jobb minőségű zöldséget fogunk termelni. Ráadásul kisebb helyen, hiszen a hagyományos kerttel ellentétben a termőföld teljes egészét kihasználjuk. Ne feledjük, a magaságyás hamarabb melegszik, így korábban lesz termésünk, ám a nyári forróságban hamarabb ki is szárad!

Mikor és mit ültessünk a magaságyásba? Ebben a témakörben is írtunk egy átfogó bejegyzést, melyet teleszőttünk azonnal hasznosítható információval és tippekkel!

6. A magaságyás mutatóssá varázsolja a kertünket

Tiszta udvar, rendes ház! Már egy szép fakeret is igen kellemes látványt nyújt, erre pedig még rátesz egy lapáttal a már említett könnyű művelhetőség és a kevesebb gyom, így kevesebb munkával lesz szépen rendben tartott kertünk, amit minden szomszédunk megirigyel majd. Ha szép igényes előregyártott magaságyást keresel, nézz be webshopunkba!

7. Magaságyással a kártevők ellen

A magaságyásunkat a szerkezetének köszönhetően egyszerűen kártevő-biztossá varázsolhatjuk. Ha a magaságyásunk megépítésének védőhálóval állunk neki, akkor megvédhetjük palántáinkat az olyan talajban garázdálkodó kártevőktől, mint a lótetű.

A fakeret a meztelencsigák mozgását is nagymértékben lassítja, így még a károkozás előtt, időben léphetünk. Egyes kertészeti anekdoták szerint a rézfelületeket olyannyira utálják a csigák, hogy inkább el is kerülik, így a keret szélét akár rézszalaggal is díszithetjük.

A magaságyás a kezdő kertész legjobb barátja!

8. Az előregyártott magaságyás a kezdő kertész legjobb barátja

Kapálás, műtrágyázás, ismét kapálás, palánták kiültetése, gazolás, aztán még több gazolás. Na ez a procedúra nem jellemző az emelt ágyásra, hiszen se kapálni, se műtrágyázni, és szinte gazolnunk sem kell, így kiváló alternatíva a teljesen kezdő kertészek számára is.

Minden, amire szükségünk lesz, az egy fakeret, jó minőségű termőföld, egy kis komposzt, a vetőmagok és az odaadásunk ahhoz, hogy finom és egészséges zöldségeket termeljünk otthon. Sok sikert és kellemes kertészkedést kívánunk!

Tudjuk, hogy mindez túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. Pontosan ezért írtuk meg a magaságyás hátránya cikkünket, melyben kivesézzük ennek a művelésnek a negatívumait is!

9. A rétegelés pozitív hatásai

Nem véletlenül töltjük fel különböző rétegekben különböző anyagokkal a magaságyásunkat. Minden rétegnek megvan a maga funkciója, amelynek a folyománya, hogy évekig megfelelő táptalajt biztosítanak növényeinknek. 

A legalsó réteg, a nagyobb gallyak, ágak fő feladata, hogy lassú bomlásuk során hőt és széndioxidot bocsássanak ki, illetve tárolják a nedvességet. A felette lévő rétegek, már félig bomlott, vagy friss, de könnyen és gyorsan bomló anyagokból állnak, ez szinte azonnal tápanyaghoz, főként nitrogénhez juttatja a növényeket. A szerves trágya is tápanyaggal gazdagítja a talajt, illetve a felső, aprószemcsés, porhanyós réteg pedig puha, laza talajt, könnyű ültetést és betakarítást tesz lehetővé.

Előre Gyártott Magaságyások

Minőségi fa és műanyag magaságyások

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

1 hozzászólás

 1. Fülöp Viktor

  Ahogy látom, 3 magasságban van magaságyás a webshopban. A 60cm magasra még rá lehet ültetni egy 20 cm magas darabot, hogy az egész magasabban álljon? Van ennek előnye, hátránya?

  Válasz

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása