Cukkini terméshozama. Mennyi lehet a termésátlag otthon?

Blog, Cukkini, Egyéb kategória

A cukkini a tökfélék családjából származik, amelyekre jellemző, hogy igen bőtermőek, ha megfelelő tápanyaggal látjuk el őket. De hogy mekkora a cukkini terméshozama és egy családnak hány cukkini tövet kell ültetnie, hogy önellátóvá váljanak belőle, az alábbi sorokból kiderül. 

A cukkini meleg napokon fejlődik a legjobban, leggyorsabban. Tápanyagigényes növény, ezért tápanyagban gazdag talajba ültessük. Lehet ez marhatrágyával kevert föld, de komposzt is, ha van a kertünk végében. Ha nem terítettük szét a tavalyi komposzthalmunkat, akkor komposztra is ültethetjük a cukkininket. Meghálálja és sok termést fog hozni. 

Ahhoz hogy nagyra növekedhessen és sok terméssel örvendeztethessen meg minket a cukkini, egy tőnek szüksége van egy négyzetméternyi helyre. A növénynek nagy a vízigénye. Ha nem akarjuk sokszor locsolni, mulcsolással spórolhatunk a vizen. A mulcs lehet akár fűkaszálék is, amit a kertünkben levágtunk. A lényeg, hogy alatta nem tud elpárologni a talajból a víz.

Vannak önbeporzó cukkini fajták, amivel semmi dolgunk sincsen, szépen fog teremni. Ha azonban kétlaki növényünk van, az első termések végei berothadhatnak. Ne ijedjünk meg, mert ennek csak az az oka, hogy még nincsenek beporozva a nővirágok. A beporzást magunk is pótolhatjuk, amíg megjönnek a méhek. A hímvirágokat könnyedén felismerhetjük, egy egyszerű virágszáron vannak. A női virágok alatt pedig mindig ott vannak a terméskezdemények. Egy hím virágot szakítsunk le, aminek a bibéjével a női virágok bibéjét 

be tudjuk kenni. Ezt reggel könnyedén megtehetjük, mert akkor vannak nyitva a virágok. 

Figyeljünk rá, hogy dísztök mellé ne ültessünk cukkinit, mert megkeseríti a terméseinket a beporzáskor. Több fajta tökfélét se ültessünk egymás mellé, ha a magját szeretnénk jövőre elvetni, mert beporozzák egymást és a következő évben már hibrid példányok fognak teremni. Azonban, ha van rá energiánk, az előbb leírtak szerint beporozhatjuk kedvenc fajtánkat és egy befőttes gumival bezárhatjuk a termő virágokat, ezzel megakadályozzuk a keresztbeporzást. 

Fólia alatt is könnyen megoldható a cukkini termesztése. Hideg időben kevésbé lassul le a növekedése, megvédhetjük az esetleges talajmenti fagytól és hamarabb termőre fordul. Később, ha már nem ingadozik nagyon a hőmérséklet, levehetjük a fóliát a fóliavázról.

Mennyi a cukkini termésátlag egy tő esetében?

A cukkini fajták mind bőtermőek. Egy négyzetméteren egy bokrot érdemes termeszteni a helyigényes cukkiniből. Várhatóan 2-3 kg fog teremni egy tőről, egy nyár alatt, egy négyzetméteren. A legtermékenyebb fajták közé sorolható a Black beauty, MilosF1, a Nefertiti és a halványzöld, pettyes héjú, fehér húsú OttoF1.

Hány cukkini palánta szolgálja ki a családi fogyasztást?

Egy bokor egész nyárra bőségesen ellát egy személyt. Ha egy négyfős család minden tagja szereti a cukkinit, elegendő 3-4 bokor ültetése.

Ha biztos terméshozamra vágyunk és nem palántázni, hanem vetni szeretnénk a cukkinit,  gödreinkbe 2-3 szem magot vessünk, a biztos kelés érdekében. Így tehát láthatjuk, hogy csak néhány magra van szükség, ha egy négytagú család elegendő cukkinit szeretne termeszteni.

Ajánlott blog bejegyzések

Esővízgyűjtő típusok: segítünk kiválasztani a legjobbat

Az esővízgyűjtők elengedhetetlenek a környezettudatos kertészek számára, akik szeretnék kihasználni az értékes természetes vízkészletet növényeik öntözésére. A különböző típusú esővízgyűjtők széles választéka lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja a saját kertjéhez...

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  0
  KOSARAD
  Üres a kosaradWebshop
   Calculate Shipping
   Kupon alkalmazása